רק בשבוע שעבר דיווחנו על עלייה בתחלואת ילדים באנגליה עקב חיידק סטרפטוקוק מסוג A - כשישה ילדים כבר נפטרו מהסיבוך. קמילה רוז בת ה-4 מאנגליה, היא בין הילדים שנפגעו מהחיידק. לפני כשבועיים היא אושפזה עקב זיהום נדיר שפיתחה בעקבותיו ונותרה בבי"ח כשהיא נאבקת על חייה. סבתה של רוז הייתה זו שהבחינה בסימן מחשיד. בשיחה עם רדיו BBC היא סיפרה שקמילה התלוננה על כאבים בחזה שלה, בפינה השמאלית העליונה קרוב לכתפה, מה שגרם להוריה לגשת עם קמילה להיבדק.
ד"ר אסף צביון, מומחה לרפואת ילדים ומנהל רפואי במחוז מרכז מאוחדת, מסביר שסטרפטוקוק הוא חיידק מאוד שכיח. "בין 10%-30% מהילדים נושאים את החיידק ללא כל תסמין או בעיה. אולם, ילד כזה יכול להדביק אחרים שבמקרים מסוימים יכולים להגיב באופן פחות טוב". לדבריו, לרוב חיידק הסטרפטוקוק A עלול לגרום לדלקת גרון, אבל במקרים שאינו מטופל הוא עלול להוביל לבעיות בלב או בכליות. אגב, הוא מציין כי חיידק זה גם אחראי גם לזיהומי עור כמו אמפטיגו השכיח באזורינו.
ד"ר צביון מסביר שהטיפול האנטיביוטי חיוני במקרה שאכן מאובחן סטרפטוקוק A. "אף שבמרבית המקרים הילדים יחלימו גם ללא טיפול, האנטיביוטיקה מונעת את סיבוכי החיידק ולכן חשוב להקפיד להיבדק בזמן ובמקרה הצורך להתחיל בנטילתו – עד 10 ימים מתחילת המחלה. ברוב המקרים הרופא ימליץ על טיפול אנטיביוטי לאחר ביצוע משטח גרון שיעיד על נוכחות חיידק הסטרפטוקוק, אולם במקרים חריגים יומלץ על תחילת טיפול לפני האבחון, בעיקר כאשר מדובר במחלה סוערת במיוחד או כאשר מדובר בילד עם היסטוריה רפואית מסוימת".
מהם הסימנים המחשידים שהורים צריכים להכיר?
"באופן כללי, כל מחלת חום שנמשכת מעל 24 שעות, כשהילד נראה לא טוב, סובל מחום גבוה מאוד או מפריחה מחוספסת/לשון אדומה – כל אלה מצריכים הגעה לבדיקת רופא. צריך לזכור שישנן עוד מחלות שיכולות לגרום לתסמינים כאלה מלבד סטרפטוקוק ולכן חשוב להגיע לאבחון ולהתחיל טיפול אנטיביוטי בהתאם להמלצה. אגב, אם הילד סובל מנזלת או משיעול במקביל לכאב הגרון, פחות סביר שזה סטרפטוקוק, ולרוב מדובר בווירוס נשימתי". לגבי הכאבים בכתף שמהם סבלה הילדה מאנגליה, ד"ר צביון מסביר כי "קשה לומר בוודאות שהם אכן קשורים למצבה, אבל בעקרון ככל שהמצב הרפואי יותר נדיר, ייתכן שגם הסימפטומים המתלווים לו יהיו נדירים".
האם גם בארץ אנחנו צפויים לראות מקרים כאלה?
"תמיד יש סיכוי שחיידק מהסוג הזה יגרום לסיבוכים, אבל לא ידוע על עלייה חריגה בישראל. אני חושב שאחת הסיבות לכך שבאנגליה רואים את זה יותר, נובעת מכך ששם בד"כ בשלב הטיפול הראשוני, ילדים מטופלים ע"י רופאים שאינם מומחים ברפואת משפחה או ילדים, ולכן ייתכן שהטיפול בהם מתעכב. בארץ הטיפול בילדים יותר נגיש ומהיר ולכן אם מקפידים להגיע עם הילד להיבדק בזמן, סביר להניח שהילד יקבל טיפול ראוי שימנע סיבוכים".
בשורה תחתונה, ד"ר צביון מבקש להבהיר מספר נקודות להורים: "ראשית, אין טעם להתחיל טיפול אנטיביוטי ללא המלצה של רופא ולרוב חשוב שהילד יבצע משטח גרון לפני התחלתו. שנית, כשהילד נראה רע וסובל מהסימפטומים שצוינו, חשוב לגשת לאבחון אצל רופא ולהתחיל טיפול אנטיביוטי בהתאם להמלצה."