מספר המתים מקורונה בישראל עלה ל-12,229, עלייה של 26 מתים מהשבוע שעבר. מספר החולים במצב קשה חזר לירידה איטית ונע בין 90 ל-100. בבתי החולים מאושפזים נכון לעכשיו 353 חולים עם קורונה. המחלה עדיין כאן ומדביקה אנשים, חלקם בפעם הראשונה, כולל כותבת שורות אלה שחלתה בשבוע שעבר ועדיין חיובית.
עדיין יש כמה מקומות בעולם שהקורונה מגיעה אליהם לראשונה, כמו איי טוקלאו שבאוקיינוס השקט. באיים המאכלסים כאלף תושבים, רק בדצמבר 2022 התגלו חולים ראשונים, שמאז כבר החלימו ואף השתתפו בחתונה באמצע חודש ינואר, אירוע שנדחה עד שבדיקות הראו שכל החולים הבריאו. נראה שטוקלאו הייתה הטריטוריה האחרונה בעולם לדווח לראשונה על קורונה, למעט טורקמניסטן שאסרה בחוק על שימוש במילה הזו, כדרך לפתור את הבעיה.
הכתבה פורסמה במקור באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי
חצבת באפריקה
בדרום אפריקה אובחנו כבר מעל 500 חולי חצבת, רובם מתחת לגיל 9, אם כי יש גם כמה מבוגרים, אפילו בני 60. לגבי רוב החולים אין מידע אם הם חוסנו. הסטטוס החיסוני ידוע רק לגבי כחמישית מהחולים, ורובם אכן לא מחוסנים. המדינה ממשיכה במבצע לקידום התחסנות, משום שחיסונים הם הדרך היחידה לעצור את מגפת החצבת.
באוהיו שבארה"ב הכריזו על סיום מגפת החצבת, שהדביקה 85 ילדים, אף אחד מהם לא חוסן באופן מלא. 36 מהחולים אושפזו עקב סיבוכים. כמעט כל החולים באוהיו היו מתחת לגיל 5 שנים, הגיל המסוכן ביותר לחלות בו.
בדרום סודן שבה מערכת הבריאות כמעט לא קיימת, יש לחולי החצבת פחות מזל. המדינה הענייה עדיין נאבקת במגפה שהחלה בתחילת 2022. מתוך 4,339 חשודים בהידבקות שידוע עליהם, מתו 46 חולים, כלומר יותר מאחוז אחד של תמותה. למרות שבעקבות ההתפרצות חוסנו בסודן יותר מ-770 אלף ילדים, בדצמבר 2022 אותרה התפרצות חדשה. מבצע חיסונים נוסף מתוכנן לחודש מרץ הקרוב. למרות המאמצים, שיעור הילדים המחוסנים במדינה עדיין רחוק מהיעד של 95 אחוז שנחוץ כדי לעצור התפרצויות חצבת, והיא אחת המדינות האפריקאיות עם אחוז המחוסנים הנמוך ביותר.
הנגיפים לא נחים
לתשומת לב הנוסעים לבריטניה, הרשויות שם מדווחות על שיעורים גבוהים במיוחד של תחלואה בנורו-וירוס, נגיף מעיים מדבק ועמיד מאוד, עם תחלואה גבוהה ב-66 אחוז מהממוצע. אפשר להידבק בנגיף במגע ישיר בין אנשים, במגע במשטח מזוהם, אפילו אם נוקה כבר, ודרך האוויר לאחר שהחולה הקיא.
לסיום, גינאה המשוונית הכניסה לבידוד 200 איש, לאחר עשרה מקרי מוות לא מוסברים מקדחת דימומית שטרם אובחנה. נראה שכל המתים מהמחלה השתתפו קודם באותה הלוויה, וייתכן שנדבקו שם. דגימות מהחולים נשלחו לגבון השכנה ולסנגל בניסיון להבין מה הגורם למחלה המסתורית שגורמת לדימום, כאבי פרקים, הקאות ושלשול. גם מגפת האבולה הגדולה של מערב אפריקה ב-2014 החלה בצורה דומה. ליתר ביטחון קמרון השכנה מהצד השני כבר סגרה את הגבולות עם גינאה המשוונית.