ניתוחים לקיצור קיבה, או שרוול קיבה ממשיכים לתפוס פופולריות ברחבי הגלובוס, כעת מגיעה הצעה מהפכנית מעולם ההייטק שתחסוך למטופלים את ההליך הכירורגי הקשה – "אליפס" - בלון שנמצא בקיבה למשך ארבעה חודשים, מספק תחושה של שובע ולאחר מכן יוצא מהגוף עם שאריות המזון. האם זו הבשורה שתחסל את מגפת ההשמנה העולמית?
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
על פי ה- daillymail "אליפס" אושר לשימוש לאחרונה באירופה, והיתרון העצום שלו הוא שאין צורך בניתוח כדי להכניס או להוציא אותו – המטופל בולע קפסולה זעירה המכילה את הבלון, שעשוי משכבה עדינה של פולימר. מה שמצורף לכמוסה הוא קטטר (צינור דקיק), ולאחר שהקפסולה נמצאת בקיבה, רופא ימלא את הבלון עם מים דרך הקטטר וינתק את הצינור.
הבלון מיועד לתפוס חלק משמעותי בקיבה, ובכך להפחית את התיאבון ולמעשה לגרום לירידה במשקל. כעבור ארבעה חודשים, שסתום שנמצא בשכבת הפולימר נפתח והבלון אמור לקרוס, כאשר שרידיו עוברים דרך מערכת העיכול בתום התהליך - מה שמאפשר למטופל לחזור לצריכת קלוריות רגילה, אך מצומצמת יותר כי התרגל לכמות מופחתת של מזון.
במחקר, שכלל 34 גברים ונשים בעלי משקל עודף, נמצא כי השימוש בבלון "אליפס" הוביל לירידה של 10 קילוגרם בממוצע בארבעת החודשים שהיה בגוף, וצמצום של 8 סנטימטרים מהיקף המותנים. אצל כל המתנדבים במחקר, בתום ארבעת החודשים, הבלון יצא בשלום מהגוף.
עוד ב-mako בריאות:
>> מדגדג לכם האף? איך מחזירים אפצ'י שברח?
>> חושבים שאתם רעבים? תניחו את העוגייה ותחשבו על זה שוב
>> סקס לא חייב להיות סקסי: ככה זה נראה בסריקת
לא אותן תוצאות כמו ניתוח שרוול
על פי מחקר אמריקאי שנערך לפני כשנה ומבוסס על נתונים מ-180 מדינות בעולם, כשליש מאוכלוסיית העולם סובל מהשמנת יתר, ביניהם גם בני נוער וילדים. ארגון הבריאות העולמי רואה בהשמנת יתר סכנה ממשית. גם בישראל המצב זהה, בדו"ח של המועצה לשלום הילד שפורסם בשבוע האחרון, צוין כי כל ילד שלישי בישראל סובל מהשמנת יתר.
פרופ' מייק לין, מומחה בתזונה מאוניברסיטת גלזגו, אמר ששיטה זו יכולה לעזור לאנשים בירידה ראשונית במשקל, אך יחד עם זאת הזהיר שזה לא פתרון קבוע להשמנת יתר. "ברגע שהבלון יוצא מהגוף אין לו כל השפעה נוספת, כך שהמשקל העודף עלול לחזור אצל מי שלא פיתח אסטרטגיה לייצב את המשקל שלו גם בטווח הרחוק".
טכנולוגית אליפס עדיין לא קיימת בארץ, אבל משנות ה-80 משתמשים כאן בבלונים תוך קיבתיים ככלי להורדת משקל. "התוצאה הסופית היא דומה, השוני הוא בצורת ההכנסה. בטכנולוגית "אליפס" החידוש הוא שזה מוכנס בבליעה, ואין הוצאה כי הבלון יוצא מעצמו. לעומת זאת, בניתוח את הבלון העשוי מסיליקון מכניסים בגסטרו-סקופיה, וכעבור כחצי שנה, מחוררים אותו, מרוקנים את הנוזל ומוציאים אותו דרך הפה", אומרת ד"ר סיגל פישמן, רופאה בכירה במכון גסטרו מהמרכז הרפואי איכילוב בתל אביב.
כ- 300 אנשים עוברים את ההליך הזה בשנה, ומשילים בממוצע כ-17 ק"ג בחצי שנה. הכנסת הבלון התוך קיבתי לא ממומן על ידי קופות חולים, אלא מכיסו של המטופל או דרך חברות הביטוח. "העניין הוא שאני ועוד אנשי מקצוע שאני מכירה לא היינו מכניסים את הבלון מבלי להסתכל בקיבה ולבדוק אם יש פצע, גידול או בקע, ואם הגסטרואנטרולוג מבצע כבר בדיקה אז מה בדיוק הרווח כאן?", טוענת ד"ר פישמן, "הציפיות מהבלון התוך קיבתי היו מופרזות, אך הכלי הזה זה לא משיג ולא ישיג את אותן תוצאות שמשיג ניתוח שרוול קיבה. לאחרונה, יש דרישה גוברת לבלון כי היו סיבוכים לניתוחים הללו, ובנוסף, אנשים הפנימו את גובה הציפיות מהכנסת הבלון, שמיועד לאנשים בעלי משקל עודף, אבל כזה שאינו מצדיק ניתוח שרוול קיבה".
הבלון יכול לגרום סיכונים?
"הסיכונים נמוכים מאוד, אם הוא מתרוקן מהר מדי הוא יכול לגרום לחסימת מעיים או לאי נוחות ובעיות בעיכול. אך לא קיים סיכון ממשי. לגבי בלון "אליפס" שהפורמולה שלו היא סודית קשה לי לומר כי זו טכנולוגיה חדשה".
(מקור)