נגיף הקורונה מצליח להפתיע את המדענים בכל פעם מחדש, כשהוא מספק מידע עדכני על התפתחות נגיפים והשפעתם על גוף האדם. אולם, המקרה האחרון של חולה קורונה שאותר באוהיו עם נגיף עיקש שנותר בגופו כשנתיים – הוא ללא ספק משהו שלא רואים בכל יום.
החולה נשא גרסה ייחודית של הנגיף, שעברה שינוי משמעותי, שלפי הדיווחים העולמיים, אינו דומה לשום דבר אחר שראינו. לפי ההערכות, ההידבקות הראשונית הייתה בגרסת אלפא.
"זה ללא ספק שיא"
"הסיפור הזה למעשה מעיד על יכולת הווירוס לעבור מוטציות רבות", אומר פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר אילן. לדבריו, ההסבר לכך שהווירוס שהה זמן כה רב אצל החולה, ככל הנראה נובע מכך שמדובר באדם בעל מערכת חיסון חלשה. "כבר ראינו מקרים של אנשים שלא הצליחו להחלים מהנגיף במשך מספר חודשים, אבל שנתיים זה ללא ספק שיא". לדבריו, מה שקורה בגוף עם מערכת חיסון חלשה, הוא שהנגיף עובר מספר שינויים בהם המערכת מנסה להילחם - אך ללא הצלחה. "המערכת בעצם לא מפעילה מספיק כוח כדי למגר את הווירוס, וכך למעשה הוא מצליח להתפתח שוב ושוב, ובפועל גורם למחלה ממושכת".
אגב, הפרופ' מציין שהסיפור הזה יכול להסביר איך האומיקרון התפתח. "כידוע, תת-הווריאנט הזה החל באפריקה, ובאזור הזה יש אחוז גבוה במיוחד של חולי איידס – כלומר אוכלוסייה עם מערכת חיסון מוחלשת. ייתכן שזה מה שגרם לקורונה לעבור את השינויים שבסופו של דבר יצרו את האומיקרון".
ד"ר מארק ג'ונסון, מיקרוביולוג מאוניברסיטת מיזורי, חושש שהמוטציות שהביא אתו הזן החדש שנוצר בגופו של החולה הזה עלולות לעבור לאוכלוסייה. עם זאת, פרופ' כהן מסביר שהסיפור באוהיו אינו מטריד במיוחד בשלב זה. "לשמחתנו כרגע אין עדויות על התפרצויות מדאיגות, ולכן אין סיבה ממשית לדאגה אך בהחלט תמיד חשוב להמשיך התעדכן ולעקוב".