עיני העולם כולו נשואות לאוקראינה ולצד ההשלכות הקשות על המדינה עצמה, חשש גובר בעולם מפני התפרצות מחודשת של נגיף הפוליו, באוקראינה ומחוצה לה. לראשונה מזה 5 שנים באירופה, זוהו בחודשים האחרונים באוקראינה שני ילדים משותקים עם פוליו, ו-19 נוספים זוהו כנגועים בנגיף ללא שיתוק. כעת עקב הלחימה עולה הסיכון למקרים נוספים.
דובר ארגון הבריאות העולמי, מסר אתמול (שני) בהצהרה לתקשורת כי מאמצי החיסון השגרתיים נגד התפרצות הפוליו הושעו באוקראינה בגלל הלחימה, והתריע כי: "אישור המקרה השיתוק השני בינואר 2022 הוא עדות לכך שהנגיף עדיין מסתובב במדינה. המשבר הנוכחי באוקראינה מגביר את הסיכון להתפשטות לאומית ובינלאומית של הנגיף".
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
בשנת 2020, רק 84% מהילדים בני שנה קיבלו את 3 המנות המתוכננות הנדרשות של חיסוני פוליו עד גיל 12 חודשים, כאשר הרמה המומלצת על ידי ארגון הבריאות העולמי היא של 95% ילדים מחוסנים. קמפיין ארצי לחיסוני פוליו כדי להגיע ל-100,000 הילדים שעדיין לא מוגנים באוקראינה החל ב-1 בפברואר, אך הופסק מאז תחילת הלחימה.
סוכנויות הסיוע הזהירו בימים האחרונים מאסון הומניטרי מתקרב באוקראינה עקב המלחמה, וכבר כעת מדווחים בבתי חולים במדינה על מחסור בחמצן כיוון שהמשאיות אינן מסוגלות להעביר אספקת חמצן ממפעלים לבתי חולים ברחבי המדינה. האם יש סיכון מוחשי להשפעה בריאותית נרחבת גם על שאר העולם ואיך קרה שדווקא באוקראינה זוהו המקרים הנדירים של הנגיף?
"הוא יכול להתיישב במערכת העצבים ולפגוע בה"
לדברי ד"ר תילי פישר, מומחית ברפואת משפחה במכבי שירותי בריאות, תנועת האנטיואקסרים (מתנגדי החיסונים) באוקראינה היא תנועה מאוד חזקה שהשפיעה על חלק גדול באוכלוסייה. "מחלות שנעלמו באוכלוסייה לאורך השנים בזכות החיסונים, פתאום התחילו להרים את ראשן שוב, בגלל שיש אוכלוסייה גדולה שלא מתחסנת. אחת המחלות היא הפוליו".
האם נגיף הפוליו מהווה כעת סיכון?
הפוליו מועבר על ידי העברה פקורלית כלומר דרך ביוב או מגע עם צואה שבה מופרש הנגיף ובעצם זה נגיף שיכול לגרום לאיזה שהיא מחלה ויראלית במערכת העיכול. הסכנה בפוליו היא שהוא יכול להתיישב במערכת העצבים ולפגוע בה. אלו סיפורי האימה שאנחנו מכירים מהמאה הקודמת של אנשים שנפגעו קשות מהפוליו וזה היה בא לידי ביטוי בפגיעה בשרירים מסויימים שהיו מתנוונים בעקבות הנגיף.
לאחרונה באוקראינה התחילו להופיע יותר מקרים כאלה. כשארגון הבריאות העולמי זיהה את זה, הוא השיק תכנית חירום לחיסון מחדש של האוכלוסייה. בגלל המלחמה תכנית החיסונים הלאומית הוקפאה לגמרי ועכשיו יש הרבה אנשים שמנסים לברוח מאוקראינה, נוסעים בדרכים, עומדים שעות בצפיפות נוראית במעברי גבול, בתנאים סניטריים גרועים, בסיכון גבוה להדביק ולהידבק. הם גם עוברים בין מדינות כך שאנחנו נמצאים בסכנה להתפשטות נגיף חדש.