נתונים מטרידים בעקבות עלייה בנגיף RSV בארה"ב: רופאים באזור מדווחים על תחלואה גוברת בנגיף הנשימתי, שכבר שלח אלפי ילדים לבתי חולים. "למרבה הצער, לא יודעים לומר הרבה על הנגיף הקטלני הזה כיום", אומר ד"ר קית' קלוגמן, המנהל את תוכנית דלקת הריאות בקרן ביל ומלינדה גייטס. "במקרים מסוימים, בלי תמיכה נשימתית תינוקות עלולים למות".

מומחים מהארץ שעימם שוחחנו, לעומת זאת, נשמעים פחות מודאגים. ד"ר יואב אלקן מומחה ברפואת ילדים ובמחלות זיהומיות ב"כללית" מחוז שרון שומרון; מציין שכרגע ישנם מקרים בודדים של תינוקות וילדים שאושפזו עקב הנגיף. "RSV הוא נגיף נשימתי הפוגע בדרכי הנשימה התחתונות, ולמעשה זהו הגורם מס 1 לדלקות ריאה וירליות בקרב תינוקות וילדים. מדובר במחלה הגורמת למצוקה נשימתית ברמה משתנה, ובמקרים חמורים היא עלולה להתבטא באי ספיקה נשימתית ולצורך בהנשמה. בפגים הוא מתפתח לעיתים קרובות לזיהום חמור יותר הפוגע בדרכי הנשימה התחתונות ועלול לגרום לאשפוז ממושך, שהות בטיפול נמרץ, ואף לתמותה. נגיף ה RSV מופיע בצורה עונתית מתקופת הסתיו ועד האביב. הזיהום מועבר באמצעות התעטשות, שיעול ומגע של התינוק עם משטחים מזוהמים בנגיף".

עוד לדבריו, "אם בשנת 21 ראינו מקרים מינימליים של הנגיף, ככל הנראה עקב הסגרים והבידוד שנכפו עלינו בחסות הקורונה, כעת באופן טבעי לעונת החורף הסגרירית, סביר שנראה יותר מקרים. עם זאת, בשלב זה אין עלייה חריגה. כיום אין טיפול יעיל למחלה, מעבר לתמיכה נשימתית במקרים קיצוניים. "כיוון שמדובר במחלה וירלית, אנטיביוטיקה לא עוזרת".

ילד שוכב במיטה (צילום: pavla, Shutterstock)
אם הילד לא מרגיש טוב רצוי שיישאר בבית | צילום: pavla, Shutterstock

מה הורים צריכים לעשות כדי לצמצם את הסיכונים?

"לצערי אין הרבה מה לעשות מעבר לחיסון ושמירה על כללי היגיינה מוכרים. כיום קיים חיסון המיועד אחת לחודש במהלך חודשי החורף רק לאוכלוסיות בסיכון: תינוקות עם מחלת ריאה כרונית, פגים, ילדים בעלי עם מומי לב. אולם, כיום עובדים על חיסון יעיל יותר שיחזיק זמן רב יותר. מעבר לכך, חשוב שילדים שלא מרגישים טוב יישארו בבית - זהו צעד שמונע תחלואה לא רק בחלה זאת אלא גם בשפעת, בקורונה ובשאר נגיפים ומחלות. אגב, לפעמים המחלה מתבטאת בצורה קלה ולכן גם ילד מצונן יכול באופן תיאורטי להעביר אותה הלאה".

"בשלב זה אנחנו רואים מקרים ספורים בלבד", מרגיע גם פרופ' אפי בילבסקי מנהל היחידה למחלות זיהומיות ב"מרכז שניידר" לרפואת ילדים. חשוב לשמור על כללי היגיינה, להתחסן אם נמצאים בקבוצות סיכון, ולהיזהר במיוחד כשיש תינוקות קטנים בבית שחשופים יותר לסיבוכים. אבל בגדול אין סיבה לדאגה מיוחדת בשלב זה".

 

"אין ספק ש RSV הוא אתגר עבור מערכת הרפואה, ולשמחתי כרגע המצב בישראל אינו חריג או מדאיג מידי", אומר ד"ר אלקן לסיום.