בימים אלה מאושפזים אלפי ילדים בסין בעקבות תסמינים נשימתיים. תסמיני המחלה המסתורית כוללים בעיקר מאפיינים של דלקת ריאות המלווה בחום. בעקבות כך, בארגון הבריאות העולמי מזהירים מפני תחלואה באזור.
פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר-אילן, מציין כי לפי הודעה של משרד הבריאות הסיני, הטוען כי נעשו בדיקות בנושא, עולה כי לא מדובר בווירוס חדש אלא במתקפה משולבת של וירוסים וחיידקים. "לפי הסינים, ככל הנראה מדובר בשילוב של זני שפעת קשה עם וירוסים שכיחים בקרב ילדים מסוג אדנו-וירוס וכן RSV".
ובכל זאת, נשאלת השאלה מה עומד מאחורי המספרים הגדולים, שכן לפי הדיווחים מדובר במאות עד אלפי אשפוזים בכל אחד מבתי החולים באזור ביום. "אכן צריך להתייחס לדיווחים הסיניים בערבון מוגבל", מסכים פרופ' כהן. "כיום ישנן עדויות לכך שהקורונה באזור תועדה כבר חודשים לפני שדווחה. לכן, לא הייתי ממהר להסיק מסקנות לגבי מקור התחלואה שם או לסמוך על הדיווחים שמגיעים מהסינים. עם זאת, צריך להבין שבסין הייתה מדיניות מחמירה של בידוד בתקופת הקורונה ולכן סביר להניח שהם משלמים על כך בתחלואת חורף מוגברת השנה. נוסיף לכך את העובדה שהשפעת הייתה קשה במיוחד כפי ניתן ללמוד ממה שתועד בחצי הכדור הדרומי".
אגב, ה"חוב החיסוני" שעליו מדבר פרופ' כהן צפוי להשפיע גם על שאר חלקי העולם, ובכלל זה גם על ישראל. "אני מעריך שיידרשו עוד עונת חורף או שתיים כדי להתגבר על ה'חוב' המדובר. למעשה, הגוף שלנו משלם מחיר מסוים עבור אי-חשיפה סטנדרטית לווירוסים השכיחים בחורף בגלל תקופת הקורונה שאילצה אותנו להסתגר יותר, ובייחוד בסין, שם כאמור הייתה מדיניות קשיחה במיוחד. לכן, סביר לצפות לעונת שפעת קשה יותר גם פה בארץ, ואולי זה גם מסביר את מה שקורה בסין, אם כי עדיין מוקדם לקבוע את זה בוודאות".
עוד הוא מציין כי כרגע אין נתונים לגבי תמותה עקב האשפוזים הרבים שתועדו בסין, וגם לא כאלה שמתייחסים לגיל הילדים שאושפזו. "נצטרך להמשיך לעקוב אחר העדכונים של ארגון הבריאות העולמי, ואני מקווה שבשבועות הקרובים נהיה יותר חכמים לגבי מה שקורה בסין ולגבי ההשפעה על אזורנו. בינתיים חשוב לשמור על כללי הבריאות שממליץ משרד הבריאות בכל חורף – ובכללם להתחסן לשפעת".