ביום שני האחרון ( 6 בפברואר), העולם הזדעזע מרעידת אדמה שהתרחשה בטורקיה ובסוריה בעוצמה של 7.8, אשר גרמה לבניינים שלמים לקרוס והותירה אלפי אנשים פצועים, לכודים או חסרי בית.

אתמול בבוקר יצאה המשלחת הישראלית לאזורי האסון במקום, והמראות שמלווים אותה קשים ובלתי נשכחים. פליקס לוטן, ראש מערך החירום במד"א, הגיע עם המשלחת לעיר קרמהמארש – אחת הערים שנפגעו באופן הקשה ביותר מרעידת האדמה. בראיון ל-mako בריאות הוא מספר: "יצאנו מישראל אתמול בבוקר והגענו רק בלילה, כי הצירים עמוסים מאוד. אנשים בורחים מהאזורים האלה, וגם הדרך עצמה נפגעה ברעידת האדמה. היו צריכים לסגור אותה בגלל השלג הרב שיורד ובשל המשלחות הרבות שמגיעות לטורקיה מכל העולם".

לוטן מספר שאת המידע אודות האנשים שנזקקים לחילוץ הצוות מקבל מהטורקים או מהצלב האדום שנמצאים בשטח. "קיבלנו מידע על כך שיש ילד שמתקשר מההריסות. מיד כשהגענו התחלנו בעבודות, הצלנו אותו ואישה נוספת. פעלנו באופן מאומץ במשך שעתיים יחד עם שני רופאים שהגיעו איתנו, הצלחנו לפרוץ פתח, ירדנו עם חבלים והוצאנו אותו".

מאמצי החילוץ הישראלי בטורקיה (צילום: דו"צ)
"אנחנו מתחלקים לצוותים לפי מידע מודיעיני, כל צוות עובד במקום אחר" | צילום: דו"צ

באיזה מצב הנער היה ואיך הגיב כשראה אתכם?

"הוא דיבר כל הזמן בטורקית, אבל היה איתנו מתורגמן שאמר שהוא בסדר. הוא היה בתוך כיס אוויר ולכן ניצל אחרי ששהה בהריסות יותר מ-48 שעות. כשיצא היה בהלם, ראו על הפנים שלו שהוא שמח ומרוגש. סבא שלו חיכה בחוץ והמפגש ביניהם היה מרגש מאוד. למרבה הצער, הם לא יודעים מה עלה בגורל המשפחה שלו. המחולצת השנייה הייתה אישה כבת 40, שמענו אותה מדברת, היא יצאה במצב רפואי לא טוב עם פציעות והועברה לטיפול רפואי".

איך עובד שיתוף הפעולה הישראלי עם שאר המשלחות?

"פועלות איתנו כאן משלחות חילוץ מכל העולם - מספרד, פולין וגרמניה. המשלחת הישראלית מונה 150 אנשים, היום אמורים להגיע עוד. אנחנו מתחלקים לצוותים לפי מידע מודיעיני, כל צוות עובד במקום אחר. אנחנו מגיעים לאירוע, מנסים להבין בדיוק באיזה מיקום נמצא הלכוד, מנסים ליצור קשר וקצין החילוץ מחליט על השיטה הנכונה ביותר להוציא אותו מההריסות".

מאמצי החילוץ הישראלי בטורקיה (צילום: דו"צ)
"הטמפרטורות מגיעות במהלך הלילה קרוב ל-0 מעלות, מה שמחמיר את התנאים של הלכודים" | צילום: דו"צ
 

עד כמה מזג האוויר החורפי מקשה על מאמצי החיפוש?

"אין ספק שזה מקשה. הטמפרטורות באזור האסון מגיעות במהלך הלילה קרוב ל-0 מעלות, מה שמחמיר את התנאים של הלכודים תחת ההריסות. אבל התארגנו גם לזה, וכרגע עדיין עובדים על חילוץ נפגעים. חשוב לומר שבאסון בסדר גודל כזה, הזמן בעבודה על הצלת נפגעים הוא יחסית קצר, בגלל עוצמת האסון".

"בימים הקרובים מד"א יוציאו לאזור משלחות שיקימו שם ערי אוהלים וקופות-חולים", מוסיף זכי הלר, דובר מד"א. "נשארו שם מאות אלפים בלי קורת גג, בלי מרפאות, בלי מזון. המטרה היא להוציא לשם משלחת שתקים מרפאות ותדאג למזון ולטיפול ראשוני".

הנזק בטורקיה (צילום: פליקס לוטן)
ממדי ההרס העצומים | צילום: פליקס לוטן

 "זו לא פעם ראשונה שלי באזורי אסון אחרי רעידות אדמה. הייתי במשך הרבה שנים סגן מפקד הרפואה בצה"ל, השתתפתי במשלחת ההצלה לנפאל ועוד, אבל סדר גודל כזה של אסון אני לא זוכר. יש כאן אירוע מאוד רציני", מתאר לוטן לסיום.