המרכז האמריקאי לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) ממליץ על קבלת חיסון מעודכן לנגיף הקורונה עבור כלל האוכלוסייה מגיל חצי שנה – המלצה שתקפה עבור אנשים שחוסנו בעבר וכאלה שטרם. בהודעה שהוציא המרכז בשבוע שעבר, המתייחס גם לחיסון השפעת, נכתב כי "הנתונים העדכניים ממשיכים להוכיח את חשיבות החיסון בהגנה מפני ההשלכות החמורות של נגיף הקורונה ומחלת השפעת, כולל אשפוז ומוות". עוד ציינו כי בשנת 2023 יותר מ-916,000 חולי קורונה אושפזו בבתי החולים, ויותר מ-75,000 אנשים מתו מהנגיף, וכי המלצה זו תיכנס לתוקף ברגע שהחיסונים העדכניים של חברות התרופות פייזר, מודרנה ונובהווקס יהיו זמינים בהמשך השנה.
במרכז מסבירים את ההיגיון שעומד מאחורי ההמלצה, ומציינים כי נגיף הקורונה משתנה, ולכן ההגנה שמספקים החיסונים פוחתת עם הזמן. "קבלת חיסון מעודכן ל-2025-2024 יכולה לשפר את ההגנה של הגוף מפני הזנים שאחראים היום למרבית התחלואה ומקרי האשפוז בארצות הברית". עוד טענו כי החיסון מפחית את הסיכוי לסבול מהשפעות של מחלת קורונה מתמשכת, המכונה "לונג קוביד", שיכולה להתפתח במהלך או בעקבות זיהום חריף, ולהימשך לאורך זמן. ב-CDC מדגישים כי "עד כה, מאות מיליוני אנשים קיבלו בבטחה חיסון נגד קורונה, תחת ניטור בטיחות החיסונים האינטנסיבי ביותר בהיסטוריה של ארצות הברית".
כאמור, באותה הזדמנות ממליצים במרכז גם על קבלת חיסון מעודכן למחלת השפעת, "לכל אחד מגיל 6 חודשים ומעלה, למעט חריגים נדירים", ועל מנת למנוע סיבוכי המחלה. הם טוענים כי אין מניעה לקבל את שני החיסונים במקביל – הן לקורונה, והן לשפעת.
ומה בישראל? לפי משרד הבריאות, בשלב זה אין שינוי בהמלצות. כיום ניתן לחסן ילדים וילדות החל מגיל חצי שנה לנגיף הקורונה. המשרד ממליץ לחסן פעוטות מגיל חצי שנה ועד גיל 5 הנמצאים בקבוצת סיכון בשל מחלות רקע. עם זאת, לכל ההורים המעוניינים, ניתנת אפשרות לחסן את ילדיהם לנגיף. לגבי חיסוני השפעת, מבהירים במשרד הבריאות כי החיסון נגד שפעת מומלץ לכלל האוכלוסייה מגיל 6 חודשים ומעלה.
"היום אנחנו מתייחסים לקורונה כעוד מחלה וירלית, שעלולה לגרום נזקים חמורים בעיקר לאנשים מבוגרים, בעלי מערכת חיסון חלשה ולאנשים בקבוצת סיכון", מסביר פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר-אילן. לדבריו, על אף שהנגיף משתנה כל הזמן וזנים חדשים מופיעים, לא מדובר עד כה בזנים אלימים יותר ממה שראינו לפני כן. הוא מסביר כי בשלב אין בעיניו הכרח בחיסון מעודכן לילדים. "בתחילת המגיפה היו מספר מקרים נדירים של סיבוכים בקרב ילדים וצעירים, שכיום כמעט לא קיימים. אני חושב שאין ערך רב היום בחיסון נוסף לאוכלוסייה בגילים מוקדמים, או בחיסון מעודכן לאנשים שנמצאים במצב בריאותי טוב. אין סיבה ממשית שאנשים בריאים ירוצו להתחסן שוב, בייחוד לנוכח העובדה שלחיסון יש יכולת מוגבלת למנוע הדבקה".
"אין סיבה ממשית שאנשים בריאים ירוצו להתחסן שוב, בייחוד לנוכח העובדה שלחיסון יש יכולת מוגבלת למנוע הדבקה"
הפרופ' מוסיף כי בסבב החיסונים הקודם בישראל, לא הייתה היענות רבה לחיסוני קורונה בגילים צעירים. לטענתו, המלצת ה-CDC מגיעה בהמשך לגלי התחלואה בקורונה ברחבי העולם, ועקב החשש מפני התפשטות הנגיף. "הם יוצאים מנקודת הנחה שככל שיותר אנשים יתחסנו, כך תקטן האפשרות להתפשטות באוכלוסייה. עם זאת, אנחנו לא יודעים אילו זנים חדשים יהיו בעונת החורף הקרוב, והחיסונים החדשים לא בהכרח יגנו מבחינת הדבקה. אני מכבד את ההמלצה, אבל דעתי היא שבמצב הנוכחי, אין לראות בה משהו מעבר להמלצה. הקורונה שינתה את פניה ובעיניי, אין הכרח כרגע שאנשים בריאים ירוצו להתחסן שוב נגד קורונה". לעומת זאת, הפרופ' תומך בהמלצת ה-CDC לגבי חיסונים מעודכנים למחלת השפעת לכלל האוכלוסייה. "לפי הנתונים, לא רק מבוגרים נמצאים בסיכון למחלת שפעת חמורה, אלא גם פעוטות וילדים עד גיל 6".