כמו בישראל, גם בארצות הברית עונת החורף רק החלה, אך כבר עכשיו ישנם לא מעט גורמים שמתריעים כי העונה הקרובה עלולה להיות מורכבת יותר בכל הקשור להתמודדות עם נגיף השפעת, בייחוד כשמשווים את הנתונים שכבר נאספו עד כה, לאלו של השנים הקודמות.
המרכז לבקרת מחלות ומניעתן בארצות הברית (CDC), פרסם בימים האחרונים דוח מדאיג ולפיו האשפוזים כתוצאה מנגיף השפעת הגיע לשיא חדש שלא נראה כמוהו בעשר השנים האחרונות.
"מ-1 באוקטובר תועדו לפחות 8.7 מיליון הידבקויות בשפעת, 78 אלף אשפוזים ו-4,500 מקרי מוות כתוצאה מהנגיף", אמרה ד"ר רושל ולנסקי, שעומדת בראש המרכז לבקרת מחלות ומניעת בארצות הברית. לדבריה, מספר האשפוזים כתוצאה משפעת כמעט הכפיל את עצמו בארצות הברית, עם יותר מ-19 אלף אשפוזים, מספר שנחשב גבוה פי 40 מהנתון בשבוע המקביל אשתקד.
"זו הסערה המושלמת לקראת עונת חגים איומה" הוסיפה ד"ר סנדרה פרייהופר, מומחית לרפואה פנימית ויו"ר מועצת המנהלים של ההסתדרות הרפואית האמריקנית. בהצהרתה היא קוראת לאזרחים בארצות הברית ובכל העולם לגלות ערנות ולהתחסן כדי למנוע החמרה נוספת של המצב במיוחד עבור אוכלוסיית הקשישים שנמצאת בסיכון מוגבר.
האם צפויה תחלואה גבוהה גם בישראל?
"אצלנו בישראל מדווח משרד הבריאות שברשת מרפאות המעקב,30% מהילדים שנבדקו עקב חום ושיעול בשבוע האחרון היו חיוביים לשפעת", מסביר פרופסור אייל לשם, מומחה למחלות זיהומיות בשיבא תל השומר. "המשמעות היא שווירוס השפעת כבר נפוץ בארץ, וגורם תחלואה משמעותית בקרב ילדים. אנו צופים התפשטות מהירה של הנגיף לקבוצות אוכלוסייה נוספות בשבועות הקרובים. לאור זאת, ההמלצה החשובה ביותר כעת היא להתחסן נגד נגיף השפעת. חיסון השפעת חשוב במיוחד לאנשים מבוגרים, לסובלים ממחלות כרוניות ולילדים קטנים ונשים בהריון".
"כולם עייפים מהחיסונים אבל אין ברירה"
מנתוני ה-CDC עולה כי חיסוני השפעת השנה מראים יעילות גבוהה נגד הזנים המרכזיים שמתפשטים כיום בארצות הברית, כמו גם באירופה ובישראל. החיסונים שניתנים כיום לכלל האוכלוסייה מספקים הגנה טובה נגד שני זנים נפוצים של שפעת מסוג A ושני זנים של שפעת מסוג B שעד כה גרמו לרוב מקרי התחלואה בארצות הברית.אחרי התמודדות עם מגפת הקורונה ונושא החיסונים שהפך לזירת עימות ברחבי העולם, גם המומחים לבריאות הציבור מבינים שהדיונים הבלתי נגמרים בנושא מייצרים אדישות ותסכול בקרב הציבור, שכבר עייף מהקריאות להתחסן ולשמור על כללי הריחוק וההיגיינה.
ד"ר פרייהופר העידה כי היא מבינה את התסכול ואמרה שכולנו סובלים ממה שהיא מגדירה Booster Fatigue – עייפות או מיאוס מחיסונים כתוצאה מהמגפה שפקדה את העולם בשלוש השנים האחרונות. עם זאת, מדגישה פרייהופר שבכל זאת חשוב להמשיך ולהישמע להנחיות, בשל ההשלכות המדאיגות שעלולות להיות לאדישות לחיסונים שרק הולכת וגוברת בעת הנוכחית.
מאור והמומחים מדגישים כי לגוף שלנו נדרשים כשבועיים כדי לייצר נוגדנים אחרי החיסון, חשש המומחים הוא שאנשים שחלו בשפעת, יחלו שוב ולכן גם להם מומלץ להתחסן נגד שפעת. "הדבר היחיד שגרוע יותר מלהידבק בשפעת פעם בעונה, הוא לחלות בה שוב", הוסיפה ד"ר פרייהופר.
החיסונים מומלצים כמובן לכלל האוכלוסייה, אך נחשבים חיוניים ביותר לילדים, אנשים עם מערכת חיסון מוחלשת, נשים בהיריון ואנשים מעל גיל 65. בישראל, בארצות הברית ובמדינות רבות בעולם המערבי קיימים חיסונים במינון מוגבר המכילים כמות גבוה פי 4 של החומר הפעיל שנועדו לתת שכבת הגנה טובה יותר למבוגרים בני 65 ומעלה שמערכת החיסון שלהם חלשה יותר.
"כשמסתכלים על הנתונים המדאיגים שעוסקים בתמותה משפעת, אפשר לראות קשר ישיר לשיעורי ההתחסנות", אומרת ד"ר פרייהופר . לדבריה, נתוני עבר הראו כי כ-80 אחוזים ממקרי התמותה משפעת מתרחשים בקרב אנשים שלא התחסנו.