שכחנו, הדחקנו, זרקנו מסכות וגם משרד הבריאות כבר לא מבצע בדיקות – אבל מסתבר שהקורונה ממש לא חלפה והיא קיימת גם בעולם וגם כאן, בישראל. אנשים מגיעים לתובנה הזאת בעיקר כשהם חוזרים לארץ מאזורים שונים בחו"ל, ויומיים אחר כך מגלים שהם מרגישים לא טוב. הסימפטומים המוכרים מתחילים, הם עושים בדיקה ואופס – קורונה. אם אתם מחפשים נתונים סטטיסטיים, לא תמצאו כאלה כי משרד הבריאות לא מתעד, אבל זה קורה, שומעים על זה – ולא מעט.
מובן שזו אינה סיבה לבהלה. ברוב בתי החולים מדברים על מספר מצומצם למדי של אשפוזים. נכון לסוף יולי בשיבא היו בממוצע שני אשפוזים ביום, שם מציינים שרובם אירעו בכלל בגלל מחלות אחרות, ושהקורונה התגלתה רק באמצעות בדיקה אקראית. בוולפסון נרשמו כ-15, באסף הרופא – 8 ובאיכילוב כבר לא בודקים.
"יומיים אחרי הנחיתה התחלתי להרגיש רע"
כמה עדויות שאספנו מהשטח, ושיחה קצת מטרידה עם מנהלת היחידה למחלות זיהומיות מבית חולים וולפסון, גרמו לנו להבין שיש פה משהו שאי אפשר להתעלם ממנו.
לימור כרסנטי, בעלת משרד יחסי ציבור והסברה, חלתה כבר ארבע פעמים בקורונה. הפעם האחרונה הייתה ממש לפני חודשיים כשחזרה עם בן זוגה מברצלונה. "יומיים אחרי הנחיתה התחלתי להרגיש רע", היא מספרת. "כאבי ראש חזקים, צמרמורות. חשבתי שאולי זאת מיגרנה ואז החלו כאבים איומים בכל הגוף וחום גבוה. נכון שכבר אין חובת בדיקה אבל רציתי לדעת מה עובר עליי, אז עשיתי בדיקה וגיליתי שמדובר בקורונה. אני כל הזמן בין אנשים בהשקות כנסים פגישות וכנראה שאין דרך להתחמק מזה. גם במטוס הכל אטום וחנוק, המון חיידקים ונגיפים, המון אנשים. פה ושם היו אנשים עם מסכה, אבל אני לא אלך עם מסכה, זה יצא מהאופנה. אחרי 3 ימים עם משככי כאבים וחליטות תה זה עבר. הקורונה ממש חיה ובועטת".
גם לובנא חורי, מורה במקצועה, חוותה סיפור דומה. לפני כשבוע היא חזרה מרודוס ויום לפני הטיסה הביתה היא כבר התחילה להרגיש סחרחורת, כאבים נוראים במפרקים ובכל הגוף. מאחר שכבר חלתה בעבר בקורונה, היא זיהתה את הסימנים, עשתה בדיקה וכך הסתבר לה שחלתה שוב. "ההבדל הגדול הוא שבפעם השנייה זה נמשך רק יום, וגם הסימפטומים עצמם היו פחות חזקים", היא מציינת. מספר ימים לאחר מכן נידבק ממנה גם בעלה.
אותו המקרה קרה גם ללירי בן ה-18 שנסע לשבוע כיף עם חברים בעיירת חוף ליד ברצלונה. ממש לפני שחזרו לארץ, כמה מהם החלו להרגיש כאב גרון. "חשבנו שבטח התייבשנו כי היינו כל היום בשמש", הוא נזכר. "אני הרגשתי גם קצת חולשה וחום, וכשחזרנו לארץ השתעלתי. הייתי צרוד ואמא שלי ביקשה שאעשה בדיקת קורונה. יצאתי חיובי. גם שני חברים נוספים חלו בקורונה".
"הקורונה עדיין קיימת"
ד"ר יסמין מאור, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות בוולפסון לא מודאגת, אבל היא גם לא שאננה. "הקורונה עדיין קיימת - גם בארץ וגם בעולם", היא מבהירה. "בכל העולם וגם בארץ חלה ירידה בכמות התחלואה גם בנדבקים המדווחים, גם בכמות המתים וגם בכמות המתאשפזים, וזה בהחלט משמח. עם זאת, צריך להבין שאנחנו עדיין לא במצב של מיגור המחלה. עד מאי תועדו בארץ בין 100-70 מקרי תמותה מקורונה. בין מאי ליולי חלה ירידה, אבל התחושה היא שכרגע יש עלייה. אגב, המספר הזה נכון לתמותה ישירה מהמחלה, אבל יש תמותה מפוסט קורונה. למשל, מישהו שהחלים מקורונה וכמה חודשים לאחר מכן התאשפז עם דלקת ראות ונפטר. מקרה כזה לא בהכרח מיוחס לקורונה. אנחנו אמנם לא נמצאים במגפה שהיינו בה אבל אנחנו עדין בבעיה רצינית. אף שיש שיפור במצב החולים, עדיין יש הרבה מאד הדבקות וניכרת תחלואה. אנשים יושבים במטוסים בצפיפות בלי מסכות ויש לכך השלכות".
החדשות הטובות לדבריה, הן שבאופן כללי הקורונה כעת קלה יותר, ולעתים היא כלל אינה מלווה בסימפטומים. אבל היא עדיין יכולה לסכן. "הווריאנטים משתנים כל הזמן, ומדי פעם מופיעים תתי-זנים של אומיקרון. עדיין יש תמותה, בעיקר אצל אנשים מבוגרים או של כאלה עם מחלות רקע. אגב, חלק ניכר מהם לא התחסן. אומנם ישנן תרופות שיכולות לצמצם את אחוז התמותה בקרב אנשים בקבוצות סיכון, אבל כדי לתת אותן לחולים, צריך לאבחן אותם באמצעות בדיקה רשמית המבוצעת לאחר הפניה של רופא. קשה לעשות את זה כשלא נבדקים".
הד"ר מציינת שחיסון הקורונה יעיל מבחינת הדבקה ב-50% בערך. "הוא מאד יעיל בהפחתת סיבוכים ותמותה. וגם בהפחתת תסמיני פוסט קורונה. שיעור ההתחסנות בארץ במנה החמישית נמוך מאוד – רק 4% התחסנו. חשוב לעלות את זה למודעות, אבל עדיף לחכות לאוקטובר לחיסון המעודכן לקורונה".
ומה אומרים במשרד הבריאות?
"בשלב זה אין עדויות לעלייה בתחלואה בישראל. חשוב להדגיש שקיימת ירידה בכמות הבדיקות המבוצעות, וגם שיעור המאושפזים עם קורונה נמוך ויציב. לכן, אין חשד שקיים גל חריג של תחלואה בימים אלו. במעקב של משרד הבריאות אחר וריאנטים של קורונה בעולם אין בעת הזו חשד לווריאנט מטריד".