בחור ישראלי בן 23 התאשפז לפני שבועיים במרפאת מטיילים בבית החולים רמב"ם בחיפה, לאחר שטייל בצפון מערב תאילנד ונדבק במלריה. בחור ישראלי נוסף אושפז בביה"ח איכילוב בחודש מרץ השנה כשנדבק גם הוא במלריה כשחזר מטיול בדרום תאילנד.
"הבחור בן ה- 23 נדבק במלריה של קופים. זהו סוג נדיר, שלא היה בישראל אף פעם", מציין ד"ר עמי נויברגר, מנהל פנימית ד', רופא בכיר ביחידה לזיהומים ומנהל מרפאת מטיילים ברמב"ם. "אצלו המחלה לא הייתה קשה. המחלה הזו, אם לא מטפלים בה בזמן, עלולה לגרום אפילו למוות. זהו טפיל מסוכן".
ד"ר נויברגר מוסיף כי יתושה היא זו שהעבירה את הטפיל. "יתושה עוקצת את המטייל, והטפיל שעובר עובר דרך הדם לכבד מגיע משם לכל הגוף. זה מתחיל מחום גבוה מאוד וצמרמורות, ותחושה כללית לא טובה. ביצענו לו בדיקות דם מיוחדות על מנת לוודא שזו מלריה". עוד מוסיף הרופא כי נדבקים במלריה הזו באזורים של ג'ונגלים כפריים ולא באזורי ערים. "הבחור טייל בצפון מערב תאילנד ונדבק שם. כעת הוא שוחרר לאחר שקיבל טיפול תרופתי למלריה".
כאמור, מטייל נוסף נדבק בחודש מרץ השנה כשחזר גם הוא מטיול בדרום תאילנד על גבול בורמה. ד"ר יעל פארן, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות ועוסקת במחלות טרופיות שטיפלה בו, מספרת: "המקרה שאירע במרץ והיה חריג, לא רואים מלריה בתאילנד בדרך כלל, לא ראינו שנים הידבקות כזו. הוא סיפר שהסיבה שנדבק במלריה היא כי ארבעה מטיילים אירופאים במלון ששהה נדבקו גם הם. הוא הגיע במצב די טוב עם חום גבוה וצמרמורות ואושפז לשלושה ימים".
הדבר שנדיר בזן הזה שהתגלה רק בשנות ה-90, הוא כי מדובר בזן מלריה חדש יחסית שמדביק בני אדם וקיים בעיקר בדרום מזרח אסיה. "התחושה שלנו הרופאים היא שאם יש שני מקרים בהפרש של 3 חודשים זה מעורר שאלה שאולי הדבר מעיד על תאוצה של הזן", אומרת פארן וממליצה: "המטיילים צריכים לדעת שיש מלריה בתאילנד ומי שנוסע לאזורי הג'ונגל צריך להגיע לייעוץ במרפאת מטיילים לפני".