מעניין אם אי פעם נצליח לפענח סופית את כל סודות המוח שלנו, ואת כל הדברים המופלאים שהא יודע ויכול לעשות. כמו למשל היכולת לתפקד באופן רצוף בזמן שרופאים חושפים ומסירים ממנו חלקים שנגועים בתאים סרטניים פולשניים. כי בניגוד לתפיסה הרווחת, ניתוחי המוח לא חייבים להתרחש בהרדמה מלאה, ואפילו ההיפך - בהרבה מן המקרים יש צורך לנתח את החולה כשהוא בעירות מלאה, ולבדוק את תפקודי המוח שלו תוך כדי.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
אנתוני קולקאפ בן ה-33 הוא תושב ברזיל שגילה כמה ימים לאחר הולדת בנו הבכור כי הוא חולה בסרטן. מצבו התדרדר במהירות, והגיע לכך שהוא החל לגמגם ולא הצליח לנקוב בשם המכונית שלו. הרופאים קבעו כי יש צורך בניתוח להסרת הגידולים הסרטניים והחישו אותו לחדר הניתוחים אבל שם, במקום להרדים אותו, הם הניחו גיטרה על בטנו וביקשו ממנו להתחיל לנגן בזמן שהן עובדים.
קולקאפ, שניגן על גיטרה באופן מקצועי במשך 20 שנה, נענה מיד למשימה. "ניגנתי שירים ברצף, לפעמים אפילו שישה בבת אחת", הוא מספר. "היד הימנית שלי התעייפה מדי פעם בגלל שזה הצד שבו הרופאים ניתחו, אז עצרתי ונחתי, אבל מעבר לזה – סיפקתי הופעה שלמה ודיברתי איתם תוך כדי". בליין אפ של הופעת חדר הניתוחים היה אפשר למצוא בין היתר מגוון שירי קאנטרי ברזיליאים, את השיר "Yesterday" של הביטלס, ושיר בשם Emanuel"" שכתב בעצמו לבנו הבכור.
>> עוד בmako בריאות:
ראש בראש: מה יותר מזיק מלח או סוכר?
האיש הביוני: "אני מצליח להרגיש מרקמים דרך הפרוטזות"
איך להפסיק לעשן ב-10 צעדים פשוטים
אתגר גדול עבור כל מי שבחדר הניתוח
מדובר בפעם ה-19 שבה בית החולים Nossa Senhora da Conceição שבסנטה קתרינה מבצע ניתוח דומה כאשר החולה נמצא בהכרה מלאה. הסיבה, לפני בית החולים, היא שבזמן שהפציינט ער ומשתמש במוחו, צוות הרופאים מסוגל למפות ולפקח אחר פעולות מוח חיוניות בזמן אמת, במיוחד באזורי הדיבור, המוטוריקה והחושים, ולוודא שהם לא פוגעים בהן בזמן שהם עובדים על קלפת המוח.
"מדובר באתגר גדול עבור כל האנשים שנמצאים בחדר הניתוח, כולל הרופא המרדים", נמסר מבית החולים. רקמת המוח אמנם לא מכילה חיישני כאב לכשעצמה, אבל העור וחלקים אחרים במוח כן. לכן, האתגר הגדול ביותר של הרופא המרדים הוא לשמור על החולה ערני ובו זמנית נטול כאבים.
"כשגידולים מוחיים נמצאים ליד אזורים קריטיים במוח שאנו מעוניינים לשמר את תפקודם, יש צורך לנתח את החולה בעירות על מנת שנוכל לנטר את תפקוד האזורים האלה תוך כדי ניתוח", מסביר ד"ר עידו שטראוס, מומחה לנוירוכירורגיה תפקודית, המרכז הרפואי תל אביב - איכילוב. "בד"כ מנטרים תפקודים קריטיים כגון דיבור, הבנה, מוטוריקה. במקרה הנ"ל, בגלל שהמנותח היה זמר, רופאיו רצו לנטר ולשמר את התפקוד הספציפי הזה שחשוב למטופל".
ד"ר שטראוס מסביר כי ניתוחי מוח בעירות מלאה הם עניין שגרתי לחלוטין. "כאשר אנו רואים שהגידולים ממוקמים בסמוך למרכזים תפקודיים מהותיים במוח - כמו מרכזי הדיבור, למשל, אנו מתכננים מראש לנתח את המטופל בעירות". ד"ר שטראוס מדגיש כי יש צורך במיומנות גדולה בניתוחים הללו, ולכן, לרוב הם מתבצעים במרכזים רפואיים גדולים ברחבי העולם.
קולקאפ, אגב, עבר את הניתוח בהצלחה וישוחרר בקרוב לביתו, שם מחכה לו בנו הבכור בקוצר רוח.