הכנס השנתי בנושא אונקולוגיה הגדול בעולם המתקיים בימים אלה בשיקאגו ארה"ב מביא עמו בשורה מנחמת. במחקר הגדול ביותר שנעשה בתחום סרטן השד נמצא כי 70 אחוז מהחולות לא צריכות טיפול כימותרפיה ו-85 אחוז מהחולות מעל גיל 50 וכ-40 אחוז מהחולות מתחת לגיל 50 שבסיכון בינוני לא יצטרכו יותר כימותרפיה כי אין לה שום השפעה על החלמתן או על סיכון חזרת מחלתן.
את ההחלטה מי תקבל כימו ומי תוכל לוותר בחן המחקר לפי הבדיקה הגנטית "אונקוטייפ שד" של חברת טבע (אונקוטסט). מדובר בבדיקה מולקולרית שנעשית על רקמת גידול שנלקחת בביופסיה או בזמן ניתוח ראשוני מהחולה ואשר לאחר הבדיקה נותנת ציון בין 1-100 לרמת הסיכון העתידי של חזרת המחלה. הבדיקה ממומנת על ידי הביטוחים המשלימים של כל קופות החולים.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
כיום מרבית מחולות סרטן השד מאובחנות בשלבים מוקדמים של המחלה (שלב 1 או 2), שלב בו המחלה עודנה נתיחה וסיכויי ההחלמה ממנה גבוהים. עם זאת, לאחר כריתת הגידול בניתוח החולות נדרשות לפרוטוקול טיפול אדג'ובנטי (טיפול מניעתי לאחר ניתוח) וזאת כדי להגדיל את הסיכויים שכל התאים הסרטניים, כולל המיקרוסקופיים שבהם, יחוסלו.
קבוצת החולות שרלבנטיות לבדיקת האונקוטייפ שד גדולה - 60 אחוז מהחולות המאובחנות עם סרטן שד בשלבי המחלה המוקדמים, אלו חולות שמבטאות בגידול גם קולטנים חיוביים להורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון (ולא מבטאות HER2), כלומר הן חולות שמתאימות לטיפולים מניעתיים הורמונליים, הניתנים לתקופה ממושכת לאחר הוצאת הגידול בניתוח.
מלבד הטיפול ההורמונלי, פרוטוקול הטיפול המומלץ כולל כמה סבבי כימותרפיה במטרה לנסות לחסל גם תאים סרטניים מיקרוסקופיים שייתכן שלא הוסרו בניתוח עצמו. במקרים לא מעטים הטיפול הכימותרפי מיותר ורעיל הפוגע פגיעה משמעותית באיכות חיי החולה, המנסה להשתקם ולחזור לחיים שלפני המחלה וכמובן יש לו גם השלכות לטווח ארוך.
תוצאת בדיקת האונקוטייפ שד של טבע למעשה משמשות את הרופא כמצפן לקבלת החלטות טיפוליות לכל חולה באופן ספציפי, והבדיקה זמינה בסל הבריאות לקבוצת החולות הרלבנטית. הבדיקה גם מופיעה בכל ההמלצות של הגופים הבינלאומיים לסרטן (לדוגמא,ה- NCCNהאגודה האמריקאית לאונקולוגיה קלינית, הגוף שמתווה המלצות טיפוליות בתחום הסרטן).
>> הטיפ המושלם שיעזור לכם לשמור על הגזרה בקיץ
>> בלי פדיחות: כל מה שיכול לגרום לריח רע מהפה
>> האם באמת אסור לאכול לפני שהולכים לישון?
תוצאת הבדיקה הגנטית היא ציון בין 1 ל-100 שמעיד על רמת הסיכון העתידי לחזרת המחלה. חולות שהציון שלהן מעל 30 נמצאות בסיכון גבוה לחזרה של המחלה ומופנות לקבל כימותרפיה וטיפול הורמונלי. חולות שהציון שלהן נמוך מ-18 נמצאות בסיכון נמוך לחזרת המחלה והן מקבלות רק טיפול הורמונלי ולא כימותרפיה. הדילמה של הרופאים הייתה לגבי הנשים שקיבלו ציוני ביניים שבין 11 ל-30, כאשר רופאים רבים נהגו להוסיף לנשים הללו כימותרפיה ליתר ביטחון.
איך מבחינים בסרטן שד? שימו לב לשינויים הבאים
* באדיבות האגודה הבריטית לבריאות השד - The Breast Cancer Support Charity