הסוכנות הבין-לאומית לחקר הסרטן של ארגון הבריאות העולמי פרסמה לאחרונה את התחזית העולמית לגבי מחלת הסרטן. על-פי הנתונים, בשנת 2040 עתידים לחלות ברחבי העולם כ-2.43 מיליון גברים בסרטן הערמונית - הממאירות הנפוצה ביותר בקרב גברים. מספר החולים עומד היום על כ-1.4 מיליון.

כ-2,600 גברים ישראלים חולים בסרטן מסוג זה, ולפי תחזיות אלה, בארץ עתידים לחלות בו בשנת 2040 כ-5,254 גברים, כך שלמעשה בתוך 17 שנה מספר חולי סרטן הערמונית בישראל עשוי להיות מוכפל.
על-פי הנתונים, בשנת 2040 עתידים למות ברחבי העולם כ-740 אלף גברים מסרטן הערמונית וכ-1,070 גברים ישראלים. נכון להיום, על-פי נתוני הארגון, נפטרים כ-375 אלף גברים בעולם מסרטן הערמונית ועל פי נתוני האגודה למלחמה בסרטן נפטרו בשנה האחרונה כ-530 גברים בישראל.

הבדיקות שמאפשרות חיזוי מוקדם

על פי נתוני משרד הבריאות, סרטן הערמונית מהווה כ-21% מכלל הגידולים החודרניים בקרב גברים יהודים, כ-11% בקרב בגברים ערבים וכ-8.4% מהסיבות למוות מסרטן בקרב גברים. עם זאת, נתונים מדעיים מצביעים על מגמת ירידה בתמותה מסרטן, בזכות האבחון המוקדם המתאפשר בזכות בדיקות שונות. לאחרונה, אישר משרד הבריאות בדיקת דם לחיזוי מדויק של נוכחות סרטן אגרסיבי בערמונית אשר משפרת באופן דרמטי את תהליך הגילוי המוקדם של החולים. בדיקת הדם המכונה IsoPSA מאפשרת לחסוך מעל 50% מהביופסיות הודות לטכנולוגיית הפענוח המדויקת אשר מזהה את השינוי במבנה החלבון הנובע אך ורק מגידול סרטני.

"כיום אנחנו יכולים לנבא הימצאות של סרטן אגרסיבי בערמונית ולחסוך למטופל ביופסיה כואבת", מסביר פרופ' עופר נתיב, אורולוג בכיר בבית החולים אלישע לשעבר מנהל המחלקה האורולוגית במרכז הרפואי בני ציון, המשמש יועץ לבדיקה. "לכן לכל גבר בישראל ששיש רמת PSA מעל 4, אשר חצה את גיל 50 והאורולוג שלו כבר שוקל ביופסיה, מומלץ לבדוק התאמה לבדיקת IsoPSA אשר הוכיחה אמינות ודיוק. התשובה הברורה מאפשרת לאורולוגים לשלוח לביופסיה רק את גברים שלהם תוצאה המרמזת על קיום סרטן אגרסיבי בערמונית".

סרטן ערמונית (צילום: Mark_Kostich, shutterstock)
הדמיה היא כלי חשוב שמאפשר למנוע פספוס של חלק מהגידולים | צילום: Mark_Kostich, shutterstock



ד"ר איתי שטרנברג, מנהל היחידה לאורולוגיה אונקולגית במרכז הרפואי מאיר מקבוצת כללית, מבהיר כי בדיקה זו אכן יעילה וטובה, אך היא רק אחת מתוך מספר בדיקות שקיימות בסל הכלים הנוכחי. לדבריו, ישנן בדיקות נוספות וותיקות יותר, המאפשרות לדעת בדיוק רב יותר מי זקוק לביופסיה, כמו למשל 4K-Score. "הבדיקות בהחלט עושות שירות טוב למטופל ולמערכת הבריאות. הן מאפשרות לשלוח לביופסיה רק גברים שבאמת זקוקים להמשך ברור, ומנגד - למנוע את ההליך ממי שאינו נזקק לכך. אגב, כל הבדיקות האלה אינן כלולות בסל הבריאות, אך ביטוחים משלימים מאפשרים לכסות את עלותן, לפחות באופן חלקי".

ד"ר שטרנברג מבהיר כי ההמלצה הנוכחית היא לגשת לביופסיה כבר כאשר מאותרת בדם רמת PSA מעל 3, ולא רק מעל 4, כפי שכאמור מתאפשר באמצעות הבדיקה החדשה IsoPSA.
בנוסף, הוא מדגיש את חשיבות הדמיית ה-MRI בטרם ביצוע הביופסיה. "ההדמיה למעשה מאפשרת להכוון את הביופסיה ולקבל תוצאה מדויקת יותר. לצערי, כיום עדיין חלק מהביופסיות מבוצעות ללא הדמיה מקדימה, מה שלעיתים כרוך בפספוס של חלק מהגידולים".