על פי המרכז הבינלאומי לבקרת מחלות ומניעתן, ה-CDC, זן הקורונה האחרון מסוג אומיקרון, המכונה ERIS אוEG.5.1 הוא הנפוץ ביותר בארה"ב כעת. בשבוע שעבר דיווחנו על הזן החדש שמתפשט, בין היתר, בבריטניה. פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר-אילן, הסביר כי מדובר בעלייה בכל רחבי אירופה וארה"ב. "ממה שידוע לנו, כרגע יש עלייה בזן הזה – גם באנגליה, וגם באירופה, בעיקר ברוסיה, באיטליה ובארה"ב, בייחוד בניו יורק שם רואים עלייה של כ-20% באשפוזים בשל קורונה. בארץ מדובר על מקרים בודדים של תת-הזן הזה".
תת הווריאנט נחשב למידבק יותר על פי ארגון הבריאות העולמי. הסיבות עשויות להיות כי הזן החדש פחות עמיד לחיסונים הקיימים, או כי כיום מבצעים בפועל הרבה פחות בדיקות לכן נראה יותר מקרים של הידבקות. עוד סיבה שעשויה להסביר את ההתפשטות המהירה שלו היא כי התסמינים דומים מאוד לשפעת ולכן אנשים לא יידעו שהם חולים וידביקו יותר.
כהן אינו מסכים עם הטענה כי מדובר בזן מידבק יותר. "אין כרגע מחקר שמצביע על כך שזן האריס מסוכן הרבה יותר מהאחרים. לאור העובדה שהוא מתפשט מהר, מומלץ לבצע יותר בדיקות, בגלל שהזן החדש אינו עמיד לחיסונים הקיימים".
מהם התסמינים של וריאנט אריס?
התסמינים לא מאוד שונים מווריאנטים אחרים. ניתן למצוא ביניהם: שינויים או אובדן חוש הריח, שינויים או אובדן בחוש הטעם, צמרמורת, גודש, שלשול, שיעול יבש, עייפות, חום, כאבי ראש, כאבי שרירים, בחילה, נזלת, התעטשות, כאב גרון והקאות.
התסמינים עלולים להחמיר ולהפוך לתסמינים קשים יותר, כמו: קשיי נשימה, קוצר נשימה, חוסר יכולת להישאר ער, כאב או לחץ בחזה, חיוורון בעור, בשפתיים או בציפורניים.
איך כדאי להימנע מהידבקות בזן החדש? לבצע בדיקות שוטפות, להישאר בבית אם חולים, להימנע מקרבה עם אנשים חולים , חבישת מסיכה במקומות צפופים, שטיפת ידיים תכופה ואוורור.
פייזר הודיעה כי תייצר בקרוב חיסון חדש המותאם לזן האריס
ה-FDA המליץ לחברות לייצר חיסונים ייעודיים עבור הזן החדש, ופייזר הודיעה כי היא עובדת על חיסון כזה ויהיה מוכן ככל הנראה כבר בסוף חודש אוגוסט.