זני הקורונה האחרונים מאופיינים בתסמינים דומים לאלה של מחלת השפעת. אם חליתם ואתם לא יודעים אם מדובר באחת מהן, מסמך שפרסם בימים האחרונים ה-CDC - המרכז לבקרת מחלות האמריקאי ומניעתן, יכול לעזור לכם בכך. לפי המצוין בו, שפעת וקורונה הן מחלות נשימתיות מידבקות, הנגרמות על ידי וירוסים שונים. קורונה נגרמת עקב הידבקות בנגיף הקורונה (SARS-CoV-2) שזוהה לראשונה בשנת 2019. לעומת זאת, שפעת נגרמת מהידבקות בנגיף השפעת. עוד צוין כי גם קורונה וגם שפעת יכולות להתפשט בין אנשים שנמצאים בקרבה או בקשר הדוק. שתי המחלות מופצות בעיקר על ידי חלקיקים המכילים וירוס, שנפלטים כאשר אנשים עם המחלה משתעלים, מתעטשים או מדברים.
"התסמינים דומים מאוד, אבל ישנם כמה הבדלים"
אחרי שהבנתם את הנקודות הבסיסיות האלה, בואו נעבור לחלק המעניין יותר, שמדבר על התסמינים. ובכן, לפי המסמך, קורונה היא מחלה מידבקת יותר, העלולה לגרום לתסמינים חמורים יותר משפעת עבור אנשים עם מחלות רקע וכאלה המצויים בסיכון. תסמיני הקורונה יכולים להימשך זמן רב יותר לעיתים אפילו להטריד את החולה שנים רבות אחרי המחלה (LONG-COVID).
גם לקורונה וגם לשפעת יכולות להיות דרגות שונות של תסמינים, החל מחוסר תסמינים (א-סימפטומטים) ועד לתסמינים חמורים. תסמינים דומים כוללים: חום, צמרמורת, שיעול, קוצר נשימה או קשיי נשימה, עייפות, כאב גרון, אף סתום, נזלת, כאבי שרירים או כאבי גוף, כאב רֹאשׁ והקאות. עם זאת, שלשולים, שכיחים יותר בעת מחלת השפעת, ולעומת זאת שינוי או אבדן טעם או ריח, שכיחים יותר בקרב חולי קורונה.
עוד נכתב במסמך כי אם מישהו נדבק בקורונה, ייתכן שיחלוף יותר זמן מרגע ההדבקה ועד שהוא יחווה תסמינים, לעומת שפעת שתסמיניה ניכרים בשלב מוקדם יותר. חולה קורונה עלול להדביק אדם אחר בסביבתו במידה רבה יותר לעומת חולה שפעת. כך או כך, רוב החולים בשתי המחלות, יבריאו בטווח של 3 ימים עד שבועיים.
"סיבוכים דומים משתי המחלות"
לגבי עניין הסיבוכים, מסמך ה-CDC מציין כי שתי המחלות עלולות לגרום לבעיות כגון: דלקת ריאות, כשל נשימתי, תסמונת מצוקה נשימתית חריפה (נוזל בריאות), זיהום, פגיעה לבבית (לדוגמה, התקפי לב ושבץ מוחי), החמרה במצבים רפואיים כרוניים (בריאות הלב, מערכת העצבים או סוכרת); דלקת של רקמות הלב, המוח או השריר; זיהומים משניים (זיהומים חיידקיים או פטרייתיים שעלולים להתרחש אצל אנשים עם שפעת או קורונה).
פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר-אילן אומר בתגובה לפרסום המסמך, כי הוא אומנם אכן מרכז בצורה יפה את ההבדלים החשובים בין שתי המחלות, אך מסייג: "בסופו של דבר רק בדיקה יכולה להעניק אינדיקציה סופית לגבי המחלה שבה מדובר, ולכן בכל מקרה חשוב לבצע בדיקה ביתית ולקבל תשובה שלפיה אפשר לדעת כיצד להתנהל טוב ונכון יותר".