חודש חלף מאז שסין הסירה לחלוטין את מגבלות הקורונה המחמירות על התושבים, ומחיר השינוי הדרסטי מ"אפס קוביד" לאפס מגבלות ניכר. אף שהסינים מדווחים על מספרים נמוכים ביותר של מתים, הקריסה מתבטאת בשטח.

פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר אילן, אומר שלמרות הניסיונות לשדר שליטה, בעולם מדווחים על נתונים מטרידים. "בסין דיווחו לאחרונה על 20-10 מתים בדצמבר אבל אנחנו יודעים שלא מדובר בנתון הגיוני בהתחשב בנתוני ההדבקה האדירים במקום – לפי ההערכות, בדצמבר נדבקו 250 מיליון תושבים וישנם בין 10,000-5,000 מתים ביום. כעת בבתי החולים מדווחים על עומס חריג, יש תורים ענקיים במשרפות. אפילו קשה להשיג פרחים ללוויות".

פרופ' כהן, מה הוביל להערכתך לשינוי המדיניות החד?

"קשה להבין מה עומד מאחורי ההחלטות, אני מניח שהם הבינו שמדיניות ה"אפס הדבקה" פשוט אינה יעילה ושאי אפשר לחמוק מהקורונה".

לפי ההערכות מדובר בהיקף תחלואה עצום ובעומס על מערכות הבריאות, מה הסיבות לכך?

"ראשית, ידוע שחלק גדול מהאוכלוסייה בסין אינו מחוסן עם בוסטר, וגם לפי ההערכות החיסונים שלהם המיוצרים בתוצרת מקומית פחות יעילים מחיסוני ה-RNA המוכרים בחברה המערבית. שנית – אני חושב שהסינים לא מספיק ניצלו את זמן הסגר ההדוק כדי להגן על האוכלוסייה החלשה. הם היו צריכים לחסן את האוכלוסייה הפגיעה עם חיסונים יעילים. לכן, הצפי הוא שהם עומדים להתמודד עם שעור תמותה בהיקף של מיליון עד שני מיליון אנשים".

מבחינה אפידמיולוגית אפשר לדבר על יתרון בשיא תחלואה כזה?

"הצפי הוא שהסינים יגיעו לפיק הדבקות מהר מאוד וכבר במהלך פברואר נראה דעיכה. אבל המחיר שהם צפויים לשלם גדול ביותר כאמור ולכן קשה לדבר על העניין במונחים של יתרון. למזלם של הסינים הזנים הדומיננטיים כרגע פחות קטלניים מאלה שהיו בתחילת המגיפה, אחרת המצב היה חמור פי כמה".

מהן ההשלכות הצפויות לעולם ובפרט לישראל?

"בשלב זה מדובר בהשערות בלבד, אבל ייתכן שההתפשטות הגדולה בסין תוביל ליצירת זנים חדשים ובעייתיים יותר. יתרה מכך, מאחר שסין זו ארץ שבה יש מגע הדוק יחסית עם בעלי חיים, החשש הוא שתיווצר גם יצירה של ווריאנטים והדבקה שבסופו של דבר תחזור לבני אדם. מעבר לכך, אני מניח שצפויה גם השפעה כלכלית שיכולה להתבטא בפגיעה באספקת חומרי גלם שונים מהאזור".

פרופ' כהן מציין אירוע חריג בו שני מטוסים מסין נחתו באיטליה ונדגמו. לדבריו, באחד המטוסים אותרו 38% נוסעים חיוביים לנגיף ובשני – 52%. לדבריו "אומנם לא מדובר במדגם מייצג אבל זה בהחלט מוכיח שהיקף ההדבקה בסין נרחב ביותר".

 

קורונה בסין ינואר 2023 (צילום: AFP)
עברו מאפס למאה - המדיניות הסינית שהובילה לנתונים המטרידים | צילום: AFP

 

 

 

 

 

"אין ספק שההתנהלות הנוכחית מוכיחה שלא ניתן לעצור לחלוטין את התפשטות הקורונה בעזרת מדיניות קיצונית, ולכן כלי הנשק היחידים שעומדים בפנינו כעת הם חיסונים וטיפולים", אומר פרופ' כהן לסיום.