יותר ויותר ישראלים, כמו כל שאר האנשים בעולם המערבי, נוטלים תרופות נוגדות דיכאון. בעשור האחרון הייתה עלייה של 10 אחוזים בכל שנה בנטילת תרופות נוגדות דיכאון, וב-2013 דווח כי אחד מכל שלושה ישראלים נוטל תרופה אנטי דיכאונית. הלחץ בחיינו והקלות שבה נרשמת תרופה נוגדת דיכאון על ידי רופאי המשפחה משפיעה גם היא על העלייה בצריכת התרופות.
על פי מחקר שפורסם בכתב העת JAMA, השכיחות של נטילת נוגדי דיכאון בארה"ב כמעט הוכפלה: בשנת 1999 נטלו 6.9 אחוזים מהאמריקאים נוגדי דיכאון, ואילו ב-2012 מספרם גדל ל-13 אחוזים. השכיחות של נטילת נוגדי דיכאון עולה עם הגיל, כך שאחד מכל שישה אמריקאים מעל גיל 60 נוטל תרופות נוגדות דיכאון.
במקביל, רבים מאיתנו צורכים גם אלכוהול - בבית, באירועים ובבילויים חברתיים. על פי חלק מהרופאים, ככל שאנו מתבגרים אנו הופכים להיות יותר רגישים להשפעות מדכאות כתוצאה משתיית אלכוהול, שכן מתחוללים שינויים בכימיה של גופנו, הגורמים לנו ליטול יותר תרופות שמתנגשות עם אלכוהול.
עוד ב-mako בריאות:
>> איך מתחטבים ושורפים קלוריות בפחות משעה?
>> מחקר חדש מצא עוד סיבה טובה לעשות סקס
>> האם הלבנת שיניים מזיקה לשיניים?
לא ברור כמה מותר או אפשר לערבב
"חברות התרופות מעוניינות לכסות את עצמן, ולכן הן רושמות בהתוויות התרופות האנטי דיכאוניות את האזהרה להימנע מאלכוהול. האלכוהול נחשב לחומר מדכא ועלול להחריף דיכאון, אם כי חשוב לציין שעד כה רק מחקרים מעטים בחנו את ההשלכות הקליניות של ערבוב אלכוהול עם תרופות נוגדות דיכאון", אמר לניו יורק טיימס ד"ר דניאל הול-פלאבין, פרופסור לפסיכיאטריה במרפאת מאיו שמתמחה בהתמכרויות; "בעוד אנשים מסוימים ישתו משקאות אלכוהוליים מזדמנים והדבר יעבור ללא סיבוכים, קשה לומר זאת באופן גורף על כלל האוכלוסייה, שלחלקם האלכוהול ונטילת נוגדי דיכאון עשויים לייצר אינטראקציה".
אנדרו סולומון, פרופסור לפסיכולוגיה קלינית ומחבר הספר "שד הצהריים: אטלס של דיכאון" מודה כי קשה לתת המלצה גורפת בעניין שתיית האלכוהול: "זה בהחלט משתנה לפי הרגשתי. כשאני במצב רוח כללי טוב – אני יותר זורם עם זה, כאשר אני מרגיש יותר שברירי, אני יותר זהיר".
"לא קיימים מחקרים טובים שהגיעו למסקנה לגבי כמות בטוחה לשתיית אלכוהול בזמן נטילת תרופות נוגדות דיכאון", אומר ד"ר ריצ'רד א.פרידמן, פרופסור לפסיכיאטריה קלינית ומנהל המרפאה הפסיכופרמקולוגית בבית הספר לרפואה וייל קורנל בניו יורק; "זו הסיבה שנמצא דעות שונות אצל רופאים שונים, שהמלצותיהם נעות בין לא לשתות בכלל לשתייה סבירה, מבלי להבין בדיוק מה זה אומר".
התרופות לא משפיעות על הליבידו, אך עלולות לגרום להתקף לב
ד"ר פרידמן מציין דבר אחד אותו אנחנו כן יודעים: "הסיכון של שימוש לרעה באלכוהול ובעיות של תלות בו הם כפולים לסובלים מדיכאון. כאשר קיימת בעיה פסיכיאטרית כמו הפרעה דו קוטבית, הסיכון של הפרעות בשימוש באלכוהול הוא פי שש עד שבע יותר גבוה". ד"ר פרידמן מציין כי תרופות מסוימות עשויות להיות יותר מסוכנות מאחרות כאשר הן משולבות בשתיית אלכוהול, כמו למשל וולבוטרין (בופרופיון) המועדפת על ידי מטופלים רבים, משום שאין לה כמעט תופעות לוואי המשפיעות על הליבידו. אך בשילוב עם אלכוהול, גדל הסיכוי להתקף לב. ד"ר פרידמן מוסיף כי תרופות נוגדות דיכאון ישנות יותר, המכונות 'מעכבי מונואמין אוקסידאז' או MAOI, יכולות להיות מסוכנות במיוחד כשהן משולבות עם אלכוהול. אלכוהול מכיל כמויות משתנות של טירמין - חומצת אמינו המצויה באופן טבעי גם במזונות מסוימים כמו גבינה צהובה ושוקולד - ובשילוב עם תרופות אלה עלול לגרום לרמת לחץ הדם להרקיע שחקים.
מה עושים? ד"ר פרידמן מציע ניסוי: נסו לשתות כוסית אחת מספר פעמים בשבוע. אם לא עולות תחושות כמו חזרה של רגשות דיכאון, חרדה או הפרעות בשינה, אפשר לשמור על אותה רמה של שתייה מתונה. כדאי לשתות בצורה מתונה, שכן לעיתים לוקח ימים או שבועות כדי לפתח תופעות לוואי.
"אנשים רבים לא עושים את ההקשרים הללו, אז הם חושבים שהם יכולים להמשיך לשתות, אבל הם ממש לא יכולים לעשות זאת" אומר ד"ר פרידמן; "השורה התחתונה היא שכל מי שנוטל תרופות נוגדות דיכאון צריך להתייעץ עם הרופא לפני שהוא מחליט לשתות אלכוהול".
"ההמלצה שניתנת לרוב היא להוריד למינימום את צריכת האלכוהול, אך יש לזה ניואנסים רבים", אומר פרופ' מיקי בלוך, מנהל המחלקה לפסיכיאטריה אמבולטורית במרכז הרפואי איכילוב בתל אביב, "לרוב נאמר למטופלים להימנע משתייה בתקופה הראשונה של השימוש בנוגדי דיכאון, מכיוון שהתגובה של שילוב התרופה עם אלכוהול לא צפויה. ייתכנו תגובות של עייפות יתר, הפרעות בשינה, האטת תגובות וירידה בקואורדינציה מעבר למה שרואים עם אלכוהול בדרך כלל. התגובה תתגבר אם מדובר בתרופות מהדור הישן כגון טריציקלים או עם חוסמי MAOI שם קיימת בעיה ספציפית הקשורה לתרופה שבגללה אסור לשתות יין אדום, וכאשר התרופות ניתנות עם תרופות הרגעה שונות. לעומת זאת, תרופות מסוג SSRI נחשבות לבטוחות יותר. היעילות של הטיפול התרופתי לא יפגע מכיוון שאלכוהול ו-SSRI מתפרקים במנגנונים שונים. מעבר לכך, לעיתים קרובות אנשים שותים אלכוהול כדי להתמודד עם מצבי חרדה ודיכאון ומגיעים לצריכה גבוהה שגורמת להרעה במצבם. לכן, בלי קשר לאינטראקציה בין אלכוהול ונוגדי דיכאון, רצוי להימנע משתיית יתר".