מגפת COVID-19 הביאה איתה אתגרים בריאותיים רבים לרבות לונג קוביד וסיבוכים שונים. אחד החששות שמועלים בקרב חוקרים קשור לעלייה במקרי סוגרת מסוג 1 בקרב ילדים לבין הנגיף, שתועדו בייחוד במהלך מגפת הקורונה.
סוכרת מסוג זה היא מצב אוטואימוני, שבו מערכת החיסון של הגוף למעשה תוקפת והורסת תאים המייצרים אינסולין בלבלב. בניגוד לסוכרת מסוג 2, שלעתים קרובות קשורה לגורמי אורח חיים, סוכרת מסוג 1 היא בעיקר גנטית.
הקשר בין COVID-19 וסוכרת מסוג 1 בקרב ילדים
מחקר פורץ דרך שנערך בין 2018 ל-2022 ופורסם ב-8 בספטמבר 23 במגזין הדיגיטלי -"Journal of the American Medical Association (JAMA)", בדק קבוצת ילדים בני 6 חודשים בסיכון גנטי גבוה לסוכרת מסוג 1. הוא מצא שילדים שנדבקו ב-COVID-19 (המסומן על ידי נוכחות של נוגדני SARS-CoV-2), היו בסיכון מוגבר לפתח נוגדנים עצמיים הקשורים לסוכרת.
המחקר גילה כי מתוך 885 ילדים, 170 פיתחו נוגדנים ל-SARS-CoV-2, ו-60 מהם פיתחו גם נוגדנים עצמיים של הקשורים לסוכרת מסוג 1, כולל נוגדנים לתאי בטא, המייצרים אינסולין. חלק מהילדים פיתחו נוגדנים עצמיים אלה במקביל ל-COVID-19, ואחרים פיתחו אותם זמן קצר לאחר מכן. יחס הסיכון לפתח נוגדנים עצמיים כאשר ילדים נבדקו חיוביים לנוגדני SARS-CoV-2 היה גבוה יותר באופן משמעותי בהשוואה לאלו ללא נוגדני SARS-CoV-2.
המחקר מצביע על כך שייתכן ש-COVID-19 פעל כטריגר או כמאיץ להתפתחות של נוגדנים עצמיים אלה, מה שעלול להגביר את הסיכון שלהם, כאמור, לפתח סוכרת מסוג 1.
הכותבת היא עינב בורשטיין, יועצת ומנחה לתזונה טבעית ואורח חיים בריא. לאינסטגרם של עינב