זה לא חדש ששתיית אלכוהול עלולה להזיק לבריאות. למרות זאת, לרובינו נדמה שכוס יין אדום מזדמנת לא באמת יכולה לעשות לנו רע – להפך. הרי תמיד סיפרו לנו שיין מועיל לבריאות הלב ושיש בו נוגדי חמצון.
אלא שלפי דוח חדש שפרסם המרכז הקנדי לשימוש בחומרים מסוכנים, צריכה של 6-3 משקאות אלכוהוליים בשבוע, מגבירה את הסיכוי לפתח סוגים מסוימים של סרטן, ביניהם: סרטן השד, סרטן המעי הגס, סרטן הוושט, סרטן הכבד, הפה והלוע. יתרה מכך, מסתבר שצריכה של מעל שבעה משקאות כאלה בשבוע מעלה את הסיכון גם להתקף לב ושבץ.
הדוח הנוכחי מציג הנחיות שונות לחלוטין מאלה שהציג לפני יותר מעשור, כאשר המליץ על פחות מ-15 משקאות אלכוהוליים בשבוע לגברים ופחות מ-10 משקאות בשבוע לנשים.

אגב, זו אינה הפעם הראשונה שמתפרסמים מחקרים אודות הקשר בין צריכת אלכוהול לבין סוגים מסוימים של סרטן. כבר ב-2017 ציינה החברה האמריקנית לאונקולוגיה קלינית בכתב העת Journal of Clinical Oncologyו שאלכוהול הוא בהחלט גורם סיכון למחלה, ושניתן לייחס אליו בין 6%-5% מהחולי ומהתמותה מסרטן בעולם. יתרה מכך, מסתבר שצריכה מופרזת של אלכוהול עלולה גם לעכב או לפגום בטיפול בסרטן.


שותים יותר – חולים יותר בסרטן

על-פי האגודה למלחמה בסרטן, בישראל סרטן הפה והלוע שכיח פי תשעה ויותר בקרב אנשים השותים ארבעה משקאות אלכוהוליים ויותר ביום, בהשוואה לכאלה שאינם שותים אלכוהול. אגב אותו סוג סרטן מופיע פי ארבעה יותר אצל מעשנים. סרטן הוושט שכיח פי עשרה יותר אצל אנשים השותים כמות גדולה מאוד של אלכוהול ומשקאות חריפים. גם על פי האגודה האמריקנית לסרטן, לנשים שצורכות 5-2 משקאות ביום יש סיכוי גדול פי 1.5 לחלות בסרטן השד. במאמר שפורסם ב british journal of cancer-נצפתה עלייה של 15% בסיכוי לחלות בסרטן בקרב אנשים ששותים 14-7 משקאות בשבוע.

Rawpixel.com (צילום: shutterstock | Rawpixel.com)
לא יין ולא ליקר - אל תשתו אלכוהול זה מסרטן | צילום: shutterstock | Rawpixel.com

"אלכוהול אינו הגורם היחיד לסרטן, אלא אחד מהם", מוסיפה פרופ' מירב בן דוד מנהלת המכון האונקולוגי באסותא רמת החייל. יש הרבה סיבות אחרות כמו: גנטיקה, השמנה, צריכת מזון מתועש קרינה ועוד. כבר משנת 2013 בישראל יש אזהרות על גבי בקבוקים וגם בפרסומות. על מוצרי אלכוהול המכילים מעל 15.5% אלכוהול חייבת להיות אזהרה שאומרת: 'צריכה מופרזת של אלכוהול מסכנת חיים ומזיקה לבריאות'. מתחת ל-15.5% אלכוהול יש אזהרה – 'מכיל אלכוהול - מומלץ להימנע משתיה מופרזת'. עם זאת, לא מצוין בפירוש הקשר לסרטן. בקנדה היו שתי חברות ממשלתיות שהוסיפו את זה לבקבוקים לחודש ובאמת ראו שם ירידה בצריכת אלכוהול".

שורה תחתונה: כמה אלכוהול מומלץ לצרוך ועד כמה אנחנו באמת צריכים לדאוג?

"המסמך הקנדי אינו מחדש", קובעת ד"ר נירית ירום מנהלת יחידה כימותרפיה במרכז הרפואי שמיר קמפוס אסף הרופא. "זה ידוע שאחד מגורמי הסיכון לסרטן השד, המעי או הכבד הוא אלכוהול. החדשה הגדולה שיצאה מקנדה היא המינונים – אם עד עכשיו חשבנו שצריך לצרוך הרבה אלכוהול כדי שהוא יהפוך לגורם סיכון, כעת מבינים שמספיק לשתות קצת כדי להיכנס לסטטיסטיקה. בעיה נוספת לדבריה היא שככל שצורכים יותר אלכוהול יכולת ההכלה של הגוף גבוהה יותר, וכאן נכנס עניין ההתמכרות. "ככל ששותים יותר, זקוקים ליותר אלכוהול כדי להרגיש את התופעות של השתייה".

"אלכוהול זה לא טוב – נקודה", מחזקת את האמור פרופ' בן דוד. "נהיגה בשכרות, החלטות שגויות, וגם מבחינה תזונתית אנחנו יוצאים מופסדים כשאנחנו שותים, כיוון שבאלכוהול יש כמות גדולה של סוכר. בכל העולם מנסים להוביל למגמת צמצום צריכת אלכוהול, בין היתר גם משום שהוא גורם סיכון לסרטן. ידענו את זה אבל עכשיו זה ברור יותר - ככל שצורכים יותר הסיכון מתגבר".

אגב, אם חידשנו לכם משהו עד כה, זה לא מפתיע. פרופ' בן דוד חושבת ששיקולים פוליטיים מובילים לבעיית התודעה הציבורית לנושא. "יש חסימה פוליטית חזקה מצד חברות האלכוהול. זו בעיה גדולה שמתרחשת גם בהקשרים של טבק ונפט. אלה קבוצות חזקות מאד, כלכלית ופוליטית, שהשפיעו על הפרסום השלילי וחסמו אותו. אם תעשיית האלכוהול תיפול, האבטלה תגדל, ואנשים ימצאו מזור באלכוהול - זה מעין מעגל אין סופי".


מה הקשר בין אלכוהול לסרטן שד?

"אלכוהול גורם לשינוי באסטרוגן בגוף האישה", מסבירה פרופ' בן דוד. "מעבר לכך, הוא גם עשוי להוביל לשינויים התנהגותיים-חברתיים שבפועל מעלים את הסיכוי לסרטן. כמו מתירנות גבוהה יותר בקיום יחסי מין. כידוע, פרטנרים מרובים ויחסי מין בלתי מוגנים מעלים את הסיכון להידבק בווירוס הפפילומה שמעלה את הסיכון לסרטן צוואר הרחם".


כל מה שסיפרו לנו על יין אדום ובריאות הלב לא נכון?

"קשה לומר מהי צריכת האלכוהול המזיקה", אומרת ד"ר נירית ירום. "אם חפיסות סיגריות קל לספור, לא תמיד אנשים ששותים יודעים לומר כמה הם באמת צרכו. מה שחשוב זה כמות האלכוהול בנוזל. שתיית ערק למשל אינה דומה לשתיית יין אדום. אחת המטרות של המסמך הקנדי הייתה להביא את העניין למודעות. קובעי מדיניות בריאות מתלבטים אם להשקיע את האנרגיה במניעת נזקי האלכוהול באוכלוסייה שצורכת הרבה יותר אלכוהול או פשוט להעביר לכולם מסר שישתו פחות אלכוהול".

חוגגים אהבה - זוג שותה אלכוהול (צילום: NDAB_Creativity, shutterstock)
הרסנו לכם את הרומנטיקה הא? | צילום: NDAB_Creativity, shutterstock


שורה תחתונה – מה ההמלצה?

"צריך להמעיט בצריכת אלכוהול נקודה", אומרת פרופ' בן דוד. "הוא גורם סיכון לסרטן, למחלות לב, לשחמת כבד. רצוי לצרוך פחות משתי מנות אלכוהול בשבוע. מנה יומית מוגדרת כפחית או בקבוק בירה (330 מ"ל), כוס יין (200 מ"ל) או כוסית משקה חריף (40-30 מ"ל). כל ירידה בצריכת אלכוהול תפחית את הסיכון לסרטן בעתיד"

"אין ספק שצריכת אלכוהול מלווה בנזקים מיידים כגון שכרות, מעורבות בתאונות דרכים, ואלימות; לצד נזקים ארוכי טווח כגון: השמנה, פגיעה בתפקודי כבד וסיכון מוגבר לחלות בסרטן", מוסיפה ד"ר ירום. "לכן, הנזק עולה על התועלת - אם היא קיימת בכלל. השאלה היא אם צריך להסתפק בלהגיד לאוכלוסייה תיזהרו מאלכוהול או שצריך לעשות משהו כמו שעושים עם הקמפיינים נגד עישון. מצד שני, ידוע כי למרות הקמפיינים נגד עישון, ואף שאנשים מבינים את הנזק בעישון - אין ירידה משמעותית בכמות המעשנים".