סוף לשומן הטראנס עד שנת 2023 - זוהי ההפצרה של ארגון הבריאות העולמי. לפי הארגון, שומני הטראנס סותמים את העורקים והורגים כחצי מיליון איש בשנה, וזאת בעוד שהם כלל אינם נחוצים במזון. "מדוע לילדינו יש רכיב מזון כל כך לא בטוח במזון?" תוהה מנכ"ל הארגון, ד"ר תדרוס אדהנום גרברייסוס.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
שומני טראנס משמשים בעיקר להכנת עוגיות, קרקרים, פופקורן להכנה במיקרוגל וכן לטיגון במסעדות מזון מהיר. הפקתם נעשית באמצעות עיבוד שמנים נוזליים למוצקים או חצי מוצקים, דבר ההופך אותם לטריים לאורך זמן. עם זאת, נמצא השומן במספר סוגי בשר באופן טבעי כדוגמת בקר וטלה וגם במוצרי חלב - בארגון מסכימים כי אין דרך טובה להסירם ממוצרים אלה, אולם מפצירים שלא להוסיפו באופן מלאכותי למזון מעובד.
על פי הארגון, תזונה המכילה שומן טראנס, מגדילה את הסיכוי למחלות לב ב-21% והסיכוי למוות ב-28%. בארגון מעודדים מדינות לחוקק חוקים להחלפת השומנים הללו בשמנים מהצומח, בטענה כי אלו דווקא מפחיתים את הסיכון להתקפי לב ושבץ. כדי לסייע בחקיקה, בנה הארגון מסלול בן שש נקודות להיפטרות משומן הטראנס, הכול עידוד החלפתו בשמנים בריאים יותר, וחקיקה שתקשה על השימוש בו.
יש כבר מי שהחלו בתהליך, עוד לפני קריאת ארגון הבריאות העולמי: ניו יורק, למשל, העלימה את הרכיב המזיק כמעט לחלוטין מהמזון הנמכר בה, בעקבות מהלך דומה שהתרחש בדנמרק. מאז השינוי, לפני כשלוש שנים, חלה ירידה של כ-6% במספר התקפי הלב והשבץ.
"שומן טרנס הוא רעל כימי לא נחוץ שהורג ואין שום סיבה שאנשים מסביב לעולם ימשיכו להיות חשופים אליו". אמר ד"ר טום פרידמן, מנהל לשעבר של המרכז לבקרת מחלות ומניעתן. "צריך פעול במדינות עם שכר בינוני ונמוך, היכן שההגבלות על שומן טרנס המופק תעשייתית חלשות יותר, על מנת להבטיח שהיתרונות יורגשו באופן שווה בכל העולם.