נתון מדהים ומעודד במיוחד מאמסטרדם: מספר המקרים החדשים של HIV ירד כמעט לאפס, בזכות השקעה בטיפול המונע המוכר בשם פרפ (PrEP). הנתונים של קרן האיידס ההולנדית אכן מעוררי התפעלות: במהלך 2022 אובחנו רק תשעה (!) מקרים חדשים של הידבקות ב-HIV באמסטרדם.
לא מדובר בירידה מקרית, אלא במגמה ממושכת שנמשכת כבר שנים: בשנת 2021 אובחנו 66 מקרים חדשים של HIV, ושנתיים לפני כן, ב-2019, אובחנו 128 מקרים חדשים של הידבקות ב-HIV. למעשה, מאז 2010 מספר ההדבקות החדשות בבירת הולנד ירד ב-95%. המטרה המרכזית, היא כמובן להגיע ל-0 הדבקות חדשות עד שנת 2026, ונדמה שבירת הולנד נמצאת בדרך הנכונה.
על פי הדיווחים, סיפקה עיריית אמסטרדם בשנת 2019 תקציבים נוספים כדי להפוך את טיפול הפרפ, אשר מונע הדבקה בנגיף, לנגיש יותר עבור האוכלוסייה הכללית וגם עבור אנשים בעלי סיכון גבוה יותר להידבקות, כמו עובדי תעשיית המין. "אלו חדשות נפלאות", נמסר מטעם קרן האיידס ההולנדית. "אמסטרדם הוכיחה שאפשר לעצור את נגיף ה-HIV ואת מחלת האיידס. אנו מבקשים כעת מהממשלה הבאה להראות את אותו המאמץ ואת המיקוד".
ארגון הצדקה הבריטי "קרן האיידס הלאומית" הסביר כי הירידה הדרמטית בהידבקויות החדשות באמסטרדם "מדגימה היטב מה אפשרי ברחבי העולם". "בבריטניה ישנה התחייבות ממשלתית לשים קץ למקרי הידבקות חדשים במדינה עד שנת 2030", נמסר על ידי גורם בארגון למגזין הגאה PinkNews. "הנתונים מאמסטרדם מראים שהמטרה הזו ניתנת להשגה עם רצון פוליטי נכון. נגישות רחבה יותר לבדיקות HIV והטיפול המונע פרפ הן התערבויות מוכחות. עלינו כעת להרחיב את הגישה אליהן, כדי שיגיעו לכמה שיותר אנשים בתוך ומחוץ לערים ברחבי אנגליה".
הנתונים הללו מעודדים, אבל למרבה הצער המצב בישראל רחוק מלהיות דומה למתרחש באמסטרדם והנתונים אצלנו מעוררי דאגה. למעשה, לאחר ירידה במספר הידבקויות חדשות ב-HIV בישראל בשנת 2019 ו-2020, חלה מאז עלייה מתמדת וחדה. בשנת 2021 אובחנו בישראל 392 מקרי הידבקות חדשים, ובשנה שעברה אובחנו 439 מקרי הידבקות חדשים - עלייה של 13% מהשנה שלפני כן.
"הטיפול המונע פרפ, שזמין בארץ ישראל כבר מסוף 2017, הוא לא פחות מכישלון צורם שצריך לגרום לנו כאנשי טיפול ולכל קובעי המדיניות בנושא לחשב בהקדם מסלול מחדש", אומר ל-mako ד"ר רועי צוקר, יו"ר החברה לרפואת להט"ב בהסתדרות הרפואית. "בעוד במדינות אחרות, כעת רואים זאת בבירור כמו בהולנד כדוגמה, מספר הידבקויות חדשות יורד פלאים בזכות הנגשה והסברה למטופלים רלוונטיים, כאן עדיין מתנהל ויכוח בין גורמי המקצוע השונים על אופן ההנגשה, ובכל יום מתגלה לפחות אדם חדש החיובי לנגיף".