טרגדיה בירוחם: חירות בן דוד בת ה-30 נמצאה בראשית השבוע במיטתה ללא הכרה. אמה שניגשה להעיר אותה, נחרדה לגלות כי בתה אינה מגיבה לה והזעיקה את מד״א שביצעו בה פעולות החייאה ופינו אותה לבית החולים. אתמול נאלצו הרופאים לקבוע את מותה.
אחת מההערכות המרכזיות היא כי בעת שישנה, בן דוד לקתה בתסחיף ריאתי שהוביל למותה, אירוע שנחשב נדיר. משפחתה של בן דוד החליטה לתרום את איבריה, שהושתלו אצל שמונה בני אדם שחייהם ניצלו. "זו הייתה הצוואה של חרות - להציל חיי אדם", אומר חבר משפחה.
במרץ האחרון חגגה בן דוד עם משפחתה וחבריה יום הולדת 30. היא הייתה סטודנטית שגם סייעה לאמה הדרה בפרויקט "אמהות מבשלות", במסגרתו נשים מירוחם מארחות בבתיהן אורחים מהארץ והעולם, מספרות להם את סיפור חייהן ומבשלות עבורם אוכל אותנטי.
עם היוודע דבר מותה, אבל כבד ירד על ירוחם בה רבים הכירו את חירות ומשפחת בן דוד. מאות בני אדם השתתפו בהלווייתה שהתקיימה היום ובהם גם ראש מועצת ירוחם, טל אוחנה, שהודתה לאמה של בן דוד כשאמרה: "תודה הדרה, שלימדת אותי שיעור באצילות נפש מהמעלה הגבוהה ביותר. כשביקשת לא לפגוש בשנה הקרובה את המשפחות שקיבלו מתנת חיים ממך. שמא, כדברייך, העצב שלך ימעיט את האושר שלהן".
לקולות בכי קורעי לב המשיכה אוחנה: ״חירות, חסד של אמת סובבת מיום היוולדך ואחרי לכתך להוריך שאהבת יותר מכל, לאחייך שהיו לך לעוגן, לאחייניך שמחכים לדודה תותי שתופיע. נולדת בחג האביב מביאה עימך פריחה ויופי לעולם. את נפרדת מאיתנו בפתחו של הסתיו, בחודש שכולו שאלה וחיפוש ותשובה״.
״הדרה״, פנתה אוחנה בשנית לאמה של חירות, ״בתך, יחידתך, נפרדת מהעולם בעשותה צדק. כתמיד רק הפעם, בלי מילים אחרי שנה של זריחה אישית שתמשיך לפעום בלבבות אחרים״.
מהו תסחיף ריאתי?
תסחיף ריאתי נגרם כאשר נחסם עורק בריאה על ידי קריש דם או תסחיף שומני, לאחר שעבר במערכת הדם והגיע למערכת הלב-ריאה. הגורם העיקרי הראשון לכך הוא תסחיף על רקע קרישי דם ורידיים. לעיתים קיים סיכון שהקרישים יינתקו מהמקום שבו הם נמצאים, ובמקרה כזה הם נסחפים דרך מערכת הוורידים אל הלב והריאות, וגורמים לכישלון טוטאלי של מערכת לב-ריאה. קשה לזהות מראש תסחיף ריאתי. התסמינים הם בעיקר קשיי נשימה קשים, כאבים בחזה, נשימה מהירה, כיחלון, אבל כשהם מופיעים ההידרדרות היא מאוד מהירה והסיכון גבוה מאוד. אם מזהים את התסחיף בזמן, נותנים תרופות נוגדות קרישה בכדי למוסס את קריש הדם.
מי נמצא בקבוצת הסיכון של תסחיף ריאתי?
נשים בהיריון ולאחר לידה הן באוכלוסיית הסיכון המרכזית, אך ישנה אוכלוסיית סיכון מוגברת של נשים לאחר מספר לידות וכן נשים שיש להן רקע משפחתי דומה. כמו כן, גם נשים שיש להן חוסר בפרוטאין AS או במנגנוני הקרישה, וגם נשים הסובלות מפקטור 5 לא תקין, נמצאות בסיכון גבוה יותר.