אחת ההמלצות הנפוצות שאנחנו מקבלים מרופאים כשאנחנו חולים – זה לשתות הרבה מים. ההסבר שמאחורי המלצה זו הוא בהחלט הגיוני - כשאנחנו חולים, הגוף שלנו מאבד נוזלים בדרכים שונות; בין אם בהזעה ובנשימה מוגברת או בהקאה או שלשול. לכן, חשוב להחזיר לגוף נוזלים ולשתות הרבה מים כדי למנוע התייבשות.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
מקרה שהתרחש לאחרונה בבריטניה ממחיש שאולי לא כדאי לקחת את ההמלצה רחוק מדי. המקרה פורסם בכתב עת BMJ Case Reports (המתעד מקרים חשובים ברפואה) ובו אישה בת 59 התאשפזה עקב הרעלת מים.
האישה סבלה מזיהום בדרכי השתן ושתתה כמות גדולה במיוחד של מים, כדי "לנקות את הגוף". היא שתתה כ-300 מ"ל מים כל חצי שעה, על פי ההמלצה שקיבלה. כמות המים שהיא צרכה הייתה כל כך גבוהה מהרגיל, שהיא התאשפזה במצב של היפונטרמיה חריפה. מדובר במצב שמתרחש במקרים של הרעלת מים ובו כמות הנתרן ביחס למים בגוף היא נמוכה מהרגיל - פחות מ- 135 mmol/L. רופאים תיעדו את רמות הנתרן בגוף האישה שעמדו על רמה מסוכנת ביותר של mmol/L123. לאדם בריא צריכה להיות רמת נתרן העומדת על 135 עד 147 mmol/L.
למעשה, רמת הנתרן הנמוכה גרמה לדם שלה להיות כה מדולל – שכמויות גדולות יותר של מים החלו לחדור לתאי הגוף. התוצאה היא נפיחות של רקמות בגוף, כאשר נפיחות במוח יכולה גם להיות קטלנית.
עוד ב-mako בריאות:
>> שיר אלמליח מלמדת להתחטב מבלי לוותר על שוקולד
>> אימון עצבני לירכיים
>> גילינו מה אורכו של השנ"צ האולטימטיבי
יחד עם זאת, הרופאים שדיווחו על האירוע טוענים כי אם הכליות תקינות ובריאות, קשה מאוד לשתות "מנת יתר" של מים. אולם, אנשים הלוקים במחלות שונות יכולים לפתח בגוף רמות גבוהות של הורמון מונע השתנה, הגורם להפחתה בהפרשת מים ומסכן את בריאותם.
"כשאנשים חולים, הם לרוב לא שותים מספיק מים כי זה הדבר האחרון שהם רוצים לעשות, לכן יש סכנת התייבשות", מסבירה ד"ר מרייאן נורונאה, שתיעדה את האירוע, למגזין The Guardian. "זו הסיבה שרופאים רבים ממליצים על שתייה מרובה של מים. אך זה הוביל להתפתחות של מיתוס שכשחולים צריך לשתות כמויות מוגזמות של מים. מרבית האנשים לא עוקבים אחרי ההמלצה, אולם יש מעטים שלוקחים אותה ברצינות רבה".
האישה שסבלה מסיבוכים בריאותיים בעקבות שתייה מופרזת של מים הצליחה להבריא, אך הרופאים טוענים כי מדובר באירוע שממחיש שבאחריותם של רופאים לכמת באופן פרטני כשהם ממליצים למטופלים שלהם לשתות אקסטרה מים. ובקיצור: אף פעם לא כדאי להגזים. ואם אתם לא בטוחים למה הרופא מתכוון, כדאי לבקש ממנו לפרט בדיוק כמה אתם צריכים לשתות ביום כדי למנוע מצבים שעלולים לסכן את בריאותכם.