מגפת הקורונה פרצה לחיינו לפני כשנה וחצי והביאה איתה בלבול, בהלה, מחלוקות רבות ודיסאינפורמציה. עכשיו כבר יש לנו מספרים, עובדות ומסקנה ברורה על מגפה אמיתית ומסוכנת שמשפיעה על החיים של כולנו.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
על פי דו"ח חדש של ה-CDC, המרכז לבקרת מחלות ומניעתן בארה"ב, בשנה האחרונה הממוצע לתוחלת החיים עמד על סביבות 77 שנים, מול ממוצע של כמעט 79 שנים בשנת 2019. כלומר, צניחה משמעותית בתוחלת החיים הממוצעת בארצות הברית.
"התמותה האנושית, במיוחד במדינות מפותחות, די יציבה וקבועה", כך אליזבת אראיס, הכותבת הראשית של הדו"ח. על פי דבריה, ירידה דרמטית כמו זאת היא "יוצאת דופן מאוד" בהיסטוריה של ארה"ב המודרנית. המגיפה הורידה את תוחלת החיים הממוצעת לרמות שדווחו לאחרונה בתחילת שנות האלפיים, וזאת הירידה הגדולה ביותר שמתרחשת בפרק זמן של שנה מאז מלחמת העולם השנייה.
הגורם העיקרי: קורונה
עד כמה הקורונה מהווה גורם משפיע? 74 אחוזים מירידת תוחלת החיים נגרמו באופן ישיר ממקרי מוות ממגפת הקורונה, לצד השפעות עקיפות יותר כמו, קשיים חברתיים או כלכליים, כתוצאה מהמגפה שגרמו למקרי מוות נוספים. למשל, בשנת 2020 מקרי המוות כתוצאה ממנות יתר של סמים עלו בכמעט 30! אחוזים מ-71,000 ל-93,000 מקרים, מה שמשקף את העובדה שהשפעות הקורונה חורגות בהרבה מהמחלה עצמה.
נכון לעכשיו, יש תקווה ששנת 2021 תהיה טובה יותר, בריאה יותר ועם הרבה פחות מקרי מוות מהקורונה. עד עכשיו דווחו 230,000 מקרי מוות כתוצאה מהקורונה בשנת 2021 לעומת 375,000 מקרים בשנת 2020, אם כי עוד מוקדם להסיק על מה שעלול להתרחש בחודשים הקרובים ובייחוד להשפעות של זן הדלתא שהתחיל להתפשט בחודשים האחרונים בעולם כולו.
אם צוללים לנתונים ולמספרים הקטנים, אפשר לראות שהירידה בקרב אמריקאים שחורים והיספנים גדולה עוד יותר – כ-3 שנים של פער בממוצע של תוחלת החיים תוך שנה. תוחלת החיים הממוצעת של אמריקאי שחור בשנת 2019 עמדה על כמעט 75 שנים לעומת פחות מ-72 שנים בשנת 2020, ואצל ההיספנים הפער הוא בין כמעט 82 שנים בשנת 2019 לפחות מ-79 בשנה האחרונה.
עליית מקרי המוות בקרב ההיספנים בלטה במיוחד ביחס לשאר האוכלוסיות והיא מתבטאת בעלייה מרוכזת בקרב מדינות שבהם יש אחוזים גבוהים של תושבים היספנים כמו קליפורניה, טקסס ואריזונה, שבהם נצפתה עלייה הרסנית במקרי המוות כתוצאה מהקורונה בשנה האחרונה.
מה קורה בישראל?
על פי דו"ח של מרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית בישראל, שסקר את נתוני התמותה העודפת ותוחלת החיים בשנת 2020 כאן בישראל, ישנה ירידה של כ-2.2 חודשים בממוצע לכלל האוכלוסייה (בגיל 65 ומעלה - תוחלת החיים ירדה בשיעור של 2.9 חודשים בקרב גברים ו-2.6 חודשים בקרב נשים). זאת ירידה מתונה בהרבה מהירידה ברוב המדינות המפותחות.
הירידה הנמוכה יחסית לא מושפעת רק מכמות הצעירים הגדולה ביחס למבוגרים, וזאת בהשוואה למדינות באמריקה הלטינית עם אוכלוסייה דומה מבחינת אחוזי הגילאים אך עם ירידה גדולה יותר בתוחלת החיים, אלא בעיקר בגלל מספרי תמותה נמוכים בישראל לעומת מדינות אחרות. מספר המתים בקורונה בישראל בשנת 2020 עמד על 3,338 ומהווה עלייה של כ-10 אחוזים בתמותה לעומת עלייה של 18 אחוזים בארצות הברית בשנה הזאת.
לדברי אלכס וינרב, מחבר הדו"ח, יש תקווה שנחזור בקרוב למגמת הירידה הקבועה בשיעורי התמותה, הן בגלל ההשקעות החדשות במערכת הבריאות וגם עקב השינויים של כולנו בכל מה שקשור להתנהגות בענייני בריאות, כמו עטיית המסכות והריחוק החברתי שכבר גרם למינימום מקרי שפעת והפחתת המחלות המידבקות בשנה האחרונה.