סיפור שקרה בארה"ב לאחרונה ממחיש עד כמה אנחנו צריכים להיזהר במידע שאנחנו מקבלים ומעבירים הלאה ברשתות החברתיות. במיוחד בזמן מגפה עולמית, שבה חשוב להיות מעודכנים במידע אמין ומדויק.
פטרישיה היא אישה בשנות ה-30 לחייה שמתגוררת בטקסס. היא גם השתתפה באחד הניסויים הקליניים של חברת פייזר לחיסון הקורונה שבפיתוחם. בסוף אוקטובר, החלו להופיע פצעים מוגלתיים בכפות רגליה. כשהיא פנתה לרופא, הוא ציין כי ישנן כמה סיבות אפשריות להופעת הפצעים הללו. אחת מהן היא רגישות יתר לתרופה, או תגובה אלרגית לתרופה. פטרישיה ישר חשבה על הניסוי הקליני שהשתתפה בו, כי היא קיבלה את המנה השנייה של החיסון רק חמישה ימים לפני שהפצעים החלו להופיע על כפות רגליה.
כיוון שמערכת הבריאות בארה"ב מבוססת בעיקר ביטוחים פרטיים ולפטרישיה היו בעיות רפואיות קודמות, היא החליטה לפתוח עמוד למימון המונים, שיעזור לה לממן את ההוצאות הרפואיות החדשות בעקבות הפצעים ברגליה. קרוב משפחה הקים עבורה את העמוד ב-GoFundMe, אלא שהיא לא שמה לב לניסוח שפורסם בעמוד. שם נכתב כי "פטרישיה...התנדבה לאחרונה בניסוי לחיסון הקורונה וסבלה מתגובה חמורה וקשה". כלומר, נרמז כי הפצעים בכפות רגליה הם תוצאה של הניסוי הקליני שהיא השתתפה בו. אלא שפטרישיה לא שמה לב לניסוח המבלבל ולא תיארה לעצמה מה יכול לקרות בעקבות זאת.
מתנגד חיסונים ראה את זה ופרסם ברשתות החברתיות. לצד התמונה שמראה את פצעיה של פטרישיה, נכתב "לכאורה מדובר במשתתפת של הניסוי הקליני. מוכנים להפשיל שרוולים?". מהר מאוד התמונה נעשתה ויראלית ופורסמה בקבוצות של מתנגדי חיסונים, הועברה בין אנשים בפייסבוק, באינסטגרם ובטוויטר – ואף פורסמה באתר נוצרי שדוגל בתאוריות קונספירציה הקשורות לחיסונים, לקורונה ואף לבחירות בארה"ב. תמונותיה של פטרישיה הופצו ברחבי העולם לצד כיתוב ברומנית, בפולנית ובפורטוגזית, בין היתר.
הבעיה היא, שבשלב זה, פטרישיה כלל לא ידעה את הסיבה להופעת הפצעים על כפות רגליה. וההצעה כי מדובר בתגובה לתרופה ולפיכך בתופעת לוואי של החיסון של פייזר, הייתה עוד בגדר השערה בלבד. אבל עבור אנשים רבים בעולם, זו כבר הייתה עובדה. בשלב הזה חברת פייזר נכנסה לתמונה.
עוד ב-mako בריאות:
>> זה מה שיקרה לגוף שלכם אם תתעוררו כל יום ב-5 בבוקר
>> זה מה שצריך לעשות כדי לפצות על יום של ישיבה
>> 52 קילו ב-9 חודשים, בלי לוותר על פיצה יומית
"אני צריכה לקחת חלק מהאשמה"
הם החליטו לבדוק אחת ולתמיד האם אכן מדובר בתגובה אלרגית לחיסון שלהם. בכל ניסוי קליני של חיסונים המשתתפים מתחלקים לשתי קבוצות: חלק מקבלים את החיסון האמיתי וחלק מהווים קבוצת ביקורת ומקבלים חיסון דמה (פלצבו). מובן שכדי שזה לא ישפיע על תוצאות הניסוי, המשתתפים לא יודעים איזה חיסון הם קיבלו. וגם פטרישיה לא ידעה. אז פייזר החליטו לבדוק אם היא אכן קיבלה את החיסון או את הפלצבו.
נמסר לה כי היא לא קיבלה את החיסון האמיתי. במקום זאת, פטרישיה למעשה קיבלה פלצבו שמכיל תמיסת מלח, שלא אמורה לגרום לתגובה כזו חריפה בעור. ב-BBC החליטו לבדוק מול רופאי עור אם עובדה זו מדויקת – ונאמר להם כי אכן תמיסת מלח שמוזרקת לזרוע לא תגרום לתגובה אלרגית בכף הרגל.
לאחר קבלת המידע מפייזר, פטרישיה הרגישה רע, על כך שלמעשה תרמה להולכת השולל שהופצה ברחבי האינטרנט, גם אם לא התכוונה שהמידע יופץ בצורה שזה נעשה. "חלק מזה קרה באשמתי, בכך שפרסמתי את הסיפור שלי", אמרה בראיון ל-BBC. "זו מדיה חברתית. אתה משתף משהו לשנייה ומישהו אחר ייקח את זה וזה יהיה ויראלי".
מאז, הסיבה לפצעים שהופיעו בכפות רגליה טרם נמצאה ורופאים עדיין מנסים למצוא את המקור לבעיה. הניסוח בעמוד ה-GoFundMe שונה וכעת נכתב שם כי "פטרישיה עדיין סובלת מהבעיה בעור בכפות רגליה, אך הסיבה לכך לא ברורה". GoFundMe הציעו החזר כספי לכל מי שתרם כסף לקמפיין במחשבה שהיא נפגעה מהחיסון פטרישיה ממשיכה לגייס כספים בתקווה להצליח לממן את ההוצאות הרפואיות.