כולם יודעים שהנקה היא הדרך המומלצת והבריאה ביותר גם לאם וגם לתינוק. אך את קסנדרה פלינגהאם, אישה בת 34 מבריטניה, זה כמעט הרג. פלינגהאם פיתחה דלקת בשד, שהתפתחה למצב מסוכן של הרעלת דם. היא לא הפסיקה להניק כתוצאה מכך, אך רוצה לעורר מודעות בקרב אימהות מניקות לסכנות שבדלקת בשד.
"גם עם שני ילדיי הגדולים הייתה לי בזמנו דלקת בשד", היא מספרת לדיילי מייל. "אבל בשתי הפעמים, כשהתחלתי להרגיש את הכאבים וההתקשות בשד הלכתי לרופא וקיבלתי טיפול אנטיביוטי שפתר את הבעיה במהירה". עם ילדה השלישי, הכל השתנה. "גם הפעם קיבלתי אנטיביוטיקה אבל הכאבים לא עברו. אחרי זמן קצר התחלתי להרגיש קוצר בנשימה ואיבדתי את ההכרה." בתה הבכורה הבחינה במצוקתה ומדדה לה את החום, שהגיע ל-41 מעלות. "התחלתי להזות והובהלתי לבית החולים, שם התגלה כי הדלקת הסתבכה והפכה להרעלת דם, מצב המסכן חיים. הרופאים אמרו לי שמהרגע שזה קורה, כל שעת עיכוב מגבירה את הסיכוי למות ב-8 אחוזים".
קסנדרה נאבקה במשך יומיים על חייה. "אני זוכרת שהתינוק שלי שכב בעריסה שלו לידי. כל פעם שהסתכלתי עליו, ידעתי שאני חייבת לחיות". לאחר חמישה ימים היא שוחררה לביתה והמשיכה לנטול אנטיביוטיקה. היא לא הפסיקה להניק בשום שלב. "אני רואה את זה כך - במקרה לא היה לי מזל וקרה לי מה שקרה, אבל הנקה היא עדיין הדרך הטובה ביותר להזין את התינוק שלי, ולא הייתי נותנת למסטיטיס לעצור בעדי."
>> עוצר נשיקות - למה ההרפס שוב חזר?
גודש לא מוביל לדלקת
דלקת בשד (מסטיטיס) היא מצב שיכול לקרות לאחת מכל עשר נשים מניקות. "רוב הדלקות בשד אצל נשים נוצרות בתקופת הנקה, עם סתימה של אחת מצינוריות החלב", אומרת ד"ר דפנה ברסוק, כירורגית שד אונקולוגית באסותא מכבי שירותי בריאות. "גודש לא מוביל לדלקת על פי רוב, ולא מייצר סתימה בצינורית. כשיש דלקת לרוב זה מסתדר עם טיפול אנטיביוטי ואין צורך להפסיק הנקה, אלא אם כן הדלקת חוזרת מספר פעמים, ואז צריך לבדוק למה זה קורה".
אז למה זה באמת קורה? "דלקת בשד בגלל הנקה יכולה לנבוע משני מצבים: פצע בפטמה שדרכו נכנס חיידק או שהתינוק לא מרוקן טוב את השד ואז נוצרת הסתימה", אומרת ג'ולי שור, יועצת להנקה טבעית IBCLC. "כאשר החלב "יושב" יותר מדי זמן בשד, ולא מתנקז החוצה, הוא הופך קרקע פורייה לחיידקים". תסמיני הדלקת יהיו: אזור של אודם, חום מקומי המצביע על תאים דלקתיים, תחושה של מלאות וגוש בשד. לנשים מסוימות יש תסמינים של שפעת בעקבות הזדהמות החלב, כמו כאבים ורעידות.
שור מציעה לנשים מיניקות שנתקלות בבעיות שכאלו לפנות ליועצת הנקה, ולא להשתהות עם זה, ובינתיים, אפשר להמשיך ולהניק את התינוק, "כל עוד זה לא כואב מדי, במקרה כזה הייתי מציעה לשאוב, אבל התינוק רק יכול לשחרר את החלב. מעבר לכך, הוא בינתיים ניזון מהנוגדנים וזה רק מחזק אותו. חשוב לתת לתינוק לרוקן היטב את השד. במקרה שאינו יונק את הכול, אפשר לחמם את האזור ולשאוב או לסחוט את החלב החוצה".
כדי להימנע מדלקות בדלקת בשד, נשים צריכות לוודא שהתינוק מחובר כדאי לשד כאשר הוא יונק, לבדוק שהוא יונק מכל צד באופן שווה, ללבוש חזייה נוחה ולא צמודה מדי והכי חשוב לנוח מספיק - מערכת חיסונית מוחלשת מגבירה את הסיכויים לחלות במחלה. ד"ר ברסוק ממליצה גם היא לפנות ליועצת הנקה ברגע שמתחילה הדלקת, כיוון שעל פי רוב אפשר לטפל בזה בעיסוי של השד ואחיזה נכונה של התינוק על הפטמה והעטרה. "כאשר מופיע חום והאודם מתגבר למרות הטיפול השמרני, אפשר לפנות לגניקולוג או כירורג כדי לקבל טיפול אנטיביוטי, וזאת כאשר ניכר לרופא המטפל שיש תהליך דלקתי שדורש טיפול".