אם אתם מסוג האנשים שמעדיפים להחניק עיטוש מאשר לתת לו לצאת החוצה, הסיפור הבא כנראה ישנה את דעתכם. מקרה בוחן שפורסם לאחרונה בכתב העת הרפואי British Medical Journal מאשר את החשש: לא כדאי להחניק עיטוש, בהנחה שאתם לא רוצים לגלות שיש לכם חור בגרון.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
המקרה המדווח קרה בבריטניה, לגבר בריא בן 34, שהרגיש פיצוץ וכאב חד בגרונו מיד אחרי שהחניק עיטוש על ידי סגירת הפה והאף. עד שהספיק להגיע לחדר המיון, הוא איבד את קולו ובקושי הצליח לבלוע. כשרופאים בדקו אותה לראשונה, הם שמעו צליל הדומה לפצפוץ, לכל אורך הגרון ועד לצלעות שלו.
לאחר כמה בדיקות והדמיות הם מצאו שהעיטוש הפנימי של המטופל ניקב את הלוע שלו (צינור שמחבר את חלל האף והפה עם קנה הנשימה, תיבת הקול והוושט). תחושת הביקוע או החריקה שהרגיש המטופל אחרי העיטוש ידועה כמצב שנקרא קרפיטוס, שקורה לרוב במפרקים שחוקים בעת תנועה.
עוד ב-mako בריאות:
>> איך משיגים ישבן חטוב? מתחילים עם האימון הזה
>> זהירות: התרופה הנפוצה שגורמת להתכווצות אשכים
>> המכתב של הצעירה שמתה לא הותיר אף עין יבשה
מקרה נדיר, אבל יש גם גרועים יותר
כיוון שהיה בסיכון גבוה לזיהום עמוק בצוואר ובחזה, המטופל אושפז בבית החולים והוזן בצינור ואנטיביוטיקה. המזל היה לצדו והוא הצליח להשתקם. לאחר שבעה ימים, הגרון שלו הבריא כך שיכלו לנתק אותו מהזנה בצינור ולאחר מכן גם לשחרר אותו מבית החולים עם אזהרה ברורה: לא להחניק עיטושים. מבדיקות נוספות שנעשו חודשיים לאחר המקרה, הרופאים אישרו שהמטופל הבריא לחלוטין.
הרופאים הדגישו כי הפציעה הספציפית הזאת נדירה מאוד; רוב המקרים של קרע בלוע נגרמים על ידי ניתוחים או פציעות קשות בצוואר. עם זאת, נרשמו מקרים של קרע בלוע בעקבות שיעול, הקאות ועיטושים. עצירות עיטושים גרמו בעבר גם לבעיות חמורות יותר, כמו קרע בעור התוף, ואף למפרצת במוח, שיכולה להיות קטלנית.
אנחנו יודעים שאתם תוהים כעת מה לעשות אם אתם רוצים להחניק עיטוש, אז אל דאגה – מדובר במקרים נדירים וככל הנראה שזה לא יקרה לכם. מצד שני, מטרת העיטוש במרבית המקרים היא לנקות את דרכי הנשימה, ולכן אנחנו היינו ממליצים להצטייד בממחטה או להתעטש לכיוון המרפק, כדי לתת לעיטוש לצאת בלי לפגוע בהיגיינת הסביבה. רק בריאות.