המרכז לבקרת מחלות ומניעתן חוקר התפרצות של חיידק אי-קולי (E. coli) בעשרה סניפי רשת המזון המהיר מקדונלד'ס ארה"ב. לפי החשד, ההתפרצות, שהתרחשה בשבוע שעבר בעשר מדינות שונות, גרמה למחלה בקרב 49 אנשים שאכלו המבורגר בשם ״Quarter Pounder״ הנמכר על ידי רשת המזון, וכן למקרה מוות אחד.

ה-CDC, מנהל המזון והתרופות, משרד החקלאות האמריקאי ופקידי בריאות הציבור במספר מדינות חוקרים כעת את העניין כדי להבין מהו הרכיב הספציפי במזון שגרם לזיהום המסוכן.

מידע ראשוני שנבדק על ידי ה-FDA מראה כי בצל קצוץ הוא מקור סביר לזיהום. "ה-FDA פועל במהירות כדי לאשר כי הבצלים הללו הם המקור להתפרצות, ולקבוע אם הם הוגשו או נמכרו גם בבתי עסק אחרים", מסרה הסוכנות. בתוך כך, ה-CDC מדווח כי לעת עתה מקדונלד'ס הפסיקה להשתמש בבצל טרי קצוץ ובקציצות בקר בכמה מדינות בזמן שהחקירה נמשכת.

שאלת הבצל כמקור זיהום

הסברה לפיה ייתכן שהזיהום נגרם מבצל קצוץ בהחלט מפתיעה, כיוון שכידוע, מדובר בחיידק שלרוב מועבר באמצעות מוצרים מן החי. ד"ר אופיר בנימין, מרצה בכיר וחוקר בחוג למדעי המזון במכללה האקדמית תל חי, מסביר כי אי-קולי הוא חיידק השוכן במערכת העיכול של בני האדם ובעלי חיים. אולם לדבריו, "די בכך שעובד לא שטף היטב את ידיו לאחר ביקור בשירותים, או נגע בבשר נגוע כדי להעביר את הזיהום, ואפילו קרש חיתוך המשמש לחיתוך בצל שבו נחתך בשר לפני כן הוא מקור לזיהום".

אחסון בצל ותפוח אדמה (צילום: shutterstock)
המקור לזיהום? | צילום: shutterstock

עם זאת, הוא מציין תאוריה נוספת שלפיה גם הבצל עצמו יכול להיות מקור לזיהום: "זה בד"כ קשור לאופן שבו הוא מטופל בשדה הגידול. לעיתים מרססים גידולים בפסולת של חיות ובמקרים כאלה הזיהום בהחלט עלול להגיע לבצל או לירק אחר שגדל בשדה".

החיידק ששוכן במערכת העיכול אך עלול להיות מסוכן

ד"ר בלה עזריה, מומחית לרפואת משפחה באסותא מרכזים רפואיים, מציינת כי רוב חיידקי האי-קולי אינם מזיקים, אך חלקם עלולים לגרום לתחלואה, המתבטאת במקרה הפחות חמור בשלשולים, דלקות בדרכי השתן, דלקת ריאות; ובמקרים חמורים ונדירים יותר במצב מסכן חיים המכונה "אלח דם", במחלות אחרות ואף במוות.

"אנשים שנדבקו באי-קולי המייצר רעלן ייחודי יכולים לחוות התכווצויות קיבה חמורות, שלשולים (לעתים קרובות מדממים) והקאות. התסמינים מתחילים בדרך כלל שלושה עד ארבעה ימים לאחר בליעת החיידק", היא מציינת. לדבריה, רוב האנשים מתאוששים ללא טיפול לאחר חמישה עד שבעה ימים, אך חלקם יכולים לסבול  מנזק קבוע או למות, כפי שקרה בהתפרצות הנוכחית, כאמור.

הד"ר מציינת מספר תסמינים המחשידים לזיהום באי-קולי: שלשול במשך יותר משלושה ימים, שלשול דמי, חום גבוה מ-38, הקאות מרובות וחוסר יכולת לשתות בלי להקיא, סימני התייבשות, כגון מיעוט משמעותי במתן שתן, כאבי ראש ויובש בפה ובגרון.