מכנסיים צמודים, או "טייץ", הם פריט חובה בכל ארון של מי שמבין משהו באופנה, או של מי שנוהג לבצע אימוני כושר, אבל האם מדובר בסכנה בריאותית של ממש? לאור המקרה של בת ה-35 שאושפזה לאחרונה, עם חולשה קיצונית בקרסול בעקבות לבישה ממושכת של ג'ינס סקיני, מומחים מאשרים כי מכנסי הג'ינס הצרות והצמודות יכולים להגביר את הלחץ על חלקים ברגליים, אך מזהירים גם מפגיעה בשרירים ומנזק עצבי. מחקר חדש שנעשה על החולה מגלה את הסכנות הטמונות בלבישה ממושכת של בגדים צמודים מדי.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
המחקר מצא כי מכנסיים צמודים מדי יכולים לגרום לבעיות בריאותיות כמו תסמונת מדור כרונית או חריפה, (Compartment Syndrome), תסמונת הנגרמת על ידי לחץ על איבר במרחב מוגבל. "התסמונת נגרמת על ידי איזושהי חסימה של זרימת הדם החוצה מהאזור, הדם ממשיך להגיע לאזור אך לא יכול לצאת מה שגורם לעומס. הלחץ החיצוני הזה מקביל ללחץ מחוסם ורידים – זה ממש מקטין את זרימת הדם"' אומר אילן צדקה-שולדינר, פיזיותרפיסט במחוז ירושלים, שירותי מכבי בריאות. "זה בדרך-כלל קורה ממשהו חיצוני, כמו בגדים צמודים בשילוב פעילות גופנית ממושכת. אלא אם כן מדובר בחיילים או ספורטאים".
אצל ספורטאים, צדקה-שולדינר מוסיף, התסמונת יכולה להתקיים בעקבות לחץ פנימי של השריר על כלי הדם. "במקרה כזה הפתרון הוא מתיחות. במקרים מאוד קיצוניים מנתחים, אבל זה מאוד נדיר, עבדתי 14 שנה עם חיילים ובכל הזמן הזה ניתחו רק פעם אחת בשל התסמונת".
"כאשר המצב הזה מתפתח, במקרה של תסמונת חריפה תהיה התנפחות של השריר, כאבים עזים והאזור יהיה חם וקשיח למגע", מסביר צדקה-שולדינר. "במקרה שזה קורה לכם בזמן אימון, צריך להפסיק את האימון באופן מיידי ולקבל עזרה רפואית. במקרים קיצוניים התסמונת יכולה להסתיים בנמק, אז כדאי להיות מודעים".
מה שחשוב לציין בהקשר הזה הוא שלא מדובר בתסמונת נפוצה בכלל. "אצל אנשים שלא מתאמנים, כמעט ולא מופיעה התסמונת הזאת. מה שקרה במקרה הספציפי בתחילת השבוע הוא שילוב בין לחץ חיצוני של הג'ינס לבין לחץ כתוצאה מכריעה ממושכת", אומר צדקה-שולדינר. "אבל גם במקרה הזה, היא כנראה שהתה בתנוחה הזאת זמן ממושך מאוד, לפחות חצי שעה, זו לא תסמונת שמתפתחת מהר".
>> עוד ב-mako בריאות:
בחן את עצמך: מה הגיל של החיוך שלך?
על שרירים, אימונים וחלון ההזדמנויות: למה כדאי לנו לאכול פחמימות?
תתעוררו זה לא חלום: כך תאכלו צ'יפס ותישארו בדיאטה
מוש אהרוני, מהעמותה לקידום הפיזיותרפיה מסכים: "חשוב ללבוש בגדי ספורט לא צמודים מדי, שמונעים טווח תנועה מלא ולוחצים על איברי הבטן התחתונים, כך שהנשימה במהלך האימון מופרעת", הוא אומר. "בכל אופן צריך לקחת את הדברים בפרופורציה - אם ג'ינס לוחץ ולא נוח לא ללבוש אותו. התעמלות סבירה תחטב אתכם גם ככה".
אגב, מהבחינה הפסיכולוגית, יש הטוענים כי לבוש צמוד אף יכול לגרום להשמנה. זאת, משום שבגדים צמודים יכולים לגרום לנו להיראות פחות שמנים, כך שלא נרצה להתאמן או לשמור על דיאטה. הסקיני מסתיר את החלקים בגוף שלנו שאנחנו לא אוהבים, ובכך מקבע את המצב במקום לעודד אותנו לשפר את עצמנו.
שרירים עצלים? לא בטוח
חשש המרכזי הנוסף מפני בגדים צמודים הוא הפחד משרירים עצלים. האם החשש הזה מוצדק? צדקה-שולדינר, הפיזיותרפיסט שלנו, מרגיע את החששות. "הרבה אנשים חוששים שאם לובשים משהו צמוד מדי, או אפילו מגן ברך מיוחד לפציעות, אנחנו בעצם מפריעים לשרירים שלנו לפעול. אבל אל דאגה, מדובר במיתוס. השרירים שלנו לא יחלשו מלחץ שולי של בגד צמוד. מה שכן מסוכן הוא שיבושים בזרימת הדם, לכן גם במקרה של מגן ברך או קרסול מיוחד- חשוב ללבוש אותם רק במידת הצורך".
ואכן, בגדים צמודים שלוחצים על השרירים יכולים גם להיות טובים במצבים מסויימים. לדוגמא, אתלטים שעברו פציעה יכולים ללכת עם בגדים צמודים במיוחד - גרביים מיוחדות או מגנים לפרקים- כדי להתאושש ממנה.
(מקור)