לאחרונה דיווחנו על תת ווריאנט חדש ה-XBB.1.5 שמתפשט ברחבי העולם וכרגע מהווה כ-70% מכלל המקרים באזורים מסוימים בארה"ב. הגרסה XBB נחשבת חמקנית במיוחד ממערכת החיסון והיא מתפשטת בקצב מהיר גם באזורים נוספים כמו באוסטרליה ובניו זילנד – שם בשלושת השבועות האחרונים מקרי ההדבקה מהנגיף זינקו מ-11% ל-75%.
מכיוון ש-XBB הוא וריאנט יחסית חדש, מדענים עדיין מנסים להבין אם הוא פועל באופן שונה יחסית לזני קורונה אחרים. אף שהתסמינים שלו צפויים להיות דומים לזיהומי אומיקרון קודמים, מומחים עולמיים טוענים שהם נתקלים בתסמינים הייחודיים לזן זה.
"וירוסים בדרך כלל עוברים מוטציות כדי להיות מידבקים יותר ופחות חמורים, נראה שזה קורה עם הזן הזה של נגיף הקורונה" , אמר ל- HuffPost ד"ר הנרי רדל, מנהל המחלות הזיהומיות בבית החולים האוניברסיטאי סנט פיטר בניו ברונסוויק, ניו ג'רזי.
אף שהמידע שהצטבר עד כה אודות XBB מוגבל, מומחים חושדים שהתסמינים הקשורים לזיהומי XBB דומים לתסמינים שאנשים חוו עם נגיף הקורונה במהלך 2022. עם זאת, העדויות מראות שפרופיל הסימפטומים השתנה מעט עם כל וריאנט אומיקרון, שבפועל גורם ליותר לתסמינים דמויי הצטננות כמו עייפות, נזלת, התעטשויות וכאבי שרירים; לעומת זני הקורונה הקודמים - דלתא ואלפא שלרוב גרמו לאנוסמיה (אובדן ריח) ולאובדן טעם.
יותר גודש באף וכאבי ראש ופחות אובדן ריח וקוצר נשימה
אז מה אומרים המומחים לומר לגבי תסמיני ה-XBB: "בנוסף לתסמינים המוכרים שכוללים - חום, צמרמורות, שיעול וכאב גרון; אני חושבת שחולים בווריאנט הזה יותר סובלים יותר מגודש במערכת הנשימה העליונה ומכאבי ראש", אומרת ד"ר ג'ולי פרסונט, מומחית למחלות זיהומיות מStanford Health Care.
תסמינים פחות שכיחים לדברי המומחים כוללים אובדן טעם וריח וקוצר נשימה. "אף שעדיין לא הצטברו מספיק נתונים, אני לא צופה שאובדן טעם וריח לא יהיו נפוצים", אומר ד"ר תומס קמפבל , פרופסור במחלקה למחלות זיהומיות באוניברסיטת הקמפוס הרפואי של קולורדו אנשוץ.
אגב, אם יש תסמין שהרופאים פחות נתקלים בו למרבה המזל, הוא קוצר נשימה חמור. ד"ר רדל מציין כי הרבה יותר חולי קורונה מגיעים עם תסמינים קלאסיים בדרכי הנשימה העליונות כמו נזלת, גודש וכאבי גרון יחד עם חום וכאבי שרירים, אך נדיר שרופאים נתקלים בקוצר נשימה חמור.
מה גורם לתסמינים להשתנות בין תתי-הווריאנטים?
אף שהתשובה לשאלה הזאת עדיין לא ברורה לחלוטין, וישנן סברות שונות שמסבירות מה גורם לשינוי התגובתי בין הזנים, לדברי ד"ר מרטין קרסק, מומחה למחלות זיהומיות בקמפוס הרפואי של אוניברסיטת קולורדו אנשוץ; הגנטיקה והבריאות הבסיסית של אנשים (אם הם חולים או פצועים למשל), משפיעות אף הן על סוג התסמינים שהם מפתחים. מומחים נוספים מסבירים שלווריאציות יש יכולת שונה להתחמק מחסינות קודמת וגם להיקשר למטרה העיקרית בתאים אנושיים.
האם חיסון מונע הדבקה ב-XBB?
כאמור, מדענים מאמינים כי המוטציות שרכשה גרסת ה-XBB מסייעת לה לחמוק טוב יותר ממערכת החיסון, להיצמד לתאים שלנו ביתר קלות וכך להתפשט בצורה יעילה יותר מאשר גרסאות אחרות של אומיקרון. עם זאת, הם טוענים שההגנה החיסונית הרחבה שנוצרה הודות לחיסונים ובשל העובדה שחלק ניכר מהציבור כבר נדבק בנגיף, הם הסיבה לכך שאין עלייה משמעותית במקרי המוות בתקופה האחרונה.
"מובן שקוביד עלול לגרום לתסמינים קשים כמו: עייפות מתמשכת, ערפל מוחי, בעיות נשימה ועוד, ואין ספק שיש לנו עוד הרבה מה ללמוד על סיבוכי הנגיף הפוטנציאליים", אומר ד"ר אריק מ. פואשלה, ראש החטיבה למחלות זיהומיות בקמפוס הרפואי של אוניברסיטת קולורדו אנשוץ. "עם זאת, יש דבר אחד שאנחנו יודעים בוודאות: יש יתרון בלהתחסן. ידוע כבר שחיסון מאפשר הגנה מסוימת מפני כל הגרסאות והוא מומלץ בייחוד עבור בני 65 ומעלה ואנשים עם גורמי סיכון".