מחקר חדש שנערך בלונדון מצא כי המתנה של יותר מחמש שעות בחדר מיון קשורה לסיכון מוגבר למוות מכל סיבה שהיא, במהלך 30 הימים שלאחר מכן. המחקר פורסם ב-'Emergency Medicine Journal'.
המחקר עקב אחרי כמעט 27 מיליון אנשים שהגיעו לחדרי מיון באנגליה בין השנים 2016 - 2018, וחיכו בממוצע קצת פחות מחמש שעות לטיפול, זאת למרות תקן תפעולי של ארבע שעות שאומץ על ידי שירות הבריאות הלאומי (NHS) של בריטניה בשנת 2004.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
עיכוב בטיפולים ורגישות לזיהומים
כמעט 434,000 אנשים מכלל אלו שתועדו הלכו לעולמם תוך חודש, עלייה מובהקת בשיעור התמותה הופיעה בהמתנה של יותר מ-5 שעות במיון. על פי הממצאים, אם מטופל נאלץ להמתין בין שש לשמונה שעות, היה לו בממוצע, עלייה של 8% בסיכון למוות מכל סיבה שהיא ב-30 הימים הבאים. או במילים אחרות, על כל 82 חולים מאושפזים שזמנם להעברת מיטות אשפוז מתעכב מעבר ל-6 עד 8 שעות מרגע ההגעה למיון, ישנו מוות אחד נוסף. אם מטופל נאלץ להמתין יותר משמונה שעות, הסבירות שלו למות במהלך החודש הבא גדלה ל-10%.
זמן ההגעה השכיח ביותר היה בין השעות 12:00 ל-17:59, כאשר 3 החודשים הראשונים של השנה היוו את החלק הגדול ביותר של החולים. ההמתנה הממוצעת במיון עמדה על קצת פחות מ-5 שעות, ושיעור ההפרה של יעד זמן המתנה של 4 שעות עמד בממוצע על כ-38%.
למרות שמדובר במחקר תצפיתי שלא יכול לקבוע סיבה ותוצאה, החוקרים מציינים כי: "למרות עדויות תומכות מוגבלות, ישנן מספר סיבות מתקבלות על הדעת מבחינה קלינית לקבל שיש קשר זמני בין דחיית קבלה למיטת אשפוז בבית חולים לבין תוצאות גרועות יותר לחולים".
בין השאר הם מסבירים שכאשר אין מספיק מיטות בחדר המיון ייתכן שלמטופלים תהיה גישה מאוחרת לטיפולים מצילי חיים, כמו תרופות, אנטיביוטיקה או ניתוח. בנוסף, ברגע שהחולים הללו מאושפזים סוף סוף, זה בדרך כלל בלילה, כאשר רמת הצוות הנמוכה ביותר. ובנוסף, זמני המתנה משמעותיים במיון קשורים גם לעלייה במשך הזמן שהמטופלים מבלים בבית החולים, מה שמותיר אותם רגישים לזיהומים, במיוחד בקרב אנשים מבוגרים.
מה קורה בישראל?
בשנתיים האחרונות חלה ירידה בכמות הפונים לחדרי המיון בישראל עקב הסגרים והחשש להידבק בקורונה. על פי דו"ח משרד הבריאות, ממוצע זמן ההמתנה בשנת 2020 עמד על 3 שעות, ירידה מתונה ביחס לשנת 2019 אז הממוצע עמד על 3.2 שעות. לצד זאת, בלא מעט חדרי מיון, זמני ההמתנה עמדו על כ-4 שעות ביניהם הדסה עין כרם (4.2), רבין (3.8) ושערי צדק (3.7).
גם אם הממוצע הכללי מעיד על מצב סביר באופן יחסי, הרי שנתוני המיקרו מעידים על מטופלים רבים שעדיין ממתינים שעות ארוכות לקבלת טיפול. על פי הדו"ח, כמעט רבע מהמטופלים (23%) שהו במיון יותר מ־5 שעות ו־6% אף שהו 9 שעות ויותר. בשערי צדק ובהדסה עין כרם 36% מהמבקרים שהו יותר מ־5 שעות במחלקה לרפואה דחופה. מספרים מדאיגים שכל הנראה רק יעלו אחרי הקורונה.