אבעבועות הקוף
במזרח אפריקה אדם נוסף נדבק באבעבועות הקוף מענף 1b המסוכן יותר, ונסע איתו למערב. הפעם לקליפורניה. המקרה הראשון בארצות הברית של ענף המחלה הזה קיבל אישור במעבדות ה-CDC. החולה נמצא בבידוד ומצבו במגמת שיפור.
הענף החדש מתפשט ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו מאז תחילת 2023, ולאחרונה פרץ את גבולותיה למדינות שכנות. מקרים התגלו בבורונדי, הרפובליקה של מרכז אפריקה, הרפובליקה של קונגו (שממערב לרפובליקה הדמוקרטית של קונגו), רואנדה ואוגנדה. גם למדינות האפריקאיות קניה, זמביה וזימבבואה הגיע הנגיף החדש באמצעות נוסעים שהביאו אותו בגופם, ונוסעים אחרים מחוץ לאפריקה הביאו אותו עד כה לגרמניה, הודו, שבדיה, תאילנד ובריטניה – שם התגלתה העברה מקומית מהחולה המקורי לשלושה מבני ביתו, וכעת גם ארצות הברית.
הכתבה פורסמה במקור באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי
נגד אבעבועות הקוף יש חיסון יעיל למדי, אבל אין ממנו כמות שמספיקה לאוכלוסיות שלמות. עם זאת, הסיכון לבריאות הציבור מחוץ לאפריקה קטן יחסית בשלב זה. המחלה מידבקת בעיקר במגע או בקרבה רבה מאוד. תקופת הדגירה ארוכה יחסית, כך שבידוד חולים ומגעים אמור לשלוט בהתפשטותה.
במקביל קיים עדיין גם ענף 2 המסוכן פחות שמתפשט בעולם החל מ-2022 ומידבק בעיקר ביחסי מין בין גברים. שילוב החיסון וזהירות מונעת בקבוצת הסיכון השיגו שליטה טובה בו.
חצבת בווייטנאם
בהו צ'י מין שבווייטנאם יש התפרצות חצבת שממדיה הולכים ומתרחבים. כבר מעל 1,600 מקרים התגלו שם, רובם בתקופה האחרונה, כשמתוכם מתו ארבעה ילדים מסיבוכי המחלה. במקביל טיפלו בתי החולים בעיר במספר חולים אפילו גבוה יותר שהגיעו מקהילות סמוכות. בסך הכול טופלו בתחומי העיר 4,200 חולים. רשויות הבריאות מייחסות את ההתפרצות לעלייה במספר הילדים הלא מחוסנים באזור, וזה למרות נתוני התחסנות נאים בקרב התלמידים. נראה שבכמה מבתי הספר בסביבה שיקרו המנהלים לגבי שיעורי ההתחסנות ובשניים מבתי הספר כלל לא התקיימה תוכנית החיסונים. בחלק מהמקרים, חוסר ההיענות של ההורים הוא הסיבה לכך שהילדים לא חוסנו ולאו דווקא בגלל היעדר גישה לחיסונים. מקרה זה מלמד עד כמה חשובה היענות ההורים ומערכת החינוך למתן חיסוני שגרה, ועד כמה חשוב לדווח מידע אמת לרשויות הבריאות כדי למנוע סבל ואובדן חיים בגלל מחלות שיש נגדן חיסון מעולה.
צהבת B בדרום סודאן
33 מקרים של צהבת B דווחו בדרום סודאן בתקופה האחרונה בכמה מחוזות שונים, כשרובם נגרמו עקב יחסי מין או שיתוף של מחטים ומזרקים נגועים. המחלה מועברת בעיקר במגע של דם בדם או ביחסי מין, והנגיף שורד גם בדם שהתייבש מחוץ לגוף, כך שניתן להידבק גם ממגע קלוש בדם יבש. ההדבקה קלה מאוד ובעבר המחלה הייתה נפוצה הרבה יותר. מאז שנות ה-90 של המאה העשרים יש חיסון נגד המחלה שנמצא בחיסוני השגרה והוריד את תפוצה במידה משמעותית. במדינות כמו דרום סודאן יש נגישות נמוכה יותר לחיסונים מאשר במערב וקשיי מימון.
צהבת B היא מחלה מסוכנת בגיל הבגרות. בילדות היא יכולה לחלוף בקלות, אך הנגיף נשאר בגוף באופן כרוני ועלול לגרום למחלות כבד קשות שנים מאוחר יותר. בישראל מקבלים את החיסון הראשון בסדרה מייד אחרי הלידה והוא מציל חיים.