וירוס קטלני שאותר בקרב חתולים בקפריסין מעורר דאגה בעולם: לפי פרסומים שונים, עד כה נדבקו בו כבר מאות אלפי חתולים. פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר-אילן, מסביר כי הווירוס המכונה FCoV שייך למשפחת הקורונה. "מדובר בזן קורונה מסוג אלפא, וידוע כי וירוסים ממשפחה ספציפית זו עוברים בעיקר בקרב חתולים, כלבים וחזירים. ב-90% מהמקרים לא מסכן את החתול וגורם למחלה קלה בלבד, אבל ב-10% מהם הוא עובר מוטציה, אז הוא עלול להיות אלים במיוחד ולגרום למחלה קשה המכונה FIP – לתקוף רקמות בבטן, בכליות ואף במוח, ולמחלה דלקתית סוערת. אגב, הווירוס פעיל יותר בקרב חתולים צעירים בגילם או אצל כאלה שמסתובבים בקבוצות".
לדבריו, תסמיני הווירוס בקרב חתולים עשויים לכלול: חום, הקאות, קשיי נשימה, חולשה חמורה ואפתיה. במקרים החמורים תיתכן נפיחות בבטן והצטברות של נוזלים. כמו כן, הוא מציין כי תקופת הדגירה יכולה להיות ארוכה מאוד – שבועות עד חודשים.
אזהרה
300,000 חתולים מתו בקפרסין ממחלה מדבקת.
חתולי רחוב וחתולי בית.
המחלה מוכרת אבל עברה מוטציה וכעת היא ברוב מוחלט של המקרים קטלנית.
היא ככל הנראה מועברת לא רק במגע בין חתולים אלא דרך מברשות שלהם, כלים ומגבות.
עם זאת, פרופ' כהן לא חושב שיש סיבה מהותית לדאגה בשלב זה. "ראשית, אף שמדברים על מאות אלפי חתולים שמתו אין לכך עדויות, ומדיווחים של הרשויות בקפריסין, ידוע על כמאה חתולים בלבד. יתרה מכך, החשש שהוא יעבור המרה לבני אדם אינו מוצדק, מפני שמבחינה גנטית הזן הזה אינו קרוב לנו".
אתה מבין את השיח שהתעורר בנושא לאחרונה?
"אני מבין מדוע בעלי חתולים חוששים שהווירוס יתפשט בין מדינות שונות, המילה 'קורונה' לרוב מיד מעוררת עניין, וידוע שמדובר בווירוס בעל יכולת התפשטות טובה. יש שמועות על כך שהוא מתפשט כרגע בין ישראל ללבנון אבל לא ידוע לי אם זה נכון. חשוב להבין מהם הממדים האמיתיים של ההתפשטות בקפריסין ואם אכן השתנה משהו בקצב ההידבקות או בהרכב הגנטי של הווירוס. עם זאת, כאמור כרגע אין חשש להתפשטות בקרב בני אדם".