המרכז האמריקני לבקרת מחלות ומניעתן (CDC), עדכן בסוף השבוע האחרון כי שישה אנשי צוות רפואי שטיפלו בחולה בשפעת העופות, פיתחו תסמינים נשימתיים קלים לאחר החשיפה. לפי ההודעה, שלושה מהם נחשפו לחולה ללא שימוש באמצעי הגנה כלשהם, כמו מסכה למשל, והאחרים דווקא כן השתמשו באמצעי הגנה, מה שהעמיד אותם בסיכון יותר נמוך.

ההודעה על ששת העובדים מצטרפת להודעה בנוגע לקרוב משפחתו של החולה, שפיתח אף הוא תסמינים לאחרונה, אך עדיין לא ברור מהו מקור ההדבקה.

לפי הודעת ה-CDC, ששת עובדי בית החולים לא חוו תסמינים חמורים ואף החלימו מאז. הם מציינים כי אחד מהם נמצא שלילי בבדיקת PCR לשפעת שביצע בזמן מחלתו, ויתר העובדים לא נבדקו כלל. כעת הם ממתינים לתוצאות בדיקות הדם שביצעו חמשת העובדים הנוספים, לצורך איתור נוגדנים לנגיף, כך יהיה ניתן לקבוע אם אכן חלו בשפעת העופות (H5N1). במרכז האמריקני לבקרת מחלות ומניעתן מדגישים כי בשלב זה אף אחד מהנדבקים שתוארו לא אובחן באופן רשמי כחולה בשפעת העופות. לפיכך, הסיכון המיידי לציבור הרחב להידבקות בשפעת העופות נותר נמוך.

ההודעה בסוף השבוע מגיעה כשלושה שבועות לאחר שאישרו ב-CDC כי החולה, תושב מיזורי, נדבק בשפעת העופות אף שלא נחשף לחיות הנגועות במחלה. חקירה באשר למקור ההדבקה עדיין מתנהלת על ידי רשויות המדינה. זהו המקרה ה-14 של תחלואה בקרב בני אדם, שמדווח בארה״ב מאז החלה התפרצות שפעת העופות בלולים ועדרי בקר במרץ האחרון, והמקרה הראשון, כאמור, במדינת מיזורי.

"העברה בין בני אדם תעיד כי הנגיף משתנה בדרכים שיכולות לאפשר לו להדביק בני אדם בקלות רבה יותר"

פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר-אילן, אומר כי אם אכן יתברר כי ששת העובדים נדבקו בשפעת העופות, אזי מדובר בממצא מטריד במיוחד, שמעיד לראשונה על מעבר של הנגיף בין בני אדם. "במרבית המקרים שדווחו עד כה, הדבקה בזן H5N1 התרחשה בקרב מי שבאו במגע עם עופות או עדרי בקר הנגועים במחלה. העברה בין בני אדם תעיד כי הנגיף משתנה בדרכים שיכולות לאפשר לו להדביק בני אדם בקלות רבה יותר, וכי זה לא סוף הדרך. הנגיף עלול להשתנות פעמים נוספות, בדומה לזנים הרבים שהתפתחו בתקופת הקורונה, כאשר חלקם היו מידבקים יותר, ואף גרמו למחלה קשה יותר". 

לול תרנגולות שנפגע
המקור לכל הבלגן - עופות בלול

הפרופ' מוסיף כי אף ששפעת העופות לא נחשבת מסוכנת לאנשים בריאים, היא עלולה לגרום לתחלואה קשה אצל חולים בקבוצות סיכון. לדבריו, "בשלב זה אין חיסון עבור שפעת העופות, כך שהדבקה כזו תביא להתפשטות רחבה של המחלה, אירוע גלובלי שיצריך היערכות מהירה של הגורמים ופיתוח חיסונים".

למרות החשש, הפרופ' מרגיע ומסביר כי יש להמתין לממצאי הבדיקות שמבצע בימים אלה ה-CDC. "צריך לזכור שאנחנו נכנסים לעונת השפעת ולכן ייתכן שהתסמינים הנשימתיים שהעובדים חוו הם לא יותר משפעת רגילה או התקררות קלה, ולכן אין טעם להיכנס לפניקה לפני פרסום תוצאות הבדיקה".