בשישי האחרון פורסם כי תושבת כוכב יאיר נדבקה במדינה במרכז אמריקה בקדחת הדנגי, אחרי שנעקצה מיתוש הטיגריס מאותו זן. עוד פורסם כי החל מבצע הדברה מסיבי למיגור יתושים עד רדיוס של 100 מטר מביתה. "היתושים האלה נמצאים בדרך כלל ליד מאגרי מים. הם מתפשטים במדינות כמו ארה"ב, בעיקר במדינות הדרומיות, באסיה ובמזרח התיכון אך גם באירופה. בשנה האחרונה הייתה התפרצות גדולה בצרפת", מסביר ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר אילן, פרופ' סיריל כהן.
כבר מחודש אוגוסט, אנחנו מדווחים פה ב-mako בריאות, על התפרצות קדחת 'הדנגי' ברחבי העולם. כך לדוגמא, דיווחנו על התפרצות באיטליה ובצרפת, כמו גם במזרח אסיה ובמדינות כמו קמבודיה ומלזיה.
הקדחת התפרצה לאחרונה בתאילנד ומתברר שלא מעט ישראליים חלו בה, וחלקם הקטן אפילו אושפזו בבתי חולים במשך כמה ימים עד שיצאו מכלל סכנה. מדובר במחלה מסוכנת, שנדבקים בה דרך עקיצת יתוש.
אלינור, צעירה ישראלית שטיילה באי הצבים בקו טאו (אי קטן מאוד בתאילנד שישראלים רבים מגיעים אל כדי לצלול), נעקצה על ידי יתוש וחלתה. כתוצאה מכך, היא אושפזה בבית חולים מקומי במשך שלושה ימים. "כל בית החולים היה מלא במטופלי מחלת 'הדנגי', שחזרה אלינור, "למי שלא מכיר את המחלה, היא מורכבת משלושה חלקים: חום וכאבים, ירידה בקרישת הדם (עשרה אחוז מהמטופלים נכנסים להלם עקב דימום פנימי וירידת לחץ דם), והחלק השלישי - פריחת על כל הגוף".
אלינור, חשה ברע והובהלה לבית החולים והצליחה להחלים מהמחלה ולהתאושש ממנה. היא עברה גם ביקורת נוספת ולאחר מכן נקבע סופית שהחלימה מהמחלה. "אם אתם חושבים שעברתם את המחלה והחום ירד לכם – בכל זאת לכו להיבדק במרפאה. במרפאה שהיינו בה בקו טאו היו בשבועות האחרונים חמישה מטופלים שנכנסו להלם ונזקקו לטיפול מציל חיים", היא מזהירה.
"זו מחלה מלחיצה מאוד"
ישראלים נוטים לזלזל במחלה אבל לאחרונה הם הבינו מהר מאוד שעקיצת היתוש שגורמת לקדחת 'הדנגי' עלולה להסתיים גם במוות. "זו מחלה מלחיצה מאוד. אני נעקצתי לקראת סוף הטיול שלי בתאילנד", שחזרה מטיילת נוספת בשם רות. "כשהגעתי לארץ חשתי ברע ואושפזתי בבית החולים. היה לי חום גבוה, לחץ דם נמוך. חולשה בכל הגוף. זה קרה לי שלושה ימים לאחר שיתוש עקץ אותי. לא חשבתי שיקרה לי משהו. חשבתי שזה יעבור אבל זה רק החמיר עד שאושפזתי למשך כמה ימים בבית חולים. עברתי גיהינום. אל תזלזלו במחלה הזו".
מתברר שהמחלה פורצת בגופו של האדם שלושה ימים לאחר שנעקץ על ידי היתוש. "אני הרגשתי חולשה בידיים וברגליים. לא יכולתי ללכת מרוב כאבי תופת". הייתה לי תחושה שהרגליים והידיים עוד רגע נשברות לי", טוען גם המטייל אלון. "זו תחושה איומה, מי שנדבק פעמיים במחלה הזו עלול לשלם בחייו. זה קורה לרוב באיים בתאילנד. לי זה קרה בקוסמוי".
מתברר שלקדחת ארבעה סוגים שונים. הגוף חסין לדרגה הראשונה ולשנייה של המחלה, אך הידבקות בדרגה השלישית או הרביעית מסכנת את חייו של האדם. "כשזה קרה לי התקשרתי מיד לרופא בבית חולים במרכז הארץ שאני מכיר. הגוף נכנס להלם וכדי להילחם יש להשתמש בדוחה יתושים חזק. אין חיסון לקדחת הזו. הפתרון לרוב זה להשתמש 24 שעות ביממה בתכשירים מיוחדים שדוחים יתושים, שאותם ניתן למצוא בכל בית מרקחת בתאילנד", הסביר טל שלקה בקדחת.
מוטי שחלה בקדחת 'הדנגי' התייחס בפוסט בפייסבוק בעניין המחלה. לדבריו, הוא אושפז בבית חולים בבנגקוק. "סבלתי מרעידות, חום גבוה, חולשה, כאבי עצמות עזים, קוצר נשימה. לא יכולתי לאכול במשך חמישה ימים. לאחר האשפוז טסתי לארץ ולקח לי שלושה חודשים לחזור לעצמי. אני חליתי בסוג הראשון. אם נדבקים באחד משלושת הסוגים האחרים אז קיימת סכנת חיים", הדגיש.
קרן שחלתה במחלה, סיפרה כי מדובר במחלה טראומתית שגם חודשים ארוכים לאחר ההחלמה, היא חשה כאבים במפרקים וחולשה כללית.
דוחה יתושים עוזר למנוע את המחלה
קדחת הדנגי למעשה נגרמת מעקיצה של יתושה שנושאת המחלה בתוכה. אין לה חיסון או טיפול תרופתי אמתי, ולכן מי שלקה במחלה מקבל משככי כאבים רבים, טיפול להורדת חום ומנוחה רבה. רבים מהמטיילים שחלו במחלה ממליצים על תכשיר מקומי ויעיל מאוד שמונע את ההידבקות בה ודוחים את עקיצות היתושים.
"דוחה היתושים שנמכר בבתי המרקחת בתאילנד הוא חזק מאוד יותר ממה שמוכרים בישראל והוא יעיל הרבה יותר. מסוכן מאוד להידבק בפעם השנייה", הזהיר מדריך טיולים ישראלי, יש כאלה שקונים גם כדורים בבית מרקחת וזה עובר".
המסקנה לסיום: מאחר שתאילנד היא יעד אהוב מאוד על ישראלים וזול יחסית, אם אתם טסים לשם, מומלץ לעשות ביטוח רפואי למקרה שתזדקקו לאשפוז בבית חולים ובעיקר להשתמש בתכשירים חזקים דוחי יתושים.