אם יש משהו שתמיד נרגיש שחסר לנו, או לפחות שלא יזיק עוד קצת, זה וויטמינים. אותם חומרים חמקמקים שברחו בילדותינו מכוסות של מיץ תפוזים מצויים בטבע בכמויות קטנות, ואורח חיים בריא הכולל תזונה נכונה אמור לספק אותם לגופנו בדיוק בכמות שהוא צריך. מאחר ושעות עבודה ארוכות, מזון מתועש ותאורה פלורוסנטית הם לא בדיוק מתכון לבריאות, סביב סגנון החיים של כמעט כולנו נוצרה תעשייה שלמה של תוספי מזון שפעם בכמה חודשים אנחנו מחליטים לקחת אבל שוכחים (כי חסר לנו B 12).
לאחרונה, טרנד חדש שמגיע מארצות הברית וכובש גם את אירופה לוקח את סיפור הוויטמינים צעד קדימה, או אולי יותר מדויק – צעד פנימה, ישר לתוך הווריד. יותר ויותר קליניקות פרטיות ומכוני ספא יוקרתיים מציעים לחבר אתכם לאינפוזיה ובה תמיסת מלח עשירה בוויטמינים, מינרלים ואנטיאוקסידנטים (נוגדי חמצון), ומבטיחים שאחרי חצי שעה של טפטוף ישירות לתוך מערכת הדם שלכם – תרגישו ערניים יותר, אנרגטיים יותר ובאופן כללי – חיים יותר. המטופלים מדווחים על תחושת חמימות נעימה שמתפשטת בגוף באופן מיידי, ועל כוחות מחודשים שמספיקים לשלושה – ארבעה ימים לאחר הטיפול.
חייבים להודות שיש לתהליך אפיל נרקומני מעט, אבל המטפטפים מזכירים שמדובר בטיפול בריא לחלוטין, שבסך הכל מספק לגוף את החומרים שהוא זקוק להם, בכמויות גדולות בהרבה מאלו הנמצאות בכדורים או במזון.
תחושה אמיתית או פלצבו?
קהל היעד הוא למעשה כמעט כל מי שחי בחברה המודרנית, ומתרוצץ בין עבודה למשפחה לבילויים ולעוד קצת עבודה תשוש ונטול כוחות, ובין הלקוחות המפורסמים תמצאו את סיימון קאוול, מדונה וגם ריהאנה, שהעלתה לאחרונה לטוויטר תמונה שלה בזמן הטיפול. מרבית הקליניקות מציעות סוגים שונים של תמיסות וויטמינים, שמתאימים למצבים שונים, ובלי קשר לריהאנה – לקוחות רבים מטפטפים, אחרי סוף שבוע של בילויים, תמיסת ויטמינים ספציפית שיכולה להעמיד אתכם על הרגליים אחרי לילה של שתייה חסרת מעצורים, ושכחו מכל מיני טריקים מיושנים של שני אקמול וכוס מים לפני שהולכים לישון.
נשמע טוב? כן, חייבים להודות שכן. אבל האמת היא שלא הכל מושלם בממלכת הדריפים (ככה קוראים לזה בחו"ל), ונתחיל במחיר: זה יקר. כ-200 פאונד תשלמו על טפטוף בספא יוקרתי באנגליה, מחיר זול יותר תשיגו בארה"ב. אבל גם אם הפרוטה מצויה בכיסכם – רופאים טוענים שכדאי לשקול טוב את הטיפול.
ויטמינים לווריד הם לא עסק חדש. זהו טיפול מקובל לחולי סרטן ולאנשים במצבים רפואיים קיצוניים שזקוקים לחיזוק משמעותי ומיידי. ברעיון שמה שטוב לחולים בטח מצוין לבריאים יש היגיון מסוים, אבל יש גם כמה בעיות: קודם כל, רופאים רבים טוענים שמדובר באפקט פלצבו, ושאין לעירוי הוויטמינים יכולת אמיתית לעורר תחושות חיוניות לאורך זמן.
לתחושת החמימות עליה מדווחים רבים אחראי המגנזיום שקיים בתמיסות, אבל מעבר לכך אין לו השפעה משמעותית ארוכת טווח. צריכה של וויטמינים בצורתם הטבעית – ממזון ומאור השמש – מספיקה לחלוטין, כך הם טוענים.
רופאים אחרים מצביעים גם על סכנות: מערכת הדם מוצפת בחומרים טובים אמנם, אבל בכמויות גדולות בהרבה מאלו שהגוף זקוק להם, מה שעשוי לגרום, בטיפול מתמשך, לכשל כלייתי ולבעיות בתפקודי הכבד. למרות האזהרות, יותר ויותר אנשים מטפטפים וויטמינים לווריד באופן קבוע, מה שאף הוביל למחסור בבתי חולים בארה"ב בחומרים האלה, שכאמור נועדו במקור לחולים של ממש, אחרי שקליניקות פרטיות פשוט הזמינו את כל המלאי ללקוחותיהם מוכי ההאנגאובר.
המומחים הישראלים חלוקים בדעתם
ד"ר יוסף דיין, מומחה לרפואה פנימית, הוא אחד המטפלים המנוסים והוותיקים בארץ באינפוזיות וויטמינים. הרעיון המרכזי של השיטה, הוא מסביר, הוא לעקוף את מערכת העיכול. "זה שאת בולעת כדור לא אומר שהוא נספג בדם", מסביר דר דיין, "את הוויטמין B12, למשל, נותנים בצורת סוכריות שמתמוססות ונספגות בריריות הפה, וכך הוא מגיע ישירות למחזור הדם, אך ישנם עוד סוגים רבים של וויטמינים שלא נספגים טוב. ויטמין D למשל, שנפוץ במזון ומגיע מחשיפה לשמש, חסר אצל המון אנשים".
הטיפול נחוץ במיוחד לאנשים שסובלים ממחלות במערכת העיכול, אך גם אצל רבים אחרים הסובלים מתת תזונה מסיבות שונות. "כ-20 אחוזים מהקשישים סובלים מתת תזונה, בגלל מצבים של דיכאון, בריאות השיניים או תרופות שהם נוטלים ומתנגשות עם חומרים אחרים. גם ילדים שהם 'אכלנים בררנים', שמסכימים לאכול רק דבר אחד, יכולים להגיע למצב של תת תזונה, וגם טבעונים. בארצות הברית מוכר מצב של 'תת תזונה על בטן מלאה' – אנשים שהם במשקל גבוה אבל אוכלים רק זבל". בנוסף, דר' דיין מדגיש שלא מדובר רק בוויטמינים אלא גם במינרלים וביסודות הקורט – הנחוצים לגוף בכמויות מזעריות ומכאן שמם, ושבהיעדרם ריאקציות חיוניות לא מתרחשות.
ומה עם אנשים בריאים שבאים לעשות טיפול? דר' דיין מציין שהטיפול באנשים בריאים לא נעשה בארץ ברמה יומיומית כמו שקורה בחו"ל, אבל מזכיר מספר מקרים שבכל זאת מגיעים לקבל אינפוזיה: "אנשי עסקים שלפני פגישה חשובה רוצים להיות מרוכזים וחדים עושים את הטיפול. גם אנשים שסובלים מעייפות כרונית. הם לא בדיוק חולים, אבל מהניסיון שלי – השיפור אחרי הטיפול ניכר".
היית ממליץ לאנשים בריאים לעשות טיפול כזה?
"אני עושה לעצמי טיפול כזה כשלוש פעמים בשנה, וגם לבני משפחתי".
בחו"ל הטיפולים נעשים לפעמים במכוני ספא. אדם שעבר הכשרה יכול לתת טיפול כזה?
"באופן עקרוני, מבחינת התמיסה עצמה, אם יש תמיסה בדוקה ומסודרת – אז למה לא. אבל מאחר וצריך לבדוק אם המטופל אלרגי לחומרים מסוימים, כדאי שטיפול כזה יתרחש במרפאה מסודרת. אחרי הכל – מדובר באינפוזיה לווריד".
דר' עידו וולף, מומחה לרפואה פנימית ולאונקולוגיה ומנהל האונקולוגיה הרפואית במערך האונקולוגי באיכילוב פחות משוכנע ביעילות הטיפול. "אין הוכחה שויטמינים בכמות רבה עוזרים במניעת מחלות, ושלנטילת מינונים גבוהים שלהם דרך הוריד יש איזה תועלת משמעותית. אנשים בריאים שמקבלים ויטמינים בכמות גדולה - זה לא מופיע כהמלצה של שום גוף רפואי". גוף האדם צריך כמויות קטנות של ויטמינים ומינרלים, מסביר דר' וולף, ואת אלה ניתן להשיג על ידי תזונה מאוזנת. "במקרה של חוסר בויטמין, רופא יכול להמליץ על תוספת ספציפית, אבל אין לנו תועלת בכמות גדולה מהרגיל". הטרנד של נטילת ויטמינים בכמות גדולה ובצורות שונות הוא לא חדש, אומר דר' וולף, הוא צץ ונעלם כל כמה שנים, וקיימים עדיין ויכוחים לגבי ויטמינים מסוגים שונים, תפקידם ויעילותם. עם זאת דר' וולף מדגיש: "במקרה של חוסר אמיתי בויטמינים – צריך כמובן לטפל".