ה-FDA - מנהל המזון והתרופות האמריקאי מתריע בימים האחרונים על "קלבסיאלה היפרוירולנטי" – חיידק העמיד בפני אנטיביוטיקה שהתגלה לאחרונה במקומות שונים בעולם. "מדובר באחת הבעיות הגדולות ביותר שמטרידה את החוקרים ואת הרופאים בבתי החולים", אומר בתגובה לפרסום פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר-אילן. "בניגוד לזנים עמידים אחרים, הפעם, מדובר באיום גדול ומשמעותי יותר, משום שמדובר בזן הרבה יותר אלים". הוא מציין כי הזן אותר בימים אלה ב-16 מדינות ברחבי העולם, ובהן: קנדה, אלג'יריה, איראן, עומאן, יפן, פיליפינים, אנגליה וארה"ב.

פרופ' כהן מסביר כי בעיית החיידקים העמידים לאנטיביוטיקה מטרידה את החוקרים כבר מספר שנים, והיא גורמת למקרי מוות רבים בבתי חולים מדי שנה. אלא שבניגוד לחיידקים המוכרים, שלרוב פוגעים בעיקר באנשים מבוגרים ובבעלי מערכת חיסון ירודה, הפעם מדובר בחיידק שעלול לתקוף את כולנו חלילה. "באופן כללי, הוא עלול לסכן כל חולה שמגיע לאשפוז בבית חולים, לרבות אנשים שהם לרוב בריאים ומגיעים מסיבות שונות – כמו נשים שמגיעות ללדת או הסובלים מבעיות אורתופדיות".

חיידק עמיד לאנטיביוטיקה (הדמיה:  royaltystockphoto.com, shutterstock)
הזן החדש תוקף גם אנשים צעירים ובריאים | הדמיה: royaltystockphoto.com, shutterstock

האמצעים להתמודדות עם הבעיה - מוגבלים

לדבריו, הזן המדובר טרם נראה בארץ, אך סביר שהוא יופיע גם פה בשלב כזה או אחר. הוא מציין שמדובר בזן שככל הנראה פיתח עמידות גם לסוגי האנטיביוטיקה החזקים ביותר. לכן, למרבה הצער הפרופ' טוען שהמלחמה בו היא מוגבלת: "אין הרבה אמצעים שיכולים לעזור להתמודד עם החיידק כיום. עם זאת, ישנן מספר דרכים שעוזרות לצמצם את הסיכון, כפי שעשינו בשנת 2007 כשמדינת ישראל התמודדה עם חיידקים עמידים מסוג שונה ופחות מסוכן: שמירה על היגיינה בבתי החולים, בידוד החולים ובמקביל – פיתוח תרופות וחיסונים. עם זאת, חשוב לומר שהפעם מדובר בתקרת זכוכית שקשה מאוד לשבור ואני בספק אם יימצא בקרוב טיפול או חיסון מתאים".

לסיכום הוא אומר כי: "אומנם לא מדובר במגפה, אך זהו זן מאוד אלים של חיידק עמיד, העלול להתבסס במקומות שונים בגוף, ודומה באופיו לחיידק טורף, ולכן זה בהחלט עניין מטריד".