נגיף הקורונה עובר שינויים מתמידים, וגם התסמינים שעליהם החולים מדווחים הם שונים באופן משמעותי מאלה שדווחו בתחילת המגיפה. מאז פרוץ המגיפה תועדו עשרות תסמינים – החל מקלים דמויי שפעת ועד לייחודיים ופחות מוכרים כמו "תסמיני לשון" המתבטאים בתחושת אי נוחות באזור הלשון והפה.
במחקר משותף שבוצע ע"י חוקרים מבית החולים הכללי של מסצ'וסטס, בית הספר לבריאות הציבור של הרווארד TH צ'אן, קינגס קולג' בלונדון, בית הספר לרפואה של אוניברסיטת סטנפורד ואפליקציית הבריאות ZOE - ; תועדה רשימה מעודכנת של תסמיני הקורונה המובילים בימים אלה.
החוקרים בחנו שלוש קבוצות - מחוסנים לחלוטין, אלה שקיבלו מנה אחת בלבד ובלתי מחוסנים. מהממצאים עולה כי ארבעה מתוך חמשת התסמינים הנפוצים ביותר שדווחו בין הקבוצות זהים: כאב גרון, נזלת, שיעול מתמשך וכאב ראש. אולם השכיחות שלהם בין הקבוצות משתנה, וכך גם הסימפטום החמישי. עבור אלה שמחוסנים, אף סתום הוא התסמין השלישי בשכיחותו, בעוד שבקרב המחוסנים חלקית מדובר בהתעטשות, ואצל הבלתי מחוסנים - חום.
התסמינים עברו ממערכת הנשימה התחתונה לעליונה
"זה באמת משהו שאנחנו רואים גם בקליניקה אצלנו ביום – יום", מציינת ד"ר ג'ולי שלייפר, מומחית ברפואת משפחה ב"כללית" מחוז שרון שומרון הפועלת גם בחמ"ל הקורונה. "אם בתחילת המגיפה' כשנגיף הדלתא היה העיקרי, ראינו יותר תסמינים של מערכת הנשימה התחתונה כמו שיעולים קשים וממושכים או קוצר נשימה בשל פגיעה בריאות, כיום תסמיני הווירוס מתמקדים במערכת הנשימה העליונה. לרוב היא עוצרת בגרון ובסביבתו. גם השיעול שאנחנו רואים הוא יותר ליחתי ומקורו בנזלת שזולגת מהאף לאזור הגרון. אנחנו לרוב רואים ריאות נקיות לגמרי אצל המטופלים, וגם פחות נתקלים בחום ובכאבי שרירים.
לדבריה, אפשר לייחס את העובדה שהיום רואים תסמינים קלים יותר לשני גורמים עיקריים: "ראשית, הזן הדומיננטי כיום הוא האומיקרון והוא פחות גורם לתסמינים קשים לעומת הדלתא. שנית, אין ספק שהחיסונים שנכנסו לתמונה שינו את מפת התחלואה וגם את התסמינים שהגיעו בעקבותיה. אגב, לעיתים רבות אנשים בכלל לא חושדים שיש להם קורונה ואפילו לא טורחים להיבדק. התחושה יכולה להיות דומה לצינון קל או אפילו לאלרגיה שמאוד שכיחה בעונה הנוכחית".
כפי שתוכלו לראות בטבלה שפורסמה, בכל הקבוצות הנחקרות התלוננו החולים על כאבי גרון, אבל השינוי המשמעותי שניכר בין קבוצות המשתתפים הוא נוכחות חום בקרב הלא מחוסנים.
"אף שנראה כי הקורונה כבר הולכת ודועכת, היא עוד עשויה להפתיע אותנו. צריך לעקוב באופן מתמיד אחר שינויים שהווירוס עובר ובעיני חשוב להתחסן בחיסון האומיקרון החדש שחיוני בעיקר עבור קבוצות בעלות גורמי סיכון וקשישים", אומרת ד"ר שלייפר לסיום.