ההתפרצות המסתורית של הפטיטיס, דלקת כבד בילדים, הובילה עד כה ל-14 מקרי מוות ברחבי העולם ומעל ל-600 מקרים מדווחים במעל 30 מדינות. כמחצית מכלל המקרים מגיעים משתי מדינות בלבד - ארצות הברית ובריטניה. 6 מקרי מוות דווחו בארה"ב ומבין כלל החולים 9% נזקקו להשתלת כבד.
על פי העדכון האחרון מיום חמישי של המרכז האירופי למניעת מחלות, יש בישראל 12 מקרים של דלקת כבד חריפה בילדים, נתון זהה למספר שדיווחנו לפני חודש. כמו כן, דווח על מקרה מוות אחד ברשות הפלסטינית, ללא ציון המיקום הספציפי.
בעוד שדלקת כבד קלה אינה נדירה בקרב ילדים, דלקת חמורה נחשבת לתופעה הרבה יותר נדירה. בדרך כלל בבריטניה יש שמונה עד 10 השתלות כבד מדי שנה, אבל הממלכה כבר עברה את המספרים האלה, עם 11 השתלות תוך שלושה חודשים בלבד.
על פי פרופסור דידרה קלי, המטולוגית באוניברסיטת ברמינגהאם בבריטניה בשנה ממוצעת הם מטפלים בכ-20 ילדים שמפתחים דלקת כבד ללא סיבה ברורה. השנה הם ראו 176 מקרים כאלה, עלייה של כמעט פי 8.
פרופסור קלי אמרה שמחקרים שאספו נתונים ברחבי אירופה "לא ראו שום עלייה במספרים של הפטיטיס חריפה וחמורה" או בהשתלות כבד בהשוואה לשנים קודמות. עדיין לא ברורה המשמעות של הפער הזה - "או שאירופה מאחורינו ועדיין צריכה להדביק את הפער, או שזו תופעה שלא מתרחשת באירופה", אמרה.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
אין קשר לקורונה ולכלבי מחמד
מספר תיאוריות הועלו בחודש האחרון ביחס להתפרצות האחרונה. אין עדיין תמונה ברורה, אך מומחים סבורים כי הסיבה היא בעקבות מגפת הקורונה. כלומר, שאחרי למעלה משנתיים של חשיפה מינימלית לזיהומים, מערכת החיסון שלנו מתנהגת אחרת.
שתי השערות שהועלו בתחילת ההתפרצות כבר הופרכו. הועלתה השערה הקושרת בין מערכת חיסון מוחלשת כתוצאה מהדבקה בקורונה שהופכת את הילדים לרגישים יותר לדלקת כבד, אך עד כה לא נאספו מספיק נתונים שיכולים לתמוך בקשר הזה. בנוסף, סוכנות הבריאות הבריטית שללה את החיסון נגד קורונה כגורם אפשרי, מכיוון ש-75% מהילדים שפיתחו דלקת כבד חריפה הם מתחת לגיל חמש ולא חוסנו.
מומחים בריטיים העלו תיאוריה נוספת לפני כחודש על קשר אפשרי בין כלבי מחמד להתפרצות המחלה, זאת לאחר שמצאו מספר גבוה של ילדים חולים שהגיעו ממשפחות שבבעלותם כלבים או שנחשפים לכלבים. אך גם תיאוריה זאת נשללה והכלבים הוצאו מרשימת האשמים הפוטנציאליים לאחר שהמדענים לא מצאו שום דבר שמצביע על השפעה אפשרית שלהם.
מה כן ידוע עד כה? בדיקות דם שנערכו גילו שהדלקת אינה נגרמת על ידי הגורמים השכיחים, כולל נגיפי הפטיטיס A, B, C, D ו-E. זה יכול להיות וירוס חדש שעדיין לא זוהה או שילוב של וירוסים קיימים שגורמים לתסמינים חדשים.
אחד הנגיפים המובילים שנבחנים הוא אדנו-וירוס, משפחה נפוצה של וירוסים המתגלים בזרם הדם של חולים רבים - במיוחד גרסה 41 - שלעתים קרובות גורמים לתסמינים דמויי הצטננות או שפעת או לבעיות קיבה. כמעט מחצית מהמקרים של הדלקת בארה"ב נמצאו חיוביים לאדנו-וירוס, מסר ה-CDC ביום רביעי האחרון. כמו כן, 72 אחוז מהמקרים בבריטניה ו -60 אחוז ברחבי אירופה. למרות זאת, עד כה רקמות הכבד שנבדקו אינן מראות סימנים של אדנו-וירוס, וזה יוצא דופן שנגיף כזה גורם לדלקת כבד.
תגובת משרד הבריאות:
על מנת לבדוק את התופעה לעומק החליט משרד הבריאות להרחיב את טווח בדיקת המקרים מעבר להמלצת ארגון הבריאות העולמי שהנחה להתייחס למקרי התחלואה הנדונה החל מחודש אוקטובר 2021.
יצוין כי ישנה עליה בפרסומים של מקרים דומים ממדינות ברחבי העולם, אולם טרם התגלה הגורם להופעתה של הדלקת והנושא נבדק גם בארץ. מדובר בתופעה חדשה ולכן מוקדם להסיק מסקנות.