ילד מקנדה איבד את חייו באופן טרגי, לאחר שננשך ע"י עטלף שהתעופף לחדרו בעת שישן ונדבק בכלבת: כך דיווחו בשבוע האחרון רשויות הבריאות בקנדה. לפי הדיווח בעיתון הבריטי Daily Mirror המקרה אירע בחודש שעבר בדרום אונטריו שבמדינה והילד טופל בבית החולים.
לפי הפרסומים, קצין הבריאות באזור סיפר שהילד התעורר במהלך הלילה כשהעטלף נמצא בחדרו, אולם הוריו בדקו אותו ולא הבחינו בסימני נשיכה, שריטות או ברוק, ולכן הוא לא קיבל את החיסון נגד כלבת, מה שהוביל לבסוף לתוצאה הטרגית. הד"ר הוסיף כי שיעור העטלפים הנגועים במחלה באזור הזה שבקנדה, עלה בשנה הנוכחית ל-16%, לעומת 10% בשנים קודמות.
"העטלפים הם מקור להעברת מחלות"
"מדובר בסיפור הזוי וטרגי", אומר פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר-אילן. "הכלבת היא מחלה מסוכנת, ובישראל יש בכל שנה עשרות מקרים של הידבקות במחלה. לרוב, החשודים העיקריים הם כלבים או תנים, אם כי זהו וירוס שיכול להדביק כמעט כל חיה". הפרופ' מציין כי בכל שנה מתים בעולם כ-70,000 אנשים מכלבת, רבים מהם ילדים. הדבר החשוב ביותר, לדבריו, הוא הזיהוי המוקדם שמאפשר לחולה לקבל טיפול, כלומר חיסון נגד כלבת וחיסון פסיבי (הזרקת נוגדנים).
בשנים האחרונות תועדו מספר מחלות שהועברו לבני האדם באמצעות חיות, וביניהן קורונה ואבולה. פרופ' כהן מציין כי גם עטלפים הם מקור נפוץ ומוכר להפצת מחלות. "אחת הסיבות לכך היא מערכת החיסון של העטלף, שנחשבת מאוזנת יותר, עם חילוף חומרים גבוה, כלומר הם יכולים להידבק בווירוסים בלי לחלות בעצמם באופן קשה, ואז להפיץ אותם הלאה, גם לבני אדם". הוא מציין כי עם השנים, עטלפים נמצאו קרובים יותר לבני אדם, בייחוד לנוכח הריסת יערות בעולם, שהם בתי הגידול שלהם. סיבה נוספת להפצת מחלות בידי עטלפים, אומר הפרופ', היא העובדה שהם עפים למרחקים, ויכולים לחיות עשרות שנים, וכך להיחשף עוד יותר למחלות השונות.
עם זאת, הוא מרגיע ואומר כי הידבקות בכלבת מעטלפים היא יחסית נדירה. "כדי שזה יקרה צריך ממש להינשך בידי עטלף כדי להידבק במחלה". לדבריו, ייתכן שהוריו של הילד בקנדה פספסו את הנשיכה משום שלא בדקו באופן מקיף את גופו של הילד. בנוסף, הוא מציין שהנשיכה עשויה להיות עדינה, ובמקרה כזה קשה להבחין בה.
משרד הבריאות: "יש להתייחס לכל עטלף כאל בעל חיים שמסוגל להעביר כלבת"
גם במשרד הבריאות מכירים את הסכנה שבהעברת מחלת הכלבת באמצעות עטלפים. בחוזר שהוציאה חטיבת בריאות הציבור במשרד, העוסק בהנחיות למניעת כלבת (2021), נכתב כי אף שבישראל לא נמצאו עטלפים נגועים בכלבת, קיימים ברחבי הארץ סוגי עטלפים בעלי יכולת העברה של מחלה זו, ולכן "יש להתייחס לכל עטלף כאל בעל חיים שמסוגל להעביר כלבת". עוד מציינים במשרד כי פצע שנגרם על ידי עטלף וגורם לכלבת, יכול להיות קל מאוד ובקושי נראה, ולכן כל מגע עם עטלף, גם אם אינו מלווה בסימני פגיעה, מצריך טיפול, ולכן במשרד מבהירים כי במקרה של פגיעה או מגע עם בעל חיים החשוד כנגוע בכלבת יש לפנות ללשכת הבריאות הקרובה לצורך בדיקת הצורך לחיסון נגד כלבת.
עוד נכתב בחוזר כי כניסה למערה שיש בה עטלפים, ללא מגע פיזי עמם, לא דורשת קבלת חיסון נגד כלבת, אולם אדם שהתעורר משינה ומצא לידו עטלף, יקבל חיסון גם אם אינו זוכר שנפצע ממנו.