אישה בריטית עברה השתלת אלקטרודות במוח כדי לרפא אותה מאנורקסיה. בניתוח ניסיוני ראשון מסוגו, הוחדרו חוטים מיוחדים למרכז התגמול במוח שנקרא גרעין האקומבנס, שהוא אחד מגרעיני הבסיס של המוח הגדול.
פרופ' טיפו עזיז, מנתח מוח מביה"ח האוניברסיטאי של אוקספורד מסביר כיצד ביצע את הניתוח. "קודם הכנסנו מין גנרטור קטן, בדומה לקוצב לב, מתחת לצלעות האישה." הוא מספר לדיילי מייל, "לאחר מכן חיברנו כבל משם למוח שלה." הרעיון הוא שהמכשיר ייצר תגובה במוח שתגרום לגרעין האקומבנס במח לעבוד כמו שצריך, וכך האישה תהנה מאכילה. "אנחנו מנסים לחווט מחדש את המוח כך שאכילה תהפוך לפעולה מעוררת הנאה." אומרת המומחית לאנורקסיה, שגם השתתפה בניתוח, ד"ר רבקה פארק.
אנורקסיה היא מחלה שנחשבת פסיכולוגית, בה אנשים מרעיבים את עצמם, בין השאר משום שהם רוצים להרזות - ללא קשר למראה החיצוני שלהם. כעת, מומחים אומרים שהגורמים למחלה טבועים באנשים עמוק יותר ממה שחשבנו עד כה - בגרעין האקומבנס שבעומק המוח. המשמעות היא שכאשר האזור הזה במוח לא מתפקד כשורה, אנשים פשוט לא מקבלים תחושה של סיפוק מאכילה. "גרעין האקומבנס, ביחד עם עוד כמה גרעינים במוח, נחשב למרכז התגמולים במוח." אומרת פרופ' רות ג'ילדטי, מנהלת מרפאת הפרעות תנועה במרכז הרפואי ביילינסון. "אך, אנחנו עדיין לא בטוחים איזה מן האזורים במוח אחראי לכך לחלוטין."
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
הטיפול המבטיח להפרעות פסיכיאטריות
פרופ' ג'ילדטי מציגה מחזקת את העובדה כי מדובר במגמה חדשה בתחום ההפרעות הפסיכיאטריות. "ניתוחי מוח מהסוג הזה נקראים Deep Brain Stimulation, והם נפוצים כבר זמן מה במחקר." היא אומרת. "הפרקטיקה הזאת מתחילה להיות נפוצה לא רק בטיפול בבעיות נוירולוגיות אלא גם בבעיות פסיכיאטריות, וניתוחים דומים נעשו גם בחולי דיכאון. הבעיה היא שאנחנו עוד לא יודעים מה המיקום האידיאלי במוח להכניס את האלקטרודות, או האם מדובר בשילוב בין כמה מקומות. לצורך כך צריך לנסות את הניתוח הזה על אזורים שונים במוח ולראות מה עובד הכי טוב."
עם זאת, יש לזכור כי הניתוח הוא לא הפתרון הראשון שיש לפנות אליו עמ"נ לפתור הפרעה פסיכיאטרית. "כל ניתוח מוח כרוך בסיכונים משמעותיים של דימומים וזיהומים, ואפילו תזוזה קטנה של האלקטרודות המושתלות יכולות לפגוע באזורים אחרים במוח," מוסיפה פרופ' ג'לדטי, "ומבחינת יעילות, זה לא הוכח כיעיל במאה אחוז משום שהניתוחים נעשו בהיקף מאוד קטן. דרוש מחקר מקיף יותר כדי לבסס את הצלחת ההליך. אך, על אף תופעות הלוואי המסוכנות, זה כרגע מסתמן כטיפול המבטיח ביותר למחלות פסיכיאטריות."
"הטיפול הזה מיועד רק לאלו שלא הצליחו להירפא בכל השיטות האחרות שקיימות," מוסיף פרופ' עזיז, "ניתוח מוח הוא משהו שצריך לשמש רק כמפלט אחרון, משום שהוא כרוך בסיכונים רבים."