מחלות לב ושבץ הרגו כמעט 100,000 אנשים יותר מהצפוי, מאז שהתפרצה מגפת הקורונה: כך לפי דיווחים שהתפרסמו אתמול (רביעי) במגזין ה-SUN הבריטי. הקרדיולוג פרופ' יהודה אדלר, מנסה להניח את האצבע על סיבות שעומדות מאחורי הנתון המטריד: "ידוע שווירוס הקורונה גורם ליתר-קרישות וכן לפגיעה בתאי האנדותל – שהם התאים המצפים את כלי הדם. לאורך כל המגפה חוקרים הבינו שזו אחת ההשלכות הבעייתיות של המחלה, ולצערי כעת רואים שהנתונים בשטח מדברים בעד עצמם – יש עלייה חדה הן במחלות ובאירועי לב והן בשבץ מוחי".
סיבה נוספת, לדבריו, קשורה לעובדה שבתקופת הקורונה אנשים פחות יצאו מהבית ולא הקפידו לגשת לבדיקות הרלוונטיות. "אנשים פחדו להידבק ופחות הגיעו למרפאות ולבתי חולים. גם היכולות והשירותים הרפואיים היו יותר מוגבלים כי המשאבים נותבו למלחמה במגפה. מובן שכל אלה השפיעו בפועל גם על הסיכוי הסטטיסטי לחלות במחלות לב וכלי דם".
"אם יש טענות לפיהן חיסונים קשורים למחלות הלב, הרי שמחלת הקורונה עצמה מסוכנת פי כמה"
אגב, אם תהיתם לגבי מעורבותם של החיסונים בסיפור, הפרופ' מבהיר כי נחיצותם לאורך המגפה הייתה ברורה, למרות השלכותיהם הפוטנציאליות: "החיסונים הועילו בעיקר במניעת מחלה קשה ומנעו תמותה ומחלות קשות, חרף העובדה שגם הם, כמו כל חיסון או תרופה אחרים, כרוכים בסיכון מסוים ולרוב נדיר. לכן, גם אם יש טענות לפיהן ייתכן כי הם קשורים למחלות הלב, הרי שמחלת הקורונה עצמה מסוכנת פי כמה בהקשר זה".
למרות זאת, פרופ' אדלר מתנחם מעט בעובדה שווירוס הקורונה דועך במידה מסוימת. "זה בהחלט מעודד שאנחנו רואים פחות הדבקות וגם עוצמת הווירוס ירדה, אבל אנחנו צריכים להיות עם האצבע על הדופק ולשאול את עצמנו באופן תדיר אם אנחנו מוכנים למגפה הבאה. לגבי זה אני כבר לא בטוח".