נשים רבות ברחבי העולם שיתפו בשבועות האחרונים ברשתות החברתיות כי נכנסו להריון לאחר שהחלו להשתמש בתרופות הרזייה כגון אוזמפיק ומונג'רו. חלקן אף ציינו כי נטלו גלולות למניעת הריון, מה שהפך את ההפתעה לגדולה עוד יותר. אחת הנשים כתבה: "ניסיתי להיכנס להריון 8.5 שנים. לאחר שהשתמשתי באוזמפיק זה קרה". אישה נוספת הגיבה בטיקטוק: "נאמר לי שלא אוכל להביא ילדים, התחלתי להשתמש באוזמפיק וכעבור 5 חודשים נכנסתי להריון". התופעה המפתיעה כבר הספיקה לקבל את הכינוי "ילדי האוזמפיק", וברשת החברתית פייסבוק נפתחה קבוצה בשם "גם אני נכנסתי להריון עם אוזמפיק". כיצד זה יתכן, והאם יש קשר בין השניים?
נסביר קודם כי תרופות לירידה במשקל הן חלק מקבוצת התרופות הנקראות בשפה הרפואית 1GLP אגוניסט. "בישראל מאושרת לשימוש תרופת ההרזייה סקסנדה. התרופה אוזמפיק, לעומת זאת, קיבלה בשלב הזה רק אישור לטיפול בסוכרת מסוג 2, ורק לעיתים ובאופן חריג, מאושרת לשימוש לירידה במשקל", מסביר פרופ' אמיר ויזר, מנהל היחידה להפריה חוץ גופית, המרכז הרפואי מאיר מקבוצת כללית. עוד הוא מציין כי בימים אלה צפויה להגיע לישראל גם זריקת ההרזייה וויגובי.
לטענת פרופ' ויזר ישנו קשר הדוק בין השמנה, שמוגדרת היום כמחלה, לבין פוריות, שכן נשים הסובלות מהשמנה עלולות להתמודד עם קושי להיכנס להריון. כמו כן, עודף המשקל עשוי להשפיע על סיכויי ההצלחה של טיפולי הפוריות. "רקמת השומן מפרישה הורמונים גבריים אנדרוגניים שמפריעים לנשים להרות, ועודף המשקל קשור לסדירות המחזור החודשי" הוא אומר. לדבריו, הירידה במשקל היא זו שלמעשה מגדילה את הסיכויים להיכנס להריון, ולא התרופות עצמן. "זריקות הרזייה נותנות לנשים שסובלות מהשמנה את היכולת האמתית לרדת במשקל, לעומת דיאטה ופעילות גופנית שלא בהכרח יעילות עבורן. הירידה במשקל תעזור לחלק מהנשים להסדיר את הווסת, ותשפר את הסיכויים עבור מי שתצטרך טיפולי פוריות".
עוד מוסיף הפרופ' כי הוא ממליץ על התרופות האלה במצבים של השמנה וקשיי פוריות, אך חשוב לדעת כי אלה תרופות שאסורות לשימוש במהלך ההיריון, שכן התרופה עלולה לפגוע בעובר "נשים שנוטלות את התרופות צריכות להצטייד באמצעי מניעה בזמן השימוש".
ואכן, נשים ברחבי העולם העידו ברשתות החברתיות כי הקפידו על נטילת גלולות למניעת הריון במהלך השימוש בתרופות הרזייה, אלא שלמרבה ההפתעה חלקן נכנסו להריון בכל זאת. ד"ר רז הגואל, רופא מומחה ומנהל המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה טוען כי התופעה מוכרת בספרות באשר לתרופות הרזייה מהדור החדש. "מלבד הורמון 1GLP, תרופות אלה מכילות הורמון נוסף שנקרא בשפה הרפואית GIP שככל הנראה גורם לעיכוב בהפרשת מיצי הקיבה, ומונע את פירוק הגלולה במקום המיועד בגוף". כתוצאה מכך, מסביר הד"ר, אפקטיביות הגלולה עלולה להיפגע. בתרופות כמו אוזמפיק, הוא מציין, מקרים אלה מתוארים פחות בספרות המקצועית.
פרופ' ויזר מוסיף כי זהו נושא שראוי לתת עליו את הדעת "תרופות לירידה במשקל עדיין נחשבות יחסית חדשות, ולכן דרוש מחקר נוסף באשר להשפעתן על ספיגת הגלולות בגוף".