אבולה
באוגנדה אופטימים לגבי מגפת האבולה המתפשטת שם ובטוחים שיצליחו להשתלט עליה עד סוף השנה. בין האמצעים שננקטים, באוגנדה הטילו לאחרונה סגר בן שלושה שבועות על שני מחוזות במדינה כדי לצמצם את התפשטות הנגיף. אמצעי אחר שהאוגנדים ינסו לנקוט בו הוא שימוש בחיסונים ניסיוניים. נגד זן אבולה-סודן שתוקף כעת את אוגנדה והורג את רוב הנדבקים בו אין חיסון מאושר, והתקווה היא שהחיסונים הניסיוניים יועילו גם נגד זן זה. היום חזרו הבדיקות החיוביות של שני חולים בבירה קמפלה, שהם שני החולים הראשונים שנדבקו בבירה עצמה ולא במקומות סמוכים. בסך הכול יש באוגנדה כבר כמה עשרות חולים ומתים ידועים מהמחלה, שאין לה עד היום טיפול רפואי יעיל לאחר ההדבקה. יתכן שיש שם עוד שטרם אובחנו.
פוליו
בניו יורק עדיין מוצאים במערכת הביוב את נגיף הפוליו זן 2 ממקור תרכיבי, שאריות מהחלפת החיסונים המוחלשים העולמית בשנת 2016. כזכור בקיץ אובחן בניו יורק חולה שיתוקי מהקהילה החרדית שם כתוצאה מהדבקה בזן המוחלש שעבר מוטציה וחזר להיות אלים. החולה לא חוסן כלל נגד פוליו, גם לא בחיסון המומת המגן מכל שלושת הזנים ולכן היה פגיע לפוליו. החיסונים המומתים בהם משתמשים בניו יורק אמנם מגינים מהשפעות המחלה, אך אינם מסוגלים לעצור את העברת הנגיף בין אנשים. זו הסיבה שב-CDC שוקלים להשתמש בחיסון מוחלש המגן נגד זן 2 לראשונה מזה עשרים שנה כדי לעצור את העברת הנגיף בין אנשים לפני שיגרום חלילה למקרי שיתוק נוספים בעיר ולפני שיתפשט לשאר ארצות הברית.
גם בלונדון ממשיכים לגלות את נגיף הפוליו זן 2 ממקור תרכיבי במערכת הביוב. הנגיף מאותר שם ברציפות מפברואר 2022. שם אמנם אין עדיין (וכולנו מקווים שגם לא יהיו) חולים משותקים, אך הסכנה קיימת כל עוד ניתן למצוא את הנגיף במערכת הביוב. בינתיים עורכים שם מבצעי השלמת חיסונים של החיסון המומת ה-IPV, כדי להגן לפחות על הילדים שמקבלים אותו מפני סכנת השיתוק.
כזכור, גם בישראל התגלה בקיץ האחרון זן זה של פוליו. גם בישראל כבר לא מחסנים בחיסון מוחלש נגד זן זה מאז 2005. מומלץ לכולם להקפיד על כך שילדיהם מחוסנים בחיסון המומת לפי המלצות משרד הבריאות, כי אין מה שיעצור העברה של הזן הנוכחי בין ילדים שנולדו משנת 2005 והלאה ובינתיים משרד הבריאות לא מדווח מה מצב הפוליו במדינת ישראל.
הכתבה פורסמה במקור באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי
אבעבועות הקוף
בשיקגו מדווחים על מותם של שני חולים מאבעבועות קוף, ובמרילנד מת חולה אחד. מספר המקרים העולמי ממשיך לרדת גם באירופה וגם ביבשות אמריקה, הנפגעות העיקריות עד כה מהמחלה. פה בישראל ידוע על 260 מקרים עד כה. בסך הכול דווחו לארגון הבריאות העולמי כ-73.5 אלף מקרים. מעל 47 אלף מהם ביבשות אמריקה כשארה"ב וברזיל מובילות את הרשימה העולמית וכ-25 אלף מהם ביבשת אירופה. בסך הכול ידוע עד כה על 29 מקרי מוות שנגרמו מהמחלה בשנת 2022, 13 מהם ביבשת אפריקה ו-10 באמריקה. מקרי המוות החדשים בשיקגו ובמרילנד עדיין לא נספרו במניין המתים של ארגון הבריאות העולמי.
מאחר שנראה שהושגה שליטה במחלה, ארגון הבריאות העולמי לא ממליץ על מבצע חיסונים המוני. אסטרטגיית החיסונים הנוכחית של חיסון אנשים בסיכון מוגבר להדבקה עובדת בשלב זה ומספיקה.
שפעת
מחלת השפעת העונתית מתפשטת בארצות הברית עם כ-4% תוצאות חיוביות בבדיקות לזיהוי שפעת, רובן מסוג A ששני זנים שלו נמצאים בחיסון נגד שפעת. גם בגרמניה ובבריטניה מדווחים על עליה בכמות מקרי השפעת. קזחסטן מדווחת על הדבקות נרחבות בשפעת. בגרמניה אחוז החיוביים לשפעת מגיע ל-13%. מחלת השפעת עתידה להמשיך ולהתפשט ככל שעונת החורף מתקרבת. מומלץ להתחסן נגד המחלה בקופת החולים.
אחד מהדיווחים האמריקאיים מתייחס לזן שפעת A חדש באזור מישיגן. מקרה זה מצטרף למקרים נוספים שהתגלו השנה של זן השפעת החדש הזה. מקורו כנראה בחזירים, ובינתיים נראה שאין ממנו הדבקות מאדם לאדם. בסין נדבק ילד בזן של שפעת עופות. יש חשיבות רבה מאוד למעקב אחרי מקרי הדבקות בשפעת מחיות לבני אדם, משום שנגיף כזה עלול להתחיל את הפנדמיה הבאה, אם לא יאותר בזמן, כי שקרה לפני כמאה שנה בתקופת השפעת הספרדית.
ולגבי הפנדמיה הנוכחית – מספר מתי הקורונה בישראל עלה ל-11,744 ומקדם ההדבקה טיפס ל-1.04. לראשונה מאז ספטמבר מספר החולים במצב קשה טיפס מעל 100. קורונה עדיין כאן.