שובה של המלריה?: ה-CDC, המרכז האמריקאי לבקרת מחלות ומניעתן, מדווח כי לראשונה מזה 20 שנה התגלו מספר מקרים של מלריה בארה"ב. מדובר במלריה מסוג "פלסמודיום ויוקס", טפיל הנפוץ יותר במרכז אמריקה ובחצי האי ההודי, אחד מתוך 6 זנים, אך לא המסוכן ביותר.
המקרים המדוברים אותרו בפלורידה ואחד מהם בטקסס. מצבם של כל החולים השתפר לאחר קבלת טיפול. לפי ארגון ה-CDC יתושי אנופלס, הנמצאים באזורים רבים במדינה, מסוגלים להעביר מלריה אם הם ניזונים מאדם נגוע במלריה.
לפני הקורונה דווחו בארה"ב כ-2,000 מקרי מלריה מדי שנה, כמעט כולם אירעו עקב מטיילים שביקרו במדינות שבהן הייתה מלריה. הפעם האחרונה שבה דווח על העברת מלריה בארה"ב הייתה בשנת 2003, אז התגלו שמונה מקרים בפאלם ביץ', פלורידה. הפעם, המחלה נגרמה על ידי עקיצת יתושים שהתרחשה בתוך ארצות הברית.
שינויי האקלים והשפעתם על הפצת המחלה
פרופ' נדב דוידוביץ', מומחה בבריאות הציבור, מנהל בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, מסביר שמלריה עדיין נפוצה בעולם, ובשל שינויי האקלים ניכרת התפשטות רבה יותר של יתושי אנופולס במדינות שונות. לדבריו, התחממות כדור הארץ מובילה את היתושים למקומות שבעבר היו קרים. "זו עדיין מחלה שפוגעת בעיקר בעולם העני, באזורים שבהם יש יותר יתושי אנופולס שהם למעשה המקור היחיד להדבקה. אולם, בחלק מהמקרים מדובר ב'מחלה מיובאת', כלומר כזו שמועברת על ידי מטיילים שחוזרים ממדינות שבהן יש מלריה. בחלק מהמקרים, כפי שרואים כעת בארה"ב - ההדבקה מקומית".
פרופ' דוידוביץ' מציין כי גם בישראל מתגלים בכל שנה מספר מקרים של מלריה, אך עד כה מדובר במקרים שהתרחשו עקב 'מחלה מיובאת'. לעומת זאת, ההדבקה בארה"ב התרחשה לראשונה מזה שנים רבות בעקבות מקרים שאינם מיובאים. "לעיתים היתושים ממש מגיעים לאזור מסוים בתוך המטוסים. בארה"ב יבצעו חקירה אפידמיולוגית כדי לחקור את המקרים, ומובן שזה מחייב המשך ברור ומעקב. התחזית הרפואית היא שבעתיד יתושי האנופלס ואיתם המלריה יגיעו לאירופה, ולכן בהחלט קיים חשש. לגבי ישראל, כרגע אין ממה לחשוש. באופן תדיר מתבצעות בדיקות מטעם המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות".
תסמינים ודרכי טיפול: מה חשוב לדעת על המחלה
אז אומנם למרבה המזל המלריה לא נמצאת בישראל כרגע, אבל הנה כמה דברים שבהחלט כדאי להכיר על התסמינים ודרכי המניעה. בהחלט כדאי להכיר.
מהם תסמיני המלריה?
"חום, צמרמורות, כאבי ראש, כאבי שרירים, עייפות, בחילות, הקאות ושלשולים. הסימפטומים מתחילים בדרך כלל בין 10 ימים לארבעה שבועות לאחר ההדבקה, אם כי אלה יכולים להימשך עד שנה מאוחר יותר".
האם רק יתושים יכולים להעביר את המחלה?
"הרוב המכריע של מקרי ההדבקה בעולם, מתרחשים עקב עקיצה של יתוש נגוע", מסביר פרופ' דוידוביץ'. ארגון ה-CDC מציין כי במקרים נדירים, המחלה יכולה לעבור גם בדרכים אחרות: מאם לתינוקה שטרם נולד, באמצעות עירויי דם או משיתוף מחטים.
איך מטפלים?
לפי ארגון ה-CDC אנשים החשודים כחולים במלריה צריכים לעבור בדיקות דם ובדיקות אבחון מהירות במידת האפשר. אם המלריה אינה מטופלת, היא עלולה להפוך למחלה קשה, ולהוביל לסיבוכים הכוללים פרכוסים, אי ספיקת כליות, תסמונת מצוקה נשימתית חריפה, תרדמת ואולי אף מוות.
כיצד תוכלו להימנע מהידבקות?
ארגון ה-CDC מציין כי הדרך הטובה ביותר להגן על עצמכם מפני מלריה היא על ידי מניעת עקיצות היתושים. "אנחנו ממליצים להשתמש בתכשיר דוחה חרקים, ללבוש חולצות ומכנסיים רפויים עם שרוולים ארוכים, להשתמש ברשתות נגד יתושים על חלונות ודלתות ולהיפטר מפריטים שבהם מים יכולים להצטבר ושבהם יתושים יכולים להטיל את ביציהם".
פרופ' דוידוביץ' מקווה שאולי בקרוב נראה חיסון שיוכל למנוע מוות של רבים מהמחלה המסוכנת.