את המונח "הנדסה גנטית" אנחנו רגילים לשמוע בהקשרים של מזון שמיוצר בתנאי מעבדה, ניסויים שמתרחשים במעבדות רחוקות או סרטי מדע בדיוני הוליוודיים על אנשים עם כוחות על. אז לא בדיוק. בפעם הבאה שתצפו בתחרויות האולימפיאדה שמתרחשות ממש עכשיו בריו, יכול להיות שתחזו במתחרה או שניים שעבר תהליך כזה בדיוק, ויכול להיות שזה בדיוק מה שיגרום לו לזכות בזהב. וגם אם לא ממש - כנראה שלשם העתיד הולך.
כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
התופעה הזו נקראת באנגלית Gene Doping (סימום גנטי), והיא לא בגדר מדע חדש עבור אלה שמכירים את התחום. מדובר על טיפולים מיוחדים שעוברים ספורטאים כדי לשנות את הרצף הגנטי שלהם על מנת להגיע לתוצאות טובות יותר, ובכך למעשה מקבלים יתרון "לא אנושי" על פני המתחרים. מדובר בטיפול יקר וניסיוני שפותח בעיקר כדי לטפל במחלות נדירות ומומים גנטיים, והוא לא חף מסיכונים – חלק מהניסויים בטיפול גנטי בבעלי חיים או בבני אדם הובילו לגידול של תאים סרטניים או הפרעות אחרות.
כחלק מהתהליך שקורה בגוף לאחר מכן, מופק חלבון בשם EPO אשר מעלה את תפוקת כדוריות הדם האדומות נושאות החמצן בגוף, וכתוצאה מכך מעלות את רמת הסיבולת והכוח של הגוף. שחיינים, למשל, יכולים לשחות למרחקים ארוכים יותר בזמן קצר יותר, אצנים יכולים להגביר מהירות וכן הלאה. כמו כן, אין ערובה שהוא יעבוד, שכן חלק מהאנשים שעברו אותו הפגינו שיפורים מינוריים בלבד.
עוד ב-mako בריאות:
>> מעז יצא מתוק: עקיצות דבורה ירפאו אתכם
>> חשבתם שקייל מגעיל? הסופר פוד החדש יזעזע אתכם
>> תאהבו יותר, תאכלו פחות: חוקרים אומרים שאהבה זה מרזה
בשנות התשעים דווחו לא מעט מקרים של ספורטאים שהשתמשו ב- EPO סינתטי על מנת להגביר ביצועים, אלא שאת זה קל יחסית לגלות בזרם הדם. ה- EPO שמופק באמצעות הגוף בתהליך "טבעי" קשה יותר לזיהוי, ולכן מדענים נאלצים לעבוד קשה יותר כדי לפתח בדיקות שעשויות לאבחן אותו.
הוועד האולימפי בריו כבר הודיע כי בכוונתו להעביר את הספורטאים בדיקת רקמות כדי לנסות ולגלות אם מישהו מהם עבר תהליכי הנדסה גנטית. כבר באולימפיאדת החורף של סוצ'י לפני שנתיים, אגב, נחשדו וכמה כמה אתלטים מהנבחרת הרוסית שעברו את התהליך, אבל איש לא הצליח להוכיח זאת. בריו מקווים שכעת יהיה ניתן לעלות על הרמאים.
>> "יש בקיץ בכנרת קרחנה של שתייה וסמים"