"אני לא מאלה שתוקעים את הילדים שלהם מול הטלוויזיה" – כל הורה שיגיד לכם את המשפט הזה הוא או משקר או סתם לא מודע למה שקורה עם הילדים שלו. מה לעשות, מסכים דיגיטליים – בין אם מדובר באייפד, בפלזמה, אקס בוקס או בכל קונסולת משחקים – הם חלק בלי נפרד מהילדות של כל מי שגדל בעולם טכנולוגי, ומי שמונע את זה מהילדים שלו בסופו של דבר יעשה להם יותר נזק מתועלת לאורך הדרך.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
אלא אם כן הוא לא משגיח עליהם כמו שצריך. קו המחשבה של "הילדים רואים טלוויזיה, אפשר לעשות כל דבר אחר" הוא ככל הנראה מסוכן, שכן מחקרים מוכיחים ששיעור הפציעות שנוצרות אצל ילדים כתוצאה מהתנגשות במסכי טלוויזיה רק הולך ועולה. מתברר שככל מסכי ה-LCD הולכים ונהיים דקים וקלים יותר, הם גם הופכים לבלתי יציבים, ועלולים לפגוע בתינוקות ובילדים קטנים שנוגעים בהם בטעות או בכוונה. ומכיוון שלרובנו יש מסכים בחדרים שונים בבית, לפעמים אי אפשר להשגיח על הילדים בזמן הצפייה.
המסך פשוט נופל על הראש
29 מחקרים שונים ב-7 מדינות שונות שנערכו באוניברסיטת טורונטו ובית החולים סיינט מייקל בקנדה מצאו עלייה חדה בעשור האחרון שיעור הילדים שסובלים מפגיעות בראש ובצוואר כתוצאה מנפילה של מסכים או טלוויזיות. אחד החוקרים, דוקטור מייקל קוסימנו, טוען כי קבוצת הסיכון הגדולה ביותר היא בקרב פעוטות בני שנה עד שלוש, שכן הם עשויים לטפס לרהיט שעליו מונח המסך, שברוב בפעמים כלל אינו מותאם כדי להחזיק אותו ולא מיועד להיות רהיט טלוויזיה. בנוסף, טוענים החוקרים, חלק מהמסכים לא מוצמדים בצורה מאובטחת לקיר או עומדים בצורה יציבה. ומכיוון הילדים לרוב נמוכים יותר מהרהיט שעליו מונחת הטלוויזיה, ברוב המקרים המסך פשוט נופל להם על הראש.
לפי המחקר, 84 אחוזים מהפציעות הללו שחוו ילדים התרחשו בבית, ואילו יותר מ-75 אחוז מההורים כלל לא צפו בתקרית שבה המסך נפל על הילד. "הורים הופכים להיות עסוקים יותר ויותר", אומר קוסמינו, "ואין לה זמן להשגיח על הילדים 24/7, כך שלא מפתיע שהאחוז הפציעות עולה ועולה". כמו כן מצאו החוקרים כי ילדים בגילאי 2-5 צופים בממוצע ב-32 שעות טלוויזיה בשבוע.
קוסימנו אף פרסם רשימה של הוראות בטיחות שכל הורה, מורה, בייביסיטר או בן משפחה צריך לקרוא. בין היתר הוא מציע להימנע מלהניח צעצועים או אפילו שלטים רחוקים על המכשיר עצמו או על השידה הסמוכה לו. הוא אף ממליץ ליצרני טלוויזיות לצרף הוראות מדויקות של התקנת המכשיר על הקיר, וקורא לקביעת תקנות בנוגע לרהיטים שתומכים במסכים כבדים.