משרד הבריאות של לואיזיאנה הודיע אמש (שני) על אדם שנפטר לאחר שנדבק לאחרונה בנגיף שפעת העופות מזן H5N1. החולה בן ה-65 סבל ממחלות רקע ואושפז לאחרונה בשל מחלה קשה לאחר שנחשף לעופות נגועים. מדובר במקרה המוות הראשון של בני אדם משפעת העופות בארה"ב. ברשויות בלואיזיאנה מעדכנים כי לפי ממצאי החקירה האפידמיולוגית, בשלב זה לא הדביק החולה אנשים נוספים בקרבתו.
ההודעה מופצת לאחר עדכון של המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) לפני כשבועיים על כך שריצוף גנטי של נגיף השפעת, שנבחן על פי דגימות שנאספו מאותו החולה, העיד על התפתחות מוטציות של הנגיף בגוף המטופל לאחר ההדבקה הראשונית.
אגב, מוטציה זהה זוהתה לפני כחודשיים גם אצל נערה בת 13, שנדבקה בשפעת העופות, אושפזה במצב קשה והחלימה. לפי הדיווחים, הנערה סבלה גם היא ממחלות רקע, כולל אסתמה והשמנת יתר. לאחר שנדבקה בנגיף, היא סבלה מתסמינים הכוללים: דלקת בעיניים, שיעול, הקאות ושלשולים. בהמשך פיתחה מצוקה נשימתית ואושפזה במחלקת טיפול נמרץ בבית חולים בקנדה. עוד נכתב כי היא טופלה בתרופות אנטי-ויראליות ומצבה השתפר מאז.
פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה ודקן הפקולטה למדעי החיים, מתייחס לדיווח ואומר כי המקרה עורר דאגה כבר לפני כשבועיים, לאחר הודעת ה-CDC. "הידבקות בשפעת העופות בקרב בני אדם אינן נפוצות. במקרה הנוכחי נראה שהווירוס עבר שינוי כלשהו בגוף המטופל, וייתכן שזה מה שהוביל להדבקה יותר משמעותית. בעבר, גם בתקופת הקורונה, נתקלנו בנגיפים שזנים שונים שלהם עברו שינויים שהובילו להדבקה מפושטת יותר, ולעיתים גרמו למחלה קשה יותר".
"לא צריך להיכנס לבהלה, אך חשוב לעקוב"
עם זאת, הפרופ' מדגיש כי לפי הודעת ה-CDC, אותן מוטציות לא התגלו בדגימות של העופות הנגועים שהדביקו את המטופל, כלומר בשלב זה לא נראה כי העופות יעבירו את הזן החדש. "לא צריך להיכנס לבהלה, אך חשוב לעקוב באופן רציף אחר הנגיף והשינויים שהוא עובר. כל המקרים שהתגלו בקרב בני אדם בשנה האחרונה בארה"ב גרמו למחלה קלה. עם זאת, נשאלת השאלה אם מדובר במקרה חד פעמי".
הפרופ' מסכם ואומר כי המקרה הנוכחי מדגיש כמה נגיף השפעת בכללותו הינו נגיף שעלול להיות מסוכן ולגרום לתחלואה קשה. "לזנים של הנגיף כמו A ו-B, שמתפשטים באופן נרחב גם בישראל כעת אנחנו ערוכים עם חיסונים יעילים ובטוחים, ולכן ייתכן שהגיע הזמן לפתח חיסונים גם נגד שפעת העופות. עדיין אין צורך לחסן באמצעותם בני אדם, אבל כדאי שנהיה ערוכים".
שפעת העופות מטרידה את המומחים כבר שנים רבות. לפי אתר ארגון הבריאות העולמי (WHO), מאז שנת 2003 דווחו כמעט 900 מקרים של שפעת העופות בבני אדם, כמחצית מהם הסתיימו במוות. עוד נכתב באתר כי הנגיף מתפתח כל הזמן ועלול להיות מועבר בקלות מאדם לאדם. אם זה יקרה, אומרים בארגון הבריאות העולמי, זו עלולה להיות תחילתה של מגפת שפעת חדשה, כפי שהיה בעבר בשנים 1918 ו-2009.
מאז מרץ 2024 דווחו התפרצויות של זן H5N1 במעל מאה עדרי בקר במדינות שונות בארה"ב, ואף דווח על עשרות בני אדם שנדבקו בנגיף לאחר שהיו במגע ישיר עם פרות או עם עופות נגועים במחלה. עם זאת, בשלב זה לפי המרכז האמריקני לבקרת מחלות ומניעתן, הסיכוי המיידי להידבקות בשפעת העופות בקרב הציבור הרחב נותר נמוך.